Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orebic

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pluto
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pluto » 15.03.2010 12:19

[quote="Kiemol"]W sierpniu 2007r byłem z rodziną na Korculi-to wyspa leżąca tuż obok Orebica.Do Orebica pływaliśmy promem (bodaj20kun/osobe)i muszę przyznać mojej poprzedniczce,że Orebic i okolice są bajeczne!My dodatkowo wynajęliśmy motorówkę(120zł/4godziny)i pływaliśmy od wysepki do wysepki-przeżycia niezapomniane!Co do Polaków...Owszem było ich wielu,ale nie mam niemiłych wspomnień.Sam jestem Polakiem i wypraszam sobie by ktoś źle się wypowiadał o naszym narodzie!Wolę słyszeć j.polski niż np.niemiecki

Witaj kiemol nie rozumiem skąd ta agresja i do kogo ? stwierdzam, że z Ciebie to jest "patriota", a raczej szowinista. Oj nie dobrze co ty chcesz od tych niemców ? :oops:
Kiemol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiemol » 15.03.2010 16:21

Treść mej wypowiedzi kierowałem pod adresem nijakiego FUX,ale nie po złości,a raczej postanowiłem zwrócić uwagę na problem który poruszył z mojej perspektywy.Co do Niemców...akurat nie powinieneś mnie tak krytykować po zaledwie jednym zdaniu bo znasz tylko ułamek czegoś,co nie jest adekwatne do toku mojego myślenia.Szowinistą mnie nazywasz na podstawie jednego wersetu?Dziwi mnie że nie znasz mojego życiorysu jasnowidzu???Poruszyłem Niemców bo to najbliższy sąsiad,a historie mamy burzliwą tzn.najłatwiej zatem przytoczyć ten naród"o złych manierach"niż np:egzotyczny Bangladesz.Wątpię czy w Chorwacji ktoś uskarżał się na zalew j.bangladeskiego?! :lol: natomiast Niemców tam jak"mrówków"!Osobiście nie mam nic do języka germańskiego,gdyż w stopniu kontaktowym dość dobrze go znam,ale mam za złe tym,którzy obrażają rodaków!Ps.Myślę że to nie jest odpowiednia strona do takich dewagacji?!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.03.2010 20:29

Kiemol napisał(a):Treść mej wypowiedzi kierowałem pod adresem nijakiego FUX

A ta forma, to już elegancka nie jest...

Na marginesie, popracuj na swoim słowotokiem, gdyż składnia i ortografia oraz znaki interpunkcyjne, trochę pozostawiają...
Chcesz się odnieść do mojej wypowiedzi, to zrób to merytorycznie.
Ja swojego zdania nie zmienię. Wolę na sąsiednim balkonie miłych Czechów, niż pijanych Rodaków o 10 rano, reklamujących w dłoniach polskie browary.
EOT.
Pluto
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pluto » 15.03.2010 22:41

FUX napisał(a):
Kiemol napisał(a):Treść mej wypowiedzi kierowałem pod adresem nijakiego FUX

A ta forma, to już elegancka nie jest...

Na marginesie, popracuj na swoim słowotokiem, gdyż składnia i ortografia oraz znaki interpunkcyjne, trochę pozostawiają...
Chcesz się odnieść do mojej wypowiedzi, to zrób to merytorycznie.
Ja swojego zdania nie zmienię. Wolę na sąsiednim balkonie miłych Czechów, niż pijanych Rodaków o 10 rano, reklamujących w dłoniach polskie browary.
EOT.

Ja również się z Tobą zgodzę odnośnie naszych rodaków. Napewno nie można wszystkich mierzyć jedną miarką ale musi coś w tym być bo ja w Orebić również spotkałem się z bardzo źle zachowującymi się ludźmi no i byli to pijani Polacy - przypadek no chyba nie jeżeli i inni to zauważyli. Ja abstynentem nie jestem ale każdy powinien znać swoje możliwości i wiedzieć jak się zachować. Pozdrawiam
Pluto
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pluto » 15.03.2010 22:51

Kiemol napisał(a):Treść mej wypowiedzi kierowałem pod adresem nijakiego FUX,ale nie po złości,a raczej postanowiłem zwrócić uwagę na problem który poruszył z mojej perspektywy.Co do Niemców...akurat nie powinieneś mnie tak krytykować po zaledwie jednym zdaniu bo znasz tylko ułamek czegoś,co nie jest adekwatne do toku mojego myślenia.Szowinistą mnie nazywasz na podstawie jednego wersetu?Dziwi mnie że nie znasz mojego życiorysu jasnowidzu???Poruszyłem Niemców bo to najbliższy sąsiad,a historie mamy burzliwą tzn.najłatwiej zatem przytoczyć ten naród"o złych manierach"niż np:egzotyczny Bangladesz.Wątpię czy w Chorwacji ktoś uskarżał się na zalew j.bangladeskiego?! :lol: natomiast Niemców tam jak"mrówków"!Osobiście nie mam nic do języka germańskiego,gdyż w stopniu kontaktowym dość dobrze go znam,ale mam za złe tym,którzy obrażają rodaków!Ps.Myślę że to nie jest odpowiednia strona do takich dewagacji?!

Nie chciałem Cię urazić ale ja tak to odebrałem. Jeżeli się mylę to przepraszam i też uważam, że nie ma co dalej rozpisywać się na ten temat. W Orebić jest super i to jest najważniejsze. :papa:
Kiemol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiemol » 16.03.2010 08:02

Bez względu na formy wypowiedzi nie czuję się przez nikogo dotknięty,czy urażony.Każdy jest indywidualistą i lubi-co lubi.ja nie miałem przykrych doświadczeń z Polakami w Chorwacji,ale za to byłem świadkiem na Korculi w jednym z pubów,jak Chorwat rzucał kuflami i terroryzował gości.Czyż wolno mi się negatywnie wypowiadać na temat Chorwatów?Absolutnie nie!Niestety czasem takie niemiłe incydenty mogą wywołać niechęć do odwiedzenia pewnych miejsc.Co do Polaków...2 lata temu gdy leciałem do Egiptu w samolocie Polacy pili gorzałe i dość głośno się zachowywali,ale grzecznie i z humorem.Ostatnio słyszałem że na Ukrainie nie wystartował samolot,bo cała załoga była kompletnie pijana-jak widać nie jesteśmy najgorsi :lol: Ps.Mam nadzieje że każdy z nas przywiezie miłe wspomnienia z Chorwacji i będziemy mogli się nimi dzielić na forum z uśmiechem.do tej pory byłem 3 razy w Chorwacji 2006r Rovinj,2007r Korcula,2008r Pakostane i z wszystkich tych miejsc mam super pamiątki w postaci wspaniałych fotografii,oraz niezapomnianych wspomnień.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów życząc udanych wakacji. :papa:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 16.03.2010 09:12

Ja z kolei zawsze odczuwam przykrość, kiedy ktoś wyzywa Niemców. Propaganda komunistyczna uczyniła z nich potworów a postrzeganie ich przez tłumy nie odpowiada istocie rzeczy. Może częściowo wynika to z kompleksów pielęgnowanych przez wszystkie lata powojenne, może po części z tego, że mają lepszą drużynę w piłce nożnej (i nie tylko). :lol:

Z drugiej strony ten sam "polaczek", który mówi, że "niemiaszków" można oszukać i okraść, sam jeździ do pracy do Niemiec i te zarobione w Niemczech Euro mu nie przeszkadzają. Ta dychotomia widoczna jest nie tylko w takich przypadkach.

W Chorwacji często zagaduję Niemców czy Austriaków a te kontakty trwają nieraz dłużej niż jedne wakacje. Zdarzają się oczywiście wulgarni i głośni Austriacy, ale Niemców takich nie widywałem (ale pewnie są?).

W ogóle frustrują mnie wszystkie uproszczone opinie o innych narodach, choć pewne obserwacje poczyniłem odnośnie tzw. cech narodowych różnych nacji.
piosz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piosz » 16.03.2010 21:36

czy ktoś był w Orebiću w Willi IRENA przy ulicy Matosa? jeżeli tak to prosiłbym o opinie za które z góry dziękuję
piosz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piosz » 17.03.2010 21:45

piosz napisał(a):czy ktoś był w Orebiću w Willi IRENA przy ulicy Matosa? jeżeli tak to prosiłbym o opinie za które z góry dziękuję

pytanie raczej już nieaktualne bo okazało się że jeden z apartamentów który zarezerwowaliśmy przez agencję został wynajęty przez właścicieli bezpośrednio, bez poinformowania agencji :twisted: , tak więc raczej tam już nie pojedziemy.
iwona73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona73 » 22.05.2010 04:41

:lol: Orebic juz za 2,5 miesiąca, bardzo pomocny wątek.
KB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KB » 22.05.2010 08:08

Pierwsze dwa tygodnie sierpnia-to nasz termin.Pozdrwiam i do zobaczenia tym co mają podobny termin wakacji.
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 22.05.2010 09:49

my ze znajomymi zarezerwowaliśmy na 10 dni od 10 lipca caslą willę pod Starym Drzewem. Bylam wcześniej w Orebicu tylko jeden dzień mam nadzieję że się nie rozczaruję.
iwona73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona73 » 23.05.2010 08:01

KB napisał(a):Pierwsze dwa tygodnie sierpnia-to nasz termin.Pozdrwiam i do zobaczenia tym co mają podobny termin wakacji.

my jedziemy w tym samym terminie (7 osób) więc do zobaczenia :lol: , willa w Orebicu nazywa się Domacin, ktoś może był lub coś słyszał o tym miejscu?
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 25.05.2010 21:35

Od 13.06 mamy zarezerwowane oba apartamenty w willi Blanca - jak było opowiem... jak wrócę :)
Dzięki za obszerny wątek z wieloma informacjami - dobrze jechać ta dobrze przygotowanym :) :) :)
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone