Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orebic

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 02.07.2009 08:45

Cebula (my zawsze dajemy czerwoną), czosnek (2 ząbki), natka pietruszki, tymianek chyba. Mule zawsze moczymy minimum pół dnia. Potem gotujemy je w osolonej lekko wodzie, wszystkie muszą być otwarte, te zamknięte do śmieci. Pokrojoną drobno cebulkę i czosnek na ichniejszą oliwę, zeszklić, potem wino (minimum 2 szklanki, potem dolewamy albo wina albo wody próbując, oczywiście ilość tego zależy też od ilości muli), sól, pieprz, pietruszkę, zioła. Jak to jest gotowe wrzucamy w to mule (najlepiej robić je w czymś dużym, woku na przykład), jeszcze chwilę gotujemy i gotowe. Generalnie ja tego nie jadam ale coś tam zawsze skubnę :) Do tego pieczywko świeże, mnie najbardziej smakuje ten sosik z pieczywem - pychota.
niezapominajka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezapominajka » 02.07.2009 09:24

Bardzo, bardzo dziekuję. Napewno wypróbujemy
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 02.07.2009 09:51

Wszystkie knajpy się zmieniły, czasem tylko jakiś kelner o tępym wyrazie twarzy tą swoją głupkowatą miną przypomina o sobie z poprzednich lat.

Najlepszą według mnie jest Punto 2 na głównej drodze bardzo blisko uliczki prowadzącej do apartamentów "Jerry" - jest wskazówka przy głównej ulicy. Niestety ogródek bombardowany jest hałasem samochodów jadących na prom. Ale kuchnia to wynagradza, ma wiele takich potraw których ze świecą szukać w innych. Proszę pytać kelnerki (tej ładniejszej) co dzisiaj proponuje (szto danas preporuczujetie? w polskiej transkrypcji). Zapamięta Was i dobrze doradzi.

Druga to zamknięta przed rokiem konoba Dalmatinska obok plaży Trstenica. Tam dodatkowo można na tarasie posurfować korzytając z sieci Autocampu Trstenica.

Reszta to taki kiepski chorwacki standard, gdzie nie potrafią gotować jak wszyscy Chorwaci, ale to osobny i drażniący niektórych temat.

Acha w Tri Palmy mają dobre domace vino czerwone.
Rojodziejowa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rojodziejowa » 02.07.2009 17:32

Dziękuję yskyerka i MWN :!: Skorzystam z Waszych doświadczeń na pewno. Już się nie mogę doczekać kiedy :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2009 22:09

Witam, więc decyzja zapadła po dwóch tygodniach zastanawiania się czy wyspa czy ląd, padło na półwysep. Jedziemy do Orebić bo mamy blisko na wyspę i całkiem blisko do Dubrovnika itd. Dzięki za wszystkie Wasze rady. Oczywiście jedziemy w ciemno z 2,5 latką to info dla wszystkich bojaźliwych czy z dzieckiem jechać w ciemno. W zeszłym roku Anula miała 1,5 roku i też dała rady. Pozdrawiam
ANITA:)
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 06.07.2009 11:48

My w Orebić będziemy od 22.08 :) Mam nadzieję, że tylko pogoda będzie dopisywać.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 06.07.2009 12:26

Patrząc na kalendarz wyjazdowy kilkoro z nas będzie w jednym czasie w Orebicu i okolicach, ciekawe czy uda nam się spotkać (mam na myśli okres os 1 do 10 sierpnia)
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 11.07.2009 21:30

Rojodziejowa napisał(a):Tak tu cicho.. Czy w te wakacje nikt już się nie wybiera do Orebica?

Właśnie wróciłem z Orebica :(
Pozdrawiam
Jarek
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 11.07.2009 21:40

Jarek999 napisał(a):
Rojodziejowa napisał(a):Tak tu cicho.. Czy w te wakacje nikt już się nie wybiera do Orebica?

Pozdrawiam
Jarek

Ja wybieram sie już 17 lipca. Jak tam pogoda w Orebicu? Gdzie jest targ rybny w Orebicu?
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 11.07.2009 21:43

HubertBiad napisał(a):
Jarek999 napisał(a):

Pozdrawiam
Jarek

Ja wybieram sie już 17 lipca. Jak tam pogoda w Orebicu? Gdzie jest targ rybny w Orebicu?

W placu za Konzumem,tym w centrum lub prosto z samochodu przed Konzumem.
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 11.07.2009 21:45

jac61b napisał(a):
HubertBiad napisał(a):
Jarek999 napisał(a):

Pozdrawiam
Jarek

A konzum to market tak? Bo ja mamniby wille naprzeciwko Studenaca. A jak woda ciepła już?
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 11.07.2009 21:57

HubertBiad napisał(a):
jac61b napisał(a):
HubertBiad napisał(a):
Jarek999 napisał(a):

Pozdrawiam
Jarek

A konzum to market tak? Bo ja mamniby wille naprzeciwko Studenaca. A jak woda ciepła już?

2xtak :D
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 11.07.2009 23:00

heh ja jade 31 sierpien :) na 9 lub 10 dni :) kto jedzie w tym terminie?
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 12.07.2009 08:53

HubertBiad napisał(a):A jak woda ciepła już?

Woda bajeczna :D . Już mi jej brakuje :( .
Pozdrawiam teraz wyjeżdżających i już im zazdroszczę, że to wszystko jeszcze przed nimi. :(
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 12.07.2009 14:46

Jarek999 napisał(a):
HubertBiad napisał(a):A jak woda ciepła już?

Woda bajeczna :D . Już mi jej brakuje :( .
Pozdrawiam teraz wyjeżdżających i już im zazdroszczę, że to wszystko jeszcze przed nimi. :(

to pojedz jeszcze raz :P :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone