Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orla Perć - hard core - przełamać lęki

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
mutiaq
Cromaniak

Postnapisał(a) mutiaq » 28.09.2009 19:11

A ja na Orlą nie wejdę w życiu - lęki i takie tam.. posiadam :?, - poza tym bardziej mnie pod wodę ciągnie, a nie w wysokie góry,
(...Tarnica może być ;) )... jeszcze jak takie podejścia, łańcuchy i inne demony :twisted:
Dlatego też czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy i zdjęęęęęęęcia :) 8O :D
Jurek
Cromaniak

Postnapisał(a) Jurek » 28.09.2009 19:35

Leszek odpoczywa i likwiduje destament, który spisał przed wyprawą.
Też mnie ciekawi 8)
marko350
Cromaniak

Postnapisał(a) marko350 » 28.09.2009 20:09

Orla jest fajna w tym roku przed Chorwacją kolejny kawałek pokonałem, ale bojących nie zachęcam do spaceru szczytami.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 28.09.2009 20:27

Oooo, jak Orla Perć to i ja się piszę! :D

W ubiegłym roku udało nam się przejść fragment od Zawratu do Świnicy. (To co prawda nie Orla Perć, ale podobna wysokość i ta sama grań :D) Przeszliśmy tylko fragment granią, ale za to na Zawrat weszliśmy na własnych nogach z samego dołu (przez Dolinę Suchej Wody i dalej oczywiście dookoła Czarnego Stawu Gąsienicowego)!

Niezapomniane wrażenia ze wspinaczki na Zawrat! Mgła spowijała wszystko wokół i dodawała temu miejscu jeszcze więcej grozy. Wspaniały dreszczyk emocji na plecach :twisted:

Całość Orlej Perci była w planach na ten rok. Nie wyszło. Mam nadzieję, że za rok uda się przejść choć połowę.

Czekam z niecierpliwością na fotki i wrażenia :D

Pozdrav :papa:
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 28.09.2009 20:38

Leszek Skupin napisał(a):Namiot dwójka,

Na chwilę obecną zdjęcia się obrabiają więc ciąg dalszy za jakiś czas ;)

Daj zdjęcie z rozbitym namiotem na Orlej. :D oj zielony zielony :wink:
mutiaq
Cromaniak

Postnapisał(a) mutiaq » 28.09.2009 21:04

marko350 napisał(a):Orla jest fajna w tym roku przed Chorwacją kolejny kawałek pokonałem, ale bojących nie zachęcam do spaceru szczytami.

Ja nawet na Mały Kościelec nie wyszłam :P
kasia72
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kasia72 » 28.09.2009 21:14

I ja czekam na zdjęcia :) . Ja i mąż bardzo kochamy nasze Tatry, co roku we wrześniu wyjeżdżamy do Zakopanego. W tym byliśmy tydzień przed Tobą
Pozdrawiamy :)
Lider16
Cromaniak

Postnapisał(a) Lider16 » 28.09.2009 21:55

maslinka napisał(a):Oooo, jak Orla Perć to i ja się piszę! :D

W ubiegłym roku udało nam się przejść fragment od Zawratu do Świnicy. (To co prawda nie Orla Perć, ale podobna wysokość i ta sama grań :D) Przeszliśmy tylko fragment granią, ale za to na Zawrat weszliśmy na własnych nogach z samego dołu (przez Dolinę Suchej Wody i dalej oczywiście dookoła Czarnego Stawu Gąsienicowego)!
[ciach]

Skoro Maslinko wchodziłaś na Zawrat od Gąsienicowej to końcówka była raczej na rękach niż na nogach, nieprawdaż? :wink:

Dołączam się do miłośników Orlej Perci :D
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 28.09.2009 22:44

Lider16 napisał(a):Skoro Maslinko wchodziłaś na Zawrat od Gąsienicowej to końcówka była raczej na rękach niż na nogach, nieprawdaż? :wink:

Zdecydowanie na rękach :D

Wyglądało to mniej więcej tak:

Obrazek

Chociaż na żywo wydawało się bardziej hardcore'owe :D

Leszku, wybacz, że się "wcinam".
Już nie mogę się doczekać Twoich fotek i zaczęłam sobie przeglądać swoje tatrzańskie zdjęcia :D

Ostatnio edytowano 24.02.2012 16:28 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 28.09.2009 23:34

Chętnie sobie pooglądam Orlą Perć po . . .dziestu latach :? :wink:
Dla wielu forumowiczów to pewnie prehistoria - koniec lat siedemdziesiątych
Wtedy tam byłem 8)
:)
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 29.09.2009 00:30

maslinka napisał(a):Zdecydowanie na rękach :D

Wyglądało to mniej więcej tak:

Dajesz Agnieszka, świeża jesteś! :lol:

Super fota akcji! Akcję szutrową właśnie nadgoniłem, znajdę dłuższą chwilę to wyczerpująco skomentuję :D

Lesiu - Twoje przygodowe opisy i foty to jest to co tygrysy lubią najbardziej więc czekam niecierpliwie. Orlą częściowo przechodziłem w czasach dosyć dawnych, znam kawałek od Świnickiej Przełęczy przez Świnicę i Kozi do Żlebu Kulczyńskiego, chyba z 2 oddzielnych wypadów. Przypomnimy sobie :)
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.09.2009 09:38

Najpierwej odpowiem AndrzejowiJ, który widzę, że wyraźnie śledzi to co piszę, a już myślałem, że pomija moje zielone bazgrolenie.... widocznie oczy przyzwyczaiły się do zielonego i już nie razi w dno oka :D

Tak więc, kumple powiadali, że być może będzie spanie pod namiotem, być może pod gołym niebem w śpiworach, było to rozwiązanie jak najbardziej hardcore'owe i dla mnie niewyobrażalne, a że jeszcze posiadam trochę instynktu samozachowawczego to nie dam foty z namiotem na grani ;) ale nie będę wyprzedzał faktów :papa:

Dzięki wszystkim za tak liczne przybycie do tego wątku. Cieszę się, że wiele osób wspomni swoje wyprawy w ten rejon naszych pięknych Tatr. Wcześniej widziałem zdjęcia z Tatr Wysokich, ale to co zobaczyłem na własne oczy przeszło moje wszelkie, najśmielsze oczekiwania. Zdjęcia w żaden sposób nie mogą się równać z rzeczywistością. Tam czuje się jedność między ludźmi, tam rzeczywiście człowiek ma ochotę rozłożyć ramiona i chłonąć całym sobą roztaczającą się przestrzeń i potęgę gór, tam skały budzą szacunek i respekt.

Swoje zdjęcia w większości obrobiłem, ale nie posiadam jeszcze zdjęć ani od Alberta, ani od Piotrka i zastanawiam się, w takim razie czy pisać dalej i wklejać tylko swoje zdjęcia, czy poczekać na zdjęcia pozostałych żeby obraz był pełniejszy (z 3 Nikosiów D80, D300, D700) :D. Właśnie na dzisiaj wieczorem umówiłem się z nimi, że przekażą mi swoje zdjęcia więc... :?:

Maslinka no pięknie pięknie :D
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 29.09.2009 09:54

Leszek Skupin napisał(a):...Maslinka no pięknie pięknie :D

Podobno jest to autentyczna historia z jednego z obozów wspinaczkowych w Tatrach:
...Pojechaliśmy w rejon Morskiego Oka. Dotarliśmy pod ścianę.
Nasz instruktor (jako, że byliśmy przygotowani na wyprawę pod każdym względem) zaproponował, żebyśmy sobie strzelili po jednym "żeby nam się ściana trochę położyła - będzie się lepiej wchodzić".
Towarzystwo nie namyślało się długo i zaczęli "kłaść ściany" dosyć intensywnie, z czasem flaszki zaczęły topnieć jedna po drugiej i skończyło się na kompletnym uboju. Gdy grupa ocknęła się równo ze świtem zauważyli, że brakuje wśród nich prowodyra libacji- instruktora... I tutaj następuje wersja GOPR-łowców:
"Zapieprzamy gazikiem, wyjeżdżamy zza zakrętu a tu jakiś debil na środku drogi idzie na czworaka, wbija haki w asfalt i asekuruje się
liną..."

Pozdrawiam i czekam na foto.
andy.pl
Cromaniak

Postnapisał(a) andy.pl » 29.09.2009 10:03

Leszek Skupin napisał(a):
... czy poczekać na zdjęcia pozostałych żeby obraz był pełniejszy (z 3 Nikosiów D80, D300, D700) :D. Właśnie na dzisiaj wieczorem umówiłem się z nimi, że przekażą mi swoje zdjęcia więc... :?: ...

ja mogę poczekać,
bynajmniej nie siedzę okrakiem na grani na 2000m,
wiatr mnie nie smaga ani deszcz nie chłoszcze :D

maslinka napisał(a):... Niezapomniane wrażenia ze wspinaczki na Zawrat! Mgła spowijała wszystko wokół i dodawała temu miejscu jeszcze więcej grozy. Wspaniały dreszczyk emocji na plecach icon_twisted.gif

Maslinko, jeszcze w studenckich czasach też zdobyłem Zawrat tak jak Ty - byłem z siebie dumny ... do momentu gdy po południowej stronie, na rozległej trawiastej łące nie zobaczyłem kilku rodzin naszych sąsiadów wypoczywających i korzystających z kąpieli słonecznych na łagodnym (od tamtej strony) stoku - moja wielkość i radość prysła jak bańka mydlana ... Potem poszedłem na Świnicę - humor i dobre samopoczucie powróciły :)
Ostatnio edytowano 29.09.2009 10:43 przez andy.pl, łącznie edytowano 1 raz
blubaj
Croentuzjasta

Postnapisał(a) blubaj » 29.09.2009 10:07

maslinka napisał(a):Wyglądało to mniej więcej tak

dobre foto, szacun :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Orla Perć - hard core - przełamać lęki - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies