Fatamorgana napisał(a):andy.pl napisał(a):Dosłownie kilka dni temu na stronie głównej Onetu był artykuł: Zabójcza Orla Perć? Takich tekstów w necie jest wiele, ale dziwnym zbiegiem okoliczności - najpierw onet, teraz Leszek ... coś mi się zdaje, że w przyszłym roku Tatry są moim wyzwaniem
Zamiast czytać o Orlej w Onecie itp "zamieszaczach prasowych" proponuję poczytać coś z tatrzańskiej klasyki. Na przykład W.H Paryskiego, E. Moskałę czy przede wszystkim fachową prasę górską jak N.P.M. czy "GÓRY".
Pomoże to wyrobić prawidłowe pojęcie o Tatrach i ich trudnościach oraz niebezpieczeństwach obiektywnych.
Przypominam też, że sugerowanie się samą statystyką wypadków wcale nie daje właściwej oceny, ponieważ najwięcej wypadków w Tatrach spowodowanych jest nieznajomością realiów oraz zlekceważeniem podstawowych zasad panujących w górach a nie wysokim stopniem trudności! ...
Zgadzam się w 100% z tym co napisałeś ale nie zgadzam się z zacytowaniem mojej wypowiedzi; chyba źle zrozumiałeś to co napisałem - wskazałem wyłącznie na zbieg okoliczności pojawienia się prawie jednocześnie jakiegoś artykułu "o Orlej Perci" na jakimś wortalu oraz tematu Leszka co z kolei wywołało moje marzenie wybrania się w Wysokie Tatry (o czym wspomniałem już w poście na pierwszej stronie tego wątku). W młodości przez ponad 14 lat z rzędu chodziłem po polskich górach z plecakiem i osobiście mam jako takie wyobrażenie o zasadach tam panujących
Ale koniec OT.
Leszek pisz jak najwięcej od siebie bo Twoje wrażenia dla mnie będą dzisiaj najbardziej wiarygodne i aktualne. No i wklejaj zdjęcia!!!