Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orebic

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 30.07.2009 09:56

moondek napisał(a):
Rojodziejowa napisał(a):Na targu arbuza widziałam po 5 kun, ale to i tak duuużo drożej niż u nas

Wychodzi po przeliczeniu jakieś 3,- zł. Wczoraj kupiłem w Realu na Okęciu arbuza po 1,40 za kg. W smaku jest plastikowy i gorzki. Wylądował już w koszu... Prawdziwego smaku nie da się przeliczyć na pieniądze ;)

Ja pomny podobnych doświadczeń, od ładnych kilku lat arbuzy jadam tylko raz w roku. W Chorwacji.

:)

Pozdrawiam
Rafał
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 30.07.2009 23:34

No ja jestem na swiezo po wizycie/drugiej/ w Orebicu...i....
nie wiem jak zaczac..Jesli zaczne od cen-to zaraz mi sie oberwie ze jestem sknera..A to nie tak do konca..
Moim zdaniem,Chorwaci troche przeginaja z cenami.Kto slyszal,zeby sikacz winny w sklepie kosztowal po przeliczeniu 5 euro!
I na dodatek tego nie da sie pic!
Druga rzecz-szefowa naszego apartamentu namawiala nas,zebysmy kupili oliwe z pierwszego tloczenia -za litr ,,tylko''9 euro!!!
Fajnie tylko-ale w Italii taka oliwa kosztuje 3.5-5 euro za litr.
A butelka wina-dobrego wina kosztuje 2 euro!Za 4-5 euro mozna kupic toskanskie,,niebo w gebie''!
Ceny w sklepach-rozboj w bialy dzien.I nie chodzi mi tylko o to,ze kurs euro do zlotego jest niekorzystny.
Mnie akurat ta sprawa nie dotyczy.
Ale ceny pieczywa,miesa,wedlin sa nieznacznie WYZSZE od cen tych samych artykolow w polnocno-wschodnich Wloszech.
Inna sparawa-ze wybor w tychze sklepach pozostawia wiele do zyczenia.No polkach znajduje sie wielkie NIC-taki pozny Gierek!
Mniejsza jednak o to..
Jestesmy na wakacjach..Ale parkingi/nawet pod supermarketami/po 6 kun za godzine to...brak slow!!
Aut z naklejkami CRO.PL nie spotykalismy zadnej.Widzielismy za to rodzine polska na Korculi.Od strony poludniowej w sklepie z ciuchami.
Maz tlumaczyl pani sprzedawczyni ze smiechem,ze potrzebuje stroju plazowego dla zony/stojacej obok/.Stroj mosi byc duzy-bo/darl sie ze pol wyspy slyszalo/zona ma duze cycki!!!
Inny incydent.
Nie wiem jak sie zwie Konoba ze zjaezdzalniami i bujawkami dla dzieci w Orebicu...
Wieczor-dzieci fuuuullll.
Emilka-corka mlodego malzenstwa z Polski hasa sobie beztrosko na wybiegu wraz z innymi dziecmi..
Moja zona jest czujniejsza ode mnie...
Zauwaza,ze Emilka....ma rozwolnienie..dziecko..normalna rzecz...
No ale zrobila ,,to''nie tylko w swoje biale leginsy,ale takze w domek w ktorym, bawily sie inne dzieci.Jej mama szybka to zauwaza-bierze dziecko do przebrania-chyba do domu..Tata zostaje..Pije piwko przy stoliku..
W tym czasie inne dzieci wchodzac do domku-wychadza juz cale,,brazowe''.
A on bez zmrozenia oka!Wzrok pokerzysty!Jego to nie dotyczy!
W koncu moja zona nie wytrzymala-poszla do obslugi lokalu-powiedziala w czym rzecz..W ruch poszedl waz z woda.. :?Chyba cos powinni powiedziec?Czy ja jestem dziwny i sie czepiam?
Jeszcze a propos kojotow...To widzielismy ich cale mnostwo..Wyjezdzalismy z Orebica o 23.30.
Po drodze bylo ich zatrzesienie na polwyspie!
Dwa lata temu bardziej podobal mi sie Orebic-moze dlatego,ze niewiele czasu w nim przebywalem?
Windsurfingowalem sie wtedy na Pernie i bylo ok.
Wybralismy ten rodzaj wypoczynku/plaza+nic-nierobienie/ze wzgledu na naszego 1.8 -rocznego synka.
Ale nigdy wiecej!!!!
Najsmieszniej bylo wieczorem,gdy zaczynala sie rewia mody na deptaku w Orebicu!
Niektore niewiasty mialy na sobie kreacja prosto z weselnych bankietow!
Do tego obowizkowe wysokie obcasy i szpilki!!

Nigdy wiecej do Orebica!Juz bardziej nam sie podobala kameralnosc Loviste..
Ale to kwestia gustu... :lol:
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 31.07.2009 07:33

kroj napisał(a):A ja właśnie siedzę sobie w Pernie koło Orebica i też mówię, nie przyjeżdżajcie maruderzy! Jest super, na straganach tuż koło małego konzumu owoce przedniej jakości, brzoskwinie po 15 kun - nie przeliczajcie - takiego smaku, rozgrzanego słońcem soczystością nie ma u nas; arbuzy takie soczyste, że lepiej gaszą pragnienie niż soki; oprócz konzumów są Plusy; wyżej trochę Kuciste jest też sklepik Plus, można kartą płacić, tylko nie za doładowanie do Vipme i za papierosy!! :lol: Papierosy mnie nie martwią ale za bon Vip wyłożyłam gotówkę i mogę spokojnie surfować - po necie :lol: :lol: ; bo windsurferów tutaj całe gromady - fajny widok, zwłaszcza popołudniem; ogólnie cuuuudnie jest; aa wczoraj zmierzyłam temp Jadrana popołudniem - 22 stopnie!!!!
Pozdrav :papa:

wlasnie. Jak to jest z tym internetem. jaki bon VIP ? Jak najlepiej w Orebic korzystac z internetu. Slyszalem ze jest jakas kafejka, ale we wlasnym zakresie jak najlepiej?
Rojodziejowa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rojodziejowa » 31.07.2009 09:26

No z tymi cenami to może i prawda, ale ja tego nie dostrzegałam, gdy duże zapasy jedzienia wzieliśmy ze sobą. Poza tym faktycznie w Orebiću tylko spałam, czasem plażowanko, i wieczore spacery, które były najfajniejsze :) ale sporo rzeczy zwiedzaliśmy poza Orebićem.

Na szczęście takich niefajnych incydentów z udziałem Polaków nie było mi dane ujrzeć.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 31.07.2009 16:09

kroj napisał(a):A ja właśnie siedzę sobie w Pernie koło Orebica i też mówię, nie przyjeżdżajcie maruderzy! Jest super, na straganach tuż koło małego konzumu owoce przedniej jakości, brzoskwinie po 15 kun - nie przeliczajcie - takiego smaku, rozgrzanego słońcem soczystością nie ma u nas; arbuzy takie soczyste, że lepiej gaszą pragnienie niż soki; oprócz konzumów są Plusy; wyżej trochę Kuciste jest też sklepik Plus, można kartą płacić, tylko nie za doładowanie do Vipme i za papierosy!! :lol: Papierosy mnie nie martwią ale za bon Vip wyłożyłam gotówkę i mogę spokojnie surfować - po necie :lol: :lol: ; bo windsurferów tutaj całe gromady - fajny widok, zwłaszcza popołudniem; ogólnie cuuuudnie jest; aa wczoraj zmierzyłam temp Jadrana popołudniem - 22 stopnie!!!!
Pozdrav :papa:

Bez przesady,a wiesz ile kosztują brzoskwinie w Auchan w Polsce 2,49zł za 0.5kg i wcale nie są gorsze,arbuzy też spożywałem tu i tam,wczoraj kupiłem po 79gr za kg węgierskie i też były dobre,22 stopnie to chłodny adriatyk,chyba coś się pomyliłeś.
mojekp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mojekp » 31.07.2009 16:53

No tak - jak byłem w tym roku w Orebicu to fakt ceny były wyższe niż rok wcześniej a do tego jeszcze słaba złtówka to potęguje ale bez przesady pocieszenie dla wyjeżdzających w sierpniu że złotówka się umacnia
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.07.2009 17:37

proszę porównywać ceny W KUNACH, a nie przeliczone euro/złote na kuny...
Kiemol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiemol » 31.07.2009 17:51

irko napisał(a):witam

dla mnie to był przystanek przed Korcula

moja relacja z wyjazdu na wyspe
http://www.ir.travel.pl/wyprawy/wyprawa_korcula/korcula.html

http://www.ir.travel.pl
No nie powiem nie powiem...relacja bardzo profesjonalna! 8) Osobiscie jestem pod wspanialym wrazeniem Korculi na ktorej bylem na wakacjach w 2008r.Zapewne odwiedze jeszcze ten uroczy zakatek mimo,ze sa tam niemal same skaliste "plaze" o stromych i ostrych krawedziach do ktorych na dodatek trzeba dojechac samochodem!Tak samo jesli chodzi o markety ktore sa w miare zaopatrzone...trzeba dojechac samochodem do centrum,oplacic parking by moc dokonac zakupow!Nawet takie niedogodnosci nie przycmia uroku tego zakatka i z pewnoscia tam powroce!Szczegolnie polecam skaliste nabrzeza Vela Luki od strony zachodniej-mozna sobie poskakac ze skal do wspaniale turkusowej wody !!! :) UWAGA NA JEZOWCE! :( Osobiscie chyba nastepnym razem zakotwicze w Orebicu,a Korcule potraktuje jako obiekt turystyczny na 2-3 dni?!
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 31.07.2009 22:13

KumoterSzyszkownik napisał(a):Druga rzecz-szefowa naszego apartamentu namawiala nas,zebysmy kupili oliwe z pierwszego tloczenia -za litr ,,tylko''9 euro!!!
A butelka wina-dobrego wina kosztuje 2 euro!Za 4-5 euro mozna kupic toskanskie,,niebo w gebie''!

Nie wiem jak z ta oliwą ale nasi znajomi Słoweńcy, którzy mieszkają w Nowej Goricy ( czyli na granicy z Włochami) każdego roku robią spore zapasy tej Oliwy po 50-60 Kuna .
Wino zawsze w Italii kosztowało grosze , to tak jak u nas ziemniaki po prostu są i nawet sam nie wiem ile za kilogram.
Natomiast w okolicach Orebica kupisz młode wino po 10 Kn za Litr
a za 30 Kunek masz Plavaca , który jest naprawdę przednim winem.
Oczywiście jest i Dingac za 100 KN ale mnie jakoś nie podchodzi.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 05.08.2009 22:56

Chciałabym powiedzieć, że Orebic niczym mnie nie zaskoczył w tym roku...a jednak. Brudem na plaży, ilością śmieci.

Ceny - owszem nieco wyższe ale jakoś nie powalają na kolana, może po prostu się na nie przygotowałam.
Robsonek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robsonek » 06.08.2009 12:45

KumoterSzyszkownik napisał(a):No ja jestem na swiezo po wizycie/drugiej/ w Orebicu...i....
Moim zdaniem,Chorwaci troche przeginaja z cenami.Kto slyszal,zeby sikacz winny w sklepie kosztowal po przeliczeniu 5 euro!
I na dodatek tego nie da sie pic!
Druga rzecz-szefowa naszego apartamentu namawiala nas,zebysmy kupili oliwe z pierwszego tloczenia -za litr ,,tylko''9 euro!!!
.....
Ale to kwestia gustu... :lol:

Czy aby probowales tej Oliwy ?? Bo porównywanie Włoskiej oliwy z Chorwacka uwazam za profanacje. Włoska owszem dobra do salatek gotowania ale wogole nie nadaje sie do zjedzenia z samym pieczywem a Chorwacka owszem.

Co do win to tak jak ktos juz tu napisal za 30 kn mozna kupic 1,5 l bardzo dobrego winka Plavac a nawet da sie znalezc miejsce gdzie tez za 30 kn mozna kupic 1 l Dingac-a.
30 kn to jakies 4 euro czyli wychodzi po 2 euro za butelke 0,75 l wina czyli tyle samo.
Pozdrawiam
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 06.08.2009 23:18

Z chlebem to ja mam w zwyczaju jesc ser lub jakas wedline.
Oliwy z chlebem nigdy nie jadlem i nikt z moich znajomych tez nie..Oliwe uzywam do salatek i smazenia..
Co do wina to te ktore wymieniles owszem probowalem,ale.....
one np.do takiego Chianti maja jak stad do ksiezyca!
Byc moze probowalem zbyt mlodych,ale ja jednak wole te wloskie. :lol:
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 06.08.2009 23:48

Poza tym jesli chodzi o wina to pisalem o cenach sklepowych w Cro.
Wiem,ze jesli ktos sie postara to gdzies tam u kogos w domu znajdzie wino i za 1 euro za butelke.Inna sprawa,ze nie bardzo bedzie wiadomo co tam w srodku za ciecz plywa.
Mi najtansze jakie udalo sie wypatrzec w Orebiczu w sklepie wino,to bylo wino za 37 kun.Tytulu nie pamietam niestety.Inna rzecz,ze kupno mnie nie interesowalo.
Mialem zapas swoich ulubionych. :wink:
joanna_w80
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna_w80 » 10.01.2010 19:00

robo111 napisał(a):Ja do orebica wyjężdżam z żoną i dzieckiem (9) już w piątek. Willa Marija Roso, 16 dni.

Trafiłam na Twój post i wygląda na to, że na przyszłoroczne wakacje wybraliśmy tą samą willę, z której wy korzystaliście i tego samego pośrednika (willa Marija, == reklama ==). Czy mógłbyś napisać czy willa wypada tak samo dobrze w realu jak na zdjęciach i z zapewnień pośrednika i czy nie mieliście problemów z pośrednikiem?? będę wdzięczna za odpowiedź
crotraveller
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) crotraveller » 10.01.2010 21:14

Będziesz Orebic? Spójrz na te informacje:

http://www.orebic-peljesac.eu/pl/orebic.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone