Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orebic

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
michas600
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michas600 » 26.07.2009 22:42

Hej,

Prześledziłem sobie właśnie kilka stron forum i będę miał do Was wszystkich prośbę. Dotychczas miałem przyjemność jeździć do Cro w okolice Umag. Było to wprawdzie kilka lat temu, no i przyszedł czas na powrót kolejne wakacje w tym kraju. Padło rzecz jasna na Orebić. W związku z tym będę miał do Was prośbę o podpowiedzi w kilku tematach:

1. Czy ktoś z Was miał przyjemność (mam nadzieję) wynajmować apartament przez www.== reklama ==? Jeśli tak, to bym był wdzięczny za opinię jak się z nimi współpracuje bo na razie sprawiają wrażenie ok.
2. Czy ktoś z Was może się podzielić doświadczeniami bądź fotkami z Willa Marija? Czy naprawdę jest tak jak opisują na www?
3. No i na koniec największa moja prośba, o wskazanie miejsc, gdzie najlepiej robić zakupy, jeść, chodzić na plażę i wskazanie miejsc, gdzie lepiej nie chodzić. Jadę do Orebnica po raz pierwszy więc nie mam o tym miejscu pojęcia, natomiast, z Waszych opisów wynika, że panują tam moje klimaty pod kątem wody i widoków:).

Będę wszystkim wdzięczny za info, jakiekolwiek.

P.S. O co chodzi z tymi naklejkami, bo nie skumałem wątku :).
adamgcko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamgcko » 27.07.2009 04:30

ines napisał(a):
adamgcko napisał(a):
ines napisał(a):
adamgcko napisał(a):My wróciliśmy z Orebica tydzień temu , mieszkaliśmy w tym samym apartamencie co ines , dobre winko kupowaliśmy od Darko w winiarni na tej samej ulicy . Orebic spokojna mieścinka , lodziarnia , marina , świeża roślinność.Okolice Orebica zachęcają do wycieczek , piękne widoki .Polecam wycieczkę do Trpanj i kąpiel w zatoce Divna....

Ile płaciliście za apartament w tym roku?W ogóle w którym mieszkaliście-które piętro :) ? Fakt, że to szczyt sezonu...a winko u Darko dobre i blisko było, my co wieczór z buteleczkami biegaliśmy :)

Witam ines , mieszkaliśmy w apartamencie na I piętrze po prawej stronie , cena 45E .Rezerwacji dokonaliśmy już w grudniu 2008 . Twoja relacja zwróciła naszą uwagę na ten region i przekonaliśmy się , że warto było tam pojechać.Pozdrawiam

:) my mieszkalismy na 2 pietrze , patrząc na budynek od morza lewy apartament :) Mieliśmy przepiękny widok :)

Ines , nasz apartament mieścił się na drugim poziomie ( wg mnie pierwsze piętro jak określiłem , prawy od ulicy), czyli od plaży po lewej stronie........
Lord79
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lord79 » 27.07.2009 13:24

Ja bedę w Oerbicu w drugim tygodniu września. Czy możecie podać orientacyjne ceny jedzonka w knajpach?
Z góry dziękuję!
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 27.07.2009 16:46

michas600 napisał(a):Hej,

1. Czy ktoś z Was miał przyjemność (mam nadzieję) wynajmować apartament przez www.== reklama ==? Jeśli tak, to bym był wdzięczny za opinię jak się z nimi współpracuje bo na razie sprawiają wrażenie ok.
2. Czy ktoś z Was może się podzielić doświadczeniami bądź fotkami z Willa Marija? Czy naprawdę jest tak jak opisują na www?
3. No i na koniec największa moja prośba, o wskazanie miejsc, gdzie najlepiej robić zakupy, jeść, chodzić na plażę i wskazanie miejsc, gdzie lepiej nie chodzić. Jadę do Orebnica po raz pierwszy więc nie mam o tym miejscu pojęcia, natomiast, z Waszych opisów wynika, że panują tam moje klimaty pod kątem wody i widoków:).

Jechałem w tym roku do willi Karla z tej strony. Nie było problemów, to co było na zdjęciach, tak było w rzeczywistości. Jedyne co, to było przekoloryzowane to Internet, bo był tylko u właścicieli na kompie (można było maila wysłać). Są też kafejki internetowe - 0,5 kn za minutę.
Sam Orebić sympatyczny, plaże - i skały i żwirek i pseudopiasek do wyboru, widoki piękne, woda czysta, sklepów i kafejek sporo.
Pozdrawiam
Jarek
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 27.07.2009 19:03

A czy w Orebicu jest gdzieś darmowy internet?
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 27.07.2009 19:20

moondek napisał(a):A czy w Orebicu jest gdzieś darmowy internet?

Darmowego nie znalazłem. Jest kafejka na ulicy Trstenickiej. Mają tam 3 stanowiska, bodajże 30 kun za godzinę.
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 27.07.2009 19:23

Lord79 napisał(a):Ja bedę w Oerbicu w drugim tygodniu września. Czy możecie podać orientacyjne ceny jedzonka w knajpach?
Z góry dziękuję!

Posejdon:

Zupa pomidorowa 20 kun, rybna 25kun
Spagetti 40 kun
Naleśniki z lodami 30 kun pyszne
Sznycel Orebic 80 kun (zawiodłem się, myślałem że będzie lepszy)
Raki z zielonym makaronem 90 kun (pyszne)
Piwo Karlovac 15 kun
Prsut 80 kun
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 27.07.2009 19:25

Rojodziejowa napisał(a):Przy końcu ulicy Braca Radic - pierwsza po prawej od wjazdu :)

Ja przy Bana Josipa naprzeciwko Studenaca. Niestety nie słyszałem wycia kojotów :(
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 27.07.2009 20:56

moondek napisał(a):A czy w Orebicu jest gdzieś darmowy internet?

Hmm... mieszkając w villi Ivo Buklijaš'a przy ulicy Obala Pomoraca 94 korzystaliśmy z sygnału Wi-Fi ... bodajże właściciela :roll:

A spacerując wieczorami wzdłuż wybrzeża nie udało mi się namierzyć ,,wolnego" dostępu do internetu :?
Hetman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hetman » 27.07.2009 21:08

My w Orebiću będziemy 8 08 w związku z tym mam jedno zasadnicze pytanie do wszystkich forumowiczów którzy już tam byli : Gdzie w Orebiću można płacić kartą ? Czy nie orientujecie się czy za wejściówki na wodospady Krka oraz na jeziora Pletwickie też można płacić kartą? Będę wam wdzięczny za wszelkie informacje :)
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 27.07.2009 21:44

Hetman napisał(a):My w Orebiću będziemy 8 08 w związku z tym mam jedno zasadnicze pytanie do wszystkich forumowiczów którzy już tam byli : Gdzie w Orebiću można płacić kartą ? Czy nie orientujecie się czy za wejściówki na wodospady Krka oraz na jeziora Pletwickie też można płacić kartą? Będę wam wdzięczny za wszelkie informacje :)

2 lata temu i na Krka i na Plitwicach płaciłem kartą, więc i teraz nie powinno być problemu. W Orebicu płaciłem kartą w marketach i większych sklepach. Drobne zakupy, czy chleb w piekarni płaciłem gotówką, ale możliwe, że też są tam terminale. Jest kilka bankomatów, więc nie ma problemu z gotówką.
Pozdrawiam
Jarek
Rojodziejowa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rojodziejowa » 27.07.2009 22:07

Jeśli chodzi o jedzenie, to mogę podać ceny tego co zamawialiśmy
w Posejdonie:
muszle 40 kun
biała ryba z ziemniakami ze szpinakiem 85 kun
a w innych knajpkach:
Cavap cici okolo 35-40 kun
Pizza 35-45 kun

Poza tym arbuzy, winogrona, nektarynki, brzoskwinie tańsze w marketach, zwłaszcza Konzumie niż w przyulicznych stoiskach warzywno-owocowych.
~
Można płacić w Plitwicach kartą. W marketach też nie ma z tym najmniejszego problemu. W drodze na bramkach też można :)
Np. na bramkach na autostradzie był siedmiokilometrowy korek do bramek, na których się płaciło 'opłatku' gotówką (ale była to sobota więc ruch na drogach większy niż zwykle), a kolejeczka dla płacących kartą była nieporównywalnie mniejsza.
~
Jeśli chodzi o kojoty to dodają uroku, zwłaszcza, że spaliśmy z mężem na materacu na tarasie. Wycie specyficzne takie przeraźliwo-schizujące :)
A jednego spotkaliśmy na drodze :)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 28.07.2009 07:58

Ciekawe czy arbuzy nadal kosztują 10 kn (= 5,00 zł) podczas gdy we Wrocku były już po 0,85 zł?
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 28.07.2009 08:58

MWN napisał(a):Ciekawe czy arbuzy nadal kosztują 10 kn (= 5,00 zł) podczas gdy we Wrocku były już po 0,85 zł?

Na targu kosztują 6 kun a w konzumie 3,49 kun ale ten z konzuma wybuch nam w nocy. tzn pękł i zaczął lecieć sok z niego. Podejrzewamy że mógł być mrożony :(
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 28.07.2009 10:51

No to jest TYLKO 7 razy droższy!!!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone