Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orebic

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.03.2008 15:10

Jak będziesz w czerwu może się zobaczymy. Spróbujcie jeszcze czarnogórskiego wina Vranac czerwone, wytrawne. Cena jak na Chorwację rewelacyjna, jakość (choć nie wszystkie roczniki) - super.
San
Podróżnik
Orebic

Nieprzeczytany postnapisał(a) San » 04.03.2008 15:16

Jako nowy uczestnik forum witam Wszystkich.
Po przewertowaniu zawartości forum, na drugi wypad do Chorwacji
wybrałem Peljesac. Zachęciły mnie do tego Wasze relacje i ciekawe
fotki. Mam nadzieję że nie jest to zbyt przeludnione miejsce :?:
Jak jest naprawdę przekonam się w sierpniu.
Pozdrawiam
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 04.03.2008 22:37

wino Vranac piliśmy i rzeczywiście dobre:)

Peljesac zaczyna sie wyludniać we wrześniu, w sierpniu nie masz co liczyć na pustki:)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.03.2008 12:20

Peljesac jest specyficznym miejscem, w wielu miejscach dziki i niezaludniony. Dużo miejsc jest gdzie ludzi jest mało nawet w sezonie bo są to takie lokalne społeczności. Można znaleźć coś tylko dla siebie.
Jarek Magnuski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek Magnuski » 05.03.2008 12:58

Każdy ma inne spojrzenie na CRO, ja uważam że druga strona półwyspu a szczególnie TRPANJ jest ciekawszą lokalizacją wypoczynku . W Trpanju jaest więcej miejsc spacerowych , a widoki z apartamentów usytuowanych na zboczu nad hotelem są wspaniałe. Przez cały dzień obserwujemy prom z Ploce, aż do zachodu slońca . Po zachodzie slońca siedząc na tarasie nasłuchujemy wycia kojotów/szakali , co też daje nie zapomniane wrażenia. A na koniec plaże w pobliżu Trpanja (DIVNA i DUBA ) , na których zobaczycie CZYSTĄ wodę Adriatyku.
:lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.03.2008 13:17

Tak jak mówisz, każdy odbiera to subiektywnie. "Moi" Chorwaci z Dingaca śmieją sie z tych którzy twierdza , że od strony lądu jest morze! Morze to jest duża i otwarta woda, wg nich :) Co do czystości to byłem i tu i tu i twierdzę, że Małe Morze jak to nazywają , nie umywa sie do otwartego morza. Nurkowałem (fajka , maska) na Divnej i po drugiej stronie i jedyny plus to większa ilość muszli do wyłowienia. Na Divnej na 10 metrach już praktycznie nie widać dna. Co do spacerowania to tez zależy co kto lubi. Z Dingaca do Trstenica prowadzi 7-o kilometrowa droga zboczem góry z widokiem na otwarte morze, Lastovo, Mljet, Korculę i Hvar. Można spacerować do woli :) Co do promów to nie sadze aby z Waszych okien :):) było widać płynącego "Marco Polo" :):)
Pozdrav!!
San
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) San » 05.03.2008 14:16

Sławomir Wocial napisał(a):Peljesac jest specyficznym miejscem, w wielu miejscach dziki i niezaludniony. Dużo miejsc jest gdzie ludzi jest mało nawet w sezonie bo są to takie lokalne społeczności. Można znaleźć coś tylko dla siebie.

Czytając Twoje posty, zdecydowałem się na miesce które polecasz (Anadingacz). Mam nadzieję że będąc tam w pierwszej połowie sierpnia
z rodzinką znajdziemy tam kawałek skały dla siebie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.03.2008 18:00

Mam nadzieję , że sie nie zawiedziesz!! Chyba w tym czasie będzie tam kilka rodzin moich znajomych. Będziesz u Bobo czy u Ivo? Spoko znajdziecie dla siebie miejsce :) Tam panuje taki zwyczaj, że jak zajmie sie jakieś miejsce, oczywiście nie włażąc nikomu na głowę albo wrzucając czyjeś rzeczy do morza :):) to już tak zostaje do końca pobytu. Wszystkie rzeczy - leżaki , materace, płetwy, maski itp zostawiajcie na plaży w "bunkrze" Chcecie jakieś zdjęcia? Jak macie jakieś pytania to na mejla forumowego! Pozdrav!
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.03.2008 18:57

Trpanj czy Orebic :?: Wybieram Trpanj :D , bo jest bardziej urokliwy i kameralny :D
Wybrzeże północne czy południowe :?: Wybieram południowe :D , bo jest piękniejsze widokowo a przede wszystkim woda jest bardziej czysta i chłodna :D
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 05.03.2008 20:07

mkm a ja wybieram Orebic.... :lol: tak się cieszę, że ma tylu fanów na cro.pl. Byłam tam w 2004 i stwierdzam, że to moje miejsce w Cro...
P.S. mogę polecić fajną kwaterkę jakby co.... (dla 5 ludzików)
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 05.03.2008 20:21

No dawaj, dawaj, dawaj Tekla, bo w tym roku Orebic!
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 05.03.2008 20:35

Adam podaj maila to napiszę :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.03.2008 20:50

Tekla napisał(a):mkm a ja wybieram Orebic.... :lol: tak się cieszę, że ma tylu fanów na cro.pl. Byłam tam w 2004 i stwierdzam, że to moje miejsce w Cro...
P.S. mogę polecić fajną kwaterkę jakby co.... (dla 5 ludzików)

Bardzo szanuję Twój wybór i cieszy mnie że Orebic ma takie wzięcie na Cro forum :D Jednak to nie moja bajka :wink:
Dla mnie w tym roku Dingac jest w sam raz :D W Orebicu będę po raz któryś , lecz tylko przejazdem na Korculę :D
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 05.03.2008 21:05

A ja nie będę wcale w HR i nawet nie jestem pewna czy będę miała jakieś wakacje w tym roku... mąż po operacji: rekonstrukcja wiązadeł krzyżowych i dluuuuuuga rehabilitacja :cry:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.03.2008 21:17

Tekla napisał(a):A ja nie będę wcale w HR i nawet nie jestem pewna czy będę miała jakieś wakacje w tym roku... mąż po operacji: rekonstrukcja wiązadeł krzyżowych i dluuuuuuga rehabilitacja :cry:

Współczuję :cry: i życzę mężowi szybkiego powrotu do pełni sił :D i oczywiście dalszych Cro wypraw na przyszłe lata :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone