Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Osiołkiem dookoła Rabu i Mljetu, z macedońskim finałem

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.11.2022 17:37

piekara114 napisał(a):Cerkwia przy morzu była otwarta?

Ta najbardziej widowiskowo położona, na cyplu? (Św. Jana w Kaneo.) Tak, była otwarta. Kasowali 3 euro za wstęp do wnętrza kościoła.

piekara114 napisał(a):Znalazłaś coś więcej o tych mozaikach? Ja zapomniałam tam podejść, a wielu informacji o nich w necie przed wyjazdem nie znalazłam, choć szczerze, wiele czasu na przygotowanie się do zwiedzania Ochrydy nie poświęciłam....i to bł mój błąd....

Cerkiew jest nowa, odbudowana, ale stanowisko archeologiczne bardzo fajne. Też mi było żal, bo mozaiki ciekawe :? Znalazłam np. wpis na blogu - dużo zdjęć:
https://czarownyswiat.blogspot.com/2018 ... ona-w.html
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.11.2022 17:39

Nie św. Jana tylko ta przy samym morzu, na plaży, ta pod skałą. Przy niej zaczynała się ścieżką pod górę do św. Jana.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.11.2022 17:41

piekara114 napisał(a):Nie św. Jana tylko ta przy samym morzu, na plaży, ta pod skałą. Przy niej zaczynała się ścieżką pod górę do św. Jana.

Nie, ta była zamknięta. To ta z mozaiką z pawiami.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.11.2022 19:41

maslinka napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Zapomniałam już jak w Ochrydzie jest pięknie :).

Jak i w całej Macedonii :D Właśnie robię listę miejsc, które chcę w tym kraju zobaczyć... następnym razem ;)

Nie zapominaj o Bitoli , jeziorach Prespa , Mavrovo , Tikwesz , Kalimantsi , Dojran i Kozjak , kanionie Matka , Stobi z pięknymi mozaikami , Tetowo , Skopje . . .
Jeszcze trzeba pamiętać o górach :smo:

Ochryd 25.jpg

Ochryd 31.jpg

Ochryd 37.jpg

Ochrydzkie dr8.jpg

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 27.11.2022 19:43

maslinka napisał(a):Kościół jest wyjątkowy, bo znajduje się poniżej poziomu gruntu.

Zabudowania w Ochrydzie są bardzo podobne do bułgarskiego Sozopola. I trudno się dziwić, bowiem tereny dzisiejszej Macedonii w okresie drugiego państwa bułgarskiego należały do Bułgarii.
W Sozopolu także jest kościół The Holy Virgin Church, wybudowany poniżej poziomu gruntu.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.11.2022 19:52

piotrf napisał(a):Nie zapominaj o Bitoli , jeziorach Prespa , Mavrovo , Tikwesz , Kalimantsi , Dojran i Kozjak , kanionie Matka , Stobi z pięknymi mozaikami , Tetowo , Skopje . . .
Jeszcze trzeba pamiętać o górach :smo:

Wiele z tego, co wymieniłeś, widzieliśmy :D i te miejsca pojawią się w relacji - Prespa, kanion Matka, Tetowo, Skopje :D

O górach zawsze pamiętam :mrgreen:

megidh napisał(a):Zabudowania w Ochrydzie są bardzo podobne do bułgarskiego Sozopola.

Tak, od razu miałam takie skojarzenia :D
W Bułgarii (również w Sozopolu) byłam jako siedmioletnie dziecko, więc niewiele pamiętam, ale pozostało kilka zdjęć. No i widziałam oczywiście w relacjach, m.in. w Twojej :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.11.2022 20:13

piotrf napisał(a):Nie zapominaj o Bitoli , jeziorach Prespa , Mavrovo , Tikwesz , Kalimantsi , Dojran i Kozjak , kanionie Matka , Stobi z pięknymi mozaikami , Tetowo , Skopje . . .

Policzyłam i z tej listy mam już 4 odwiedzone... Macedonia Północna jest świetna, a tak niedoceniona.... To moje odkrycie w Europie, a serce najmocniej od 2016 r bije dla Skopje :hearts:

Co do przeszłych powiązań Macedonii Północnej z Bułgarią mogliśmy się przekonać osobiście w Skopje....niestety... :x
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 28.11.2022 20:51

O mały włos przegapiłabym ostatnią część spaceru (bo jest w ostatnim poście na stronie :) ). Wszystko zachwycające. A to jeszcze nie koniec dnia 8O .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.11.2022 21:55

pomorzanka zachodnia napisał(a):O mały włos przegapiłabym ostatnią część spaceru (bo jest w ostatnim poście na stronie :) ).

W przedostatnim ;), ale to szczegół 8)
Mały ruch był wczoraj na forum ;), a ja akurat miałam więcej czasu, więc pociągnęłam relację.

pomorzanka zachodnia napisał(a):Wszystko zachwycające. A to jeszcze nie koniec dnia 8O .

Struga nas nie zachwyciła :?
Za to sama końcówka dnia była bardzo interesująca :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 01.12.2022 09:21

Te budynki cerkiewne - i z zewnątrz i w środku są przepiękne :hearts:
Szkoda że freski zostały poniszczone i teraz nie prezentują się jak w czasach swojej świetności :cry:
Chciałabym zobaczyć takiego pływającego węża - bo o dziwo absolutnie się ich nie boję (w przeciwieństwie do pająków na widok których wrzeszczę i stoję sparaliżowana strachem :oops: )
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.12.2022 15:03

Kapitańska Baba napisał(a):Te budynki cerkiewne - i z zewnątrz i w środku są przepiękne :hearts:
Szkoda że freski zostały poniszczone i teraz nie prezentują się jak w czasach swojej świetności :cry:

Niestety :( Ale i tak są w świetnym stanie! Każda cerkiew była trochę inna od pozostałych, wyjątkowa i interesująca.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 02.12.2022 16:13

maslinka napisał(a):Wiele z tego, co wymieniłeś, widzieliśmy :D i te miejsca pojawią się w relacji - Prespa, kanion Matka, Tetowo, Skopje :D

Już się cieszę na ciąg dalszy :D
piekara114 napisał(a):... Macedonia Północna jest świetna, a tak niedoceniona.... To moje odkrycie w Europie, a serce najmocniej od 2016 r bije dla Skopje :hearts:

Mam podobne zdanie :D . A Skopje ma coś takiego w sobie co mnie od razu zauroczyło.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.12.2022 23:39

wiola2012 napisał(a):
maslinka napisał(a):Wiele z tego, co wymieniłeś, widzieliśmy :D i te miejsca pojawią się w relacji - Prespa, kanion Matka, Tetowo, Skopje :D

Już się cieszę na ciąg dalszy :D

Postaram się jutro napisać odcinek. Od poniedziałku niestety nie udało mi się wygospodarować czasu na pisanie :?
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.12.2022 00:32

maslinka napisał(a):Postaram się jutro napisać odcinek.

To jest bardzo dobra wiadomość :D

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.12.2022 15:13

piotrf napisał(a):
maslinka napisał(a):Postaram się jutro napisać odcinek.

To jest bardzo dobra wiadomość :D

Już za chwileczkę, już za momencik ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży