Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orebic

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
msz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) msz » 19.03.2009 12:38

Miała być Riwiera Omis ale będzie jednak Orebić.
Wybieramy się chyba w najbardziej gorącym terminie bo bedziemy na miejscu od 20 lipca.
Przeczytałem wszystkie 32 strony tego watku :)

W związku z tym może będziecie wiedzieli:
-gdzie w pobliżu miasteczka Orebić można znaleźć spokojniejsze i ładne plaże
- czy trudno jest trafić na plaże Divna oraz ile jest to mniej więcej kilometrów?

Już nie mogę się doczekać urlopu :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.03.2009 12:47

msz napisał(a):Miała być Riwiera Omis ale będzie jednak Orebić.
Wybieramy się chyba w najbardziej gorącym terminie bo bedziemy na miejscu od 20 lipca.
Przeczytałem wszystkie 32 strony tego watku :)

W związku z tym może będziecie wiedzieli:
-gdzie w pobliżu miasteczka Orebić można znaleźć spokojniejsze i ładne plaże
- czy trudno jest trafić na plaże Divna oraz ile jest to mniej więcej kilometrów?

Już nie mogę się doczekać urlopu :D

Do plaży Divna jest ok 25 km, chyba, że pójdziesz z buta na przełaj przez sv. Ilje to krócej :):) Nie jest trudno trafić, jedziesz z Orebić w kierunku na Dubrovnik i Trpanj i skręcasz w lewo na Trpanji, Dube Peljeska i i potem skręcasz w lewo już tylko na Dube i na G. i D. Vrućica i droga sama doprowadzi... :):)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 19.03.2009 13:20

Sławomir Wocial napisał(a):
msz napisał(a):- czy trudno jest trafić na plaże Divna

jedziesz z Orebić w kierunku na Dubrovnik i Trpanj i skręcasz w lewo na Trpanji, Dube Peljeska i i potem skręcasz w lewo już tylko na Dube i na G. i D. Vrućica i droga sama doprowadzi... :):)

Obrazek
sadoska
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sadoska » 19.03.2009 15:35

Orebic polecam, widoki niepowtarzalne, plaża publiczna średnia, ale mozna szukać troszkę dalej, polecam w szczególności plaże Divna(czyli dziwna) kawałek od orebica bo po drugiej stronie połwyspu, ale warto.Ogólnie fajnie,knajpki, prom na wspaniała wyspę Korcula, trochę drożej niż w innych miejsach, ale coś za coś. Miłego pobytu
robo111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robo111 » 19.03.2009 15:39

Mam pytanie. Czy na w wodzie na plażach w Orebicu nie ma alg lub wodorostów. na zdjęciach są ciemne obszary w wodzie, które dochodzą do brzegu?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.03.2009 15:48

plaże Divna(czyli dziwna)

Akurat nie dziwna tylko cudna, a dziwny to będzie čudan... :):)
msz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) msz » 19.03.2009 22:41

Dzięki serdeczne za wyczerpującą odpowiedź

A może są jeszcze jakieś inne ciekawe plaże warte odwiedzenia w okolicy?
Łosiek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łosiek » 28.03.2009 09:29

robo111 napisał(a):Mam pytanie. Czy na w wodzie na plażach w Orebicu nie ma alg lub wodorostów. na zdjęciach są ciemne obszary w wodzie, które dochodzą do brzegu?

Spędziłem tam wakacje w zeszłym roku i woda jest idealnie czysta, ale na pewno nie destylowana . Mieszkałem i chodziłem na plaże przy samym wjeździe do Orebica. Ciemne miejsca na zdjęciach to po prostu głębsza woda. Przydadzą się buty do wody ale nie wszyscy ich używają. Jak nie kupisz ich w Polsce to na miejscu nie ma żadnego problemu.
utopia28wawa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) utopia28wawa » 15.06.2009 02:32

Hej nie chce zakładać nowego topicu, ale jakoś tu umarło :(
Ostatnio edytowano 15.06.2009 02:50 przez utopia28wawa, łącznie edytowano 2 razy
utopia28wawa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) utopia28wawa » 15.06.2009 02:48

Swoją drogą kto się wybiera na dniach do Orebica ja dokładnie będę w miejscowości Kuciste Perna , zobaczymy jak to będzie
Wycieczka zorganizowana przez biuro do willowych namiotów. Liczę na integrację i wiele innych.
Na razie mnie przeraziło, że wejście na mury Dobrownika to koszt ponad 60zł w przeliczeniu na osobę-straszne zdzierstwo :evil:
Pierwszy raz będę w Chorwacji, jak będzie okazja to coś opisze . Chciałabym spróbować zobaczyć to z mało popularnych części.

A jak to jest z płaceniem lepiej kartą czy gotówką?

Aga
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.06.2009 09:20

Utopia daj spokój ze słowami typu zdzierstwo itp. To moje subiektywne odczucie ale są tu miliony pretensji, że drogo, że zdzierstwo, ,że nie tak czy inaczej... Przecież po prostu można nie jechać i z darmochę zobaczyć mury Dubrovnika w necie :) Jeszcze nie byłaś a już narzekasz... Z doświadczenia Ci powiem, byłem 10 razy, jeśli masz zamiar prezentować postawę roszczeniowa to lepiej nie jedź bo Chorwaci no są na to bardzo wyczuleni, maja mocno nacjonalistyczne zapędy, z resztą cała historia ich była taka... Co do murów to nie wiem aktualnie ale nie wydaje mi się aby bilet kosztował ponad 100 kun od osoby. Chyba , że organizator coś na tym przycina. Jeśli chodzi o płacenie to dla mnie najlepiej wychodzi, i stosuje to od lat, płacenie gdzie można karta Maestro i pobieranie kasy z bankomatów sieci w jakiej mam rachunek. Praktyczna korzyść z karty jest też taka, że jeśli zgubisz to tylko kawałek plastiku...
Co do Pelješca to dla mnie najpiękniejsza część Cro. Posłuchaj wieczorem jak szakale wyją... :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.06.2009 09:29

City walls open: 9 am -6.30 pm, entrance fee: 50 kn, children 20 kn
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.06.2009 09:53

osnovnu cijenu ulaznice na zidine od 50 kuna, još su dvije kategorije cijena - za grupe 30 kuna, a za djecu do 18 godina 20 kuna.
jak mówił przedmówca...
Rojodziejowa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rojodziejowa » 01.07.2009 00:45

Tak tu cicho.. Czy w te wakacje nikt już się nie wybiera do Orebica?
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 01.07.2009 06:53

Ja jade ale dopiero 31 sierpien :) juz sie doczekac nie moge.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone