Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orla Perć - hard core - przełamać lęki

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.10.2009 21:45

Czyli zakaz jest dla "pro forma".
Żeby potem kto nie mówił, że nie było napisane, żeby nie leźć bo niebezpiecznie.
Zastanawiam się, co byłoby, gdyby tam wpuścic tatrzańskich filanców?! :lol: :lol: :lol:
Chyba wyskakiwali by zza skał z bloczkiem mandatów! :lol: :wink:

Popatrzcie, ile dzieli jeszcze niektóre kraje w kwestii tak niezłożonej i niepolitycznej, jak turystyka...
U nas wciąż zakazy i nakazy oraz groźby kar. Gdzie indziej już dawno z tego wyszli o ile kiedykolwiek tak mieli. :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.10.2009 10:31

Mariusz Interseal chciałeś popatrzeć na dokładną mapę i prześledzić naszą wędrówkę....

Proszę Cię bardzo znalazłem mapę internetową :lol:

Mapa Tatr Wysokich

Pozdrav :papa:

P.S. Trzeba dużo cierpliwości bo plik ma ponad 5 MB i dość długo się wgrywa ale wgrywa się w całości.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.10.2009 13:04

Dzięki Leszku!

Właśnie siedzę w domu przed komputerem z "nogą na templaku" i oglądam...

Ponad dziesięć lat temu moi rodzice przeszli w ciągu jednego dnia z Kasprowego Wierchu do Morskiego Oka. Patrzę którą mogli iść drogą.
Dla nich kolory szlaków i nazwy szczytów to jest "wsio rawno" :wink:

Pozdrawiam!
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 22.10.2009 13:20

Interseal napisał(a):Dzięki Leszku!

Właśnie siedzę w domu przed komputerem z "nogą na templaku" i oglądam...

Ponad dziesięć lat temu moi rodzice przeszli w ciągu jednego dnia z Kasprowego Wierchu do Morskiego Oka. Patrzę którą mogli iść drogą.
Dla nich kolory szlaków i nazwy szczytów to jest "wsio rawno" :wink:

Pozdrawiam!

Najkrótsza trasa to byłaby przez Zawrat i Świstówkę, ale być może poszli trudniejszą trasą i zaliczyli po drodze Świnicę, Zawrat i Szpiglasową Przełęcz...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.10.2009 14:49

Świnicę zaliczyli na 100% to pamiętają.

Mieli spory problem, gdyż w pewnym momencie jedna z koleżanek złapała się kurczowo łańcucha i przez pół godziny nie chciała zrobić kroku ani do przodu ani do tyłu...

Nie przechodzili przez schronisko w Pięciu Stawach więc chyba poszli prosto przez Szpiglasową Przełęcz (tak też wynika z fotografii i widoków na Morskie Oko)
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 28.10.2009 00:12

typ napisał(a):Najkrótsza trasa to byłaby przez Zawrat i Świstówkę, ale być może poszli trudniejszą trasą i zaliczyli po drodze Świnicę, Zawrat i Szpiglasową Przełęcz...
Z Kasprowego jakby nie da się dojść na Zawrat inaczej niż przez Świnicę...
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 28.10.2009 08:15

akkon napisał(a):Z Kasprowego jakby nie da się dojść na Zawrat inaczej niż przez Świnicę...

Bo patrzysz na to tylko "graniowo". Jeśli natomiast ktoś nie lubi ekspozycji idzie dołem - schodzi z Kasprowego nieco do Gąsienicowej i podchodzi koło Stawów - Gąsienicowego i Zmarzłego - na Zawrat. A jeszcze inaczej można koło tych małych stawków widocznych z Kasprowego (chyba Zielone czy jakoś tak) i przez Karb dojść nad Staw Gąsienicowy i dalej na Zawrat. Wariantów jest kilka, wszystko zależy co kto lubi. Czasowo wcale nie są dużo dłuższe od tego przez Świnicę, choć przez Świnicę jest oczywiście najpopularniejszy i najlepszy widokowo.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 28.10.2009 11:16

Leszku - moje wielkie gratulacje :!:
Powoli zaczynam nadrabiać zaległości forumowe - jak tu nie zacząć od Gór :)
Rozumiem doskonale co czułeś i co pokonałeś - jedziemy na tym samym "wózku", może tylko trochę wcześniej zacząłem uczyć się lepszego panowania nad nim :wink:
Tak jak wielu innym przypomniałeś wspomnienia młodości - lata 80 ... plecach ze stelażem ! spanie przed schroniskiem na ziemi ( w watoliną wypełnionych śpiworach ! ) - ech,życie :D
Tatry, co by o nich nie pisać i mówić , mają jedną wielką ogromną zaletę - . Pięknie je pokazałeś.
A ten niedźwiedź na Skupniów Upłazie - to nie był może jeleń w porze rykowiska ? No chyba, że jednak niedźwiedź 8)
Pozdrawiam :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 30.10.2009 10:56

plavac napisał(a):...Tak jak wielu innym przypomniałeś wspomnienia młodości...

Znaczy się 20 lat później a my ..... ciągle młodzi Deja Vu 8O :D :lol: spanie przed schroniskiem... no... ja nie spałem ;), ale za to ten plecak i buty.... legenda wiecznie żywa :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 30.10.2009 12:34

typ napisał(a):...
A tutaj natknąłem się na filmik pokazujący że nie tylko plecak może utrudniać poruszanie się łańcuchach. Twardzielki... ....

Przeglądałem jeszcze raz te filmiki które przytoczyłeś i obok znalazłem coś takiego

Nie wiedziałem w pierwszej chwili czy się śmiać czy płakać, a potem mało nie pękłem ze śmiechu :lool::lool:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 30.10.2009 23:57

Zakonnice w Tatrach są od lat.
I jakoś wypadków z ich udziałem bardzo mało... :)

W 1987 r. wjechawszy na Kasprowy z moim ojcem, poszliśmy przez Świnicę, Zawracik na 5 Stawów i przez Szpiglasa do Moka.
Wyjście ok. 12:00, przyjście - na wieczór.
Była to pierwsza taka dłuższa tatrzańska tura w moim życiu.

Najszybsze odcinki tej trasy to: spacer pod Świnicę, zejście z Zawraciku do 5 Stawów, zejście ze Szpiglasa do Morskiego (monotonne, cholerne zakosy!).
Najwolniej jest oczywiście pomiędzy Świnicą a Zawratem, bo tam zawsze znajdą się amatorzy mocniejszych wrażeń, którzy "przeżywają każdy kawałek łańcucha" (głównie faceci chcący dać wycisk swoim kobitom) :lol: :) :wink: i tym samym spowalniają kolejkę.
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 26.06.2010 21:16

Przeglądnęłam całą relację, tak na razie pobieżnie, ale bardzo mi się podoba i muszę przeczytać na spokojnie.

Kapitalne zdjęcia!
Pogoda marzenie, jak na zamówienie (nie ma to jak mieć chody u kogo trzeba, tam na górze :wink: )
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.12.2010 14:48

Zajrzałam tu z tęsknoty za naszymi górami, chcąc pooglądać sobie piękne zdjęcia...

Leszku, mam prośbę: uzupełnij je w wolnej chwili :D, bo szkoda tak dobrych fotek.
(Wiem, wiem, sama muszę wykonać tę niewdzięczną robotę w relacjach :wink:)

Pozdrawiam serdecznie :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.01.2012 15:05

Rok i miesiąc później.... gotowe :devil: uffff.... żem się zmęczył :lol:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 18.01.2012 15:23

Foootki... jadę z czytaniem od początku :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Orla Perć - hard core - przełamać lęki - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies