Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orebic

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rojodziejowa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rojodziejowa » 28.07.2009 15:33

Na targu arbuza widziałam po 5 kun, ale to i tak duuużo drożej niż u nas
michas600
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michas600 » 28.07.2009 15:38

Ale to za arbuza, czy za 1kg arbuza? :) Bo jak za całego, to wcale nie tak drogo. Ja się spotykałem z cenami za całego a nie za kg, a niejednokrotnie sprzedawca/sprzedawczynie nawet nie była wyposażona w wagę. No z tym, że do zwykle było przy drodze niedaleko Umag.
Rojodziejowa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rojodziejowa » 28.07.2009 15:48

Za kg :)
groszek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) groszek » 28.07.2009 23:21

Cena, ceną - ale ten smak... :) Arbuzy pierwsza klasa :)

a co do Orebicia... byliśmy w tym roku na Paljesacu (dokladnie to namioty rozbilismy w Trapnj'u) i oczywiscie zawitalismy do Orebicia. Miasteczko popularne, chwalone (jak by tam nie mozna bylo pojechać będąc tak blisko). A tu okazała się jedna, wielka KICHA.
Orebic mozna porównać do naszego, polskiego Mielna, Kołobrzegu...
Pełno stoisk z głupotami, restauracji i polaków. Cenowo nieciekawie, poza tym zero klimatu - rozbudowane, mozna powiedziec ze nowe miasto (bez porównania jezeli chodzi o np. Ston czy Korculę, która zresztą ratuje te okolice).
Krajobrazowo, owszem pięknie, ale to nie to. Nie byliśmy zadowoleni.
Pojechaliśmy, zobaczyliśmy i już tam nie pojedziemy :)
pozdrawiam.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 29.07.2009 08:33

Nie masz obowiązku; wobec tylu miłośników tu na forum, jesteś rzadkim wyjątkiem. Sam jestem w Orebicu w czerwcu więc tych Polaków nie tak wiele. A właśnie klimat tego miejsca jest najbardziej cenionym walorem Orebica. Trpanj to zaledwie przeprawa przez Kanał Stoński i brudna plaża.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.07.2009 08:37

Pojechaliśmy, zobaczyliśmy i już tam nie pojedziemy

Ja jako lubiący Orebić zawsze twierdzę... tak trzymaj!!!
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 29.07.2009 09:34

Będzie mniej Polaków ....
lubczyk38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lubczyk38 » 29.07.2009 09:54

widzisz Groszek, na tym forum jak tylko cos źle powiesz o Orebiciu to zaraz Bocian atakuje.Cyba tylko siedzi na forum i wyczekuje postów , które moze zaatakować ( wszak z mordoru jest)
Ja teź rozczarowana Orebiciem w tym roku osmieliłam się to napisać i pewnie ,że gdyby nie to ,że jestem kobietą to dostałoby mi się nie tylko słownie...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.07.2009 11:48

zaraz Bocian atakuje

bo to taki podgatunek...
że jestem kobietą

Płeć nie gra roli...
Ktoś wyraża swoje zdanie , ja wyrażam swoje zdanie, czy komuś czegoś zabraniam?? Nie pojedziecie więcej, ok zawsze to
Będzie mniej Polaków ....

:lool:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 29.07.2009 12:24

MWN napisał(a):Będzie mniej Polaków ....

I ja się pod tym podpiszę, a co. Im mniej "maruderów" tym Orebic pozostaniem tym czym jest czyli enklawą dla tych co go kochają takim jakim jest.
michas600
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michas600 » 30.07.2009 08:32

A tak z lekka zmieniając wątek, mam kolejne pytanie. Właśnie prześledziłem zasady dokonywania transakcji bezgotówkowych - źle nie jest. Natomiast możecie napisać jak się ma ilość miejsc w których można zapłacić np. za zakupy czy obiad kartą do miejsc, w których nie akceptują kart i chcą tylko gotówkę. Bo z tego co się zorientowałem, to wymiana PLN na HRK się w sumie nie opłaca.
Rojodziejowa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rojodziejowa » 30.07.2009 09:02

Tak jak pisaliśmy :) Czyli w marketach nie ma problemu z płaceniem kartą, jeśi natomiast chodzi małe sklepiki to tak jak u nas czasem można, czasem nie.
Jeśli chodzi o walutę to z tego co wiem najbardziej opłacalne są dwie opcje: albo wyciągasz z bankomatu (o le Twoj bank nie pobiera kosmicznej prowizji) albo w Polsce zamieniasz kasę na euro a tam na kuny.
W Orebicu natomiast bez prowizji zamieniaja kasę naprzeciwko Konzuma (tego w centrum). Czy gdzieś jeszcze - nie wiem.
michas600
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michas600 » 30.07.2009 09:05

Dzięki, a knajpki? Wszystkie akceptują karty?
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 30.07.2009 09:23

A ja właśnie siedzę sobie w Pernie koło Orebica i też mówię, nie przyjeżdżajcie maruderzy! Jest super, na straganach tuż koło małego konzumu owoce przedniej jakości, brzoskwinie po 15 kun - nie przeliczajcie - takiego smaku, rozgrzanego słońcem soczystością nie ma u nas; arbuzy takie soczyste, że lepiej gaszą pragnienie niż soki; oprócz konzumów są Plusy; wyżej trochę Kuciste jest też sklepik Plus, można kartą płacić, tylko nie za doładowanie do Vipme i za papierosy!! :lol: Papierosy mnie nie martwią ale za bon Vip wyłożyłam gotówkę i mogę spokojnie surfować - po necie :lol: :lol: ; bo windsurferów tutaj całe gromady - fajny widok, zwłaszcza popołudniem; ogólnie cuuuudnie jest; aa wczoraj zmierzyłam temp Jadrana popołudniem - 22 stopnie!!!!
Pozdrav :papa:
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 30.07.2009 09:45

Rojodziejowa napisał(a):Na targu arbuza widziałam po 5 kun, ale to i tak duuużo drożej niż u nas

Wychodzi po przeliczeniu jakieś 3,- zł. Wczoraj kupiłem w Realu na Okęciu arbuza po 1,40 za kg. W smaku jest plastikowy i gorzki. Wylądował już w koszu... Prawdziwego smaku nie da się przeliczyć na pieniądze ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone