Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orebic

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 16.07.2008 15:54

A jeszcze mam jedno pytanie, czy z Orebića lub gdziekolwiek z Peljesaca, ewentualnie z Korculi można się jakoś bezpośrednio dostać na Hvar? Jadrolinja nie ma w ofercie rejsów, już szukałam informacji, ale być może jacyś prywatni przewoźnicy? Jeśli ktoś korzystał z takiej alternatywy, proszę o podzielenie się informacjami skąd można na Hvar popłynąć i mniej więcej ile taka przyjemność może kosztować.
Pozdrav
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2008 16:48

peligrosa napisał(a):
Sławomir Wocial napisał(a):
peligrosa napisał(a):Przewertowałam cały wątek i nie natknęłam się na konkretne inf dotyczące nurkowania na półwyspie. Ktoś - coś wspominał co prawda, ale... Gdzie na Peljesacu można sobie spokojnie ponurkować nie za głęboko, w czystej wodzie?
Orebić już 9 sierpnia :D
pozdrav!

Wszędzie. Tylko nie za daleko od brzegu :) Choć i z tym różnie bo w Dingacu zaraz po wejściu do wody jest z 5 metrów a niedaleko dalej z 80 :)

No to faktycznie wszędzie :P otrzymałam odpowiedź jak się patrzy :evil:
Może ktoś będzie bardziej uczynny i poinformuje nieco szczegółowiej, niewytrawnego pływaka :)
pozdrav :!:

Odpowiedź jest taka jak pytanie. Jak morze długie i szerokie możesz pływać. Wszędzie gdzie wejdziesz do morza są rybki , kraby i inna fauna i flora. Woda wokół Pelješca jest wszędzie czysta, oprócz portów i dużych hoteli. Chcesz nurkować w celu zobaczenie czegoś konkretnego, np. wraków czy starożytnych amfor to co innego. To już zupełnie inna bajka. A zanurzyć sie w wodzie to możesz wszędzie tam gdzie wyda ci sie to bezpieczne. Pojedź na Divne jak już chcesz jakieś konkretne miejsce. Tam na 5-10 metrach można wyłowić ładne muszle.
krzysiek1956
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek1956 » 16.07.2008 17:08

XRAFI
Z tego co piszesz, będziemy w jednym terminie 13.09-20.09 w Orebiczu. samochodzik okleiłeś kwaterę wybrałeś?
Też czytałem opisy INES,relacje MWN,SAŁAWKA WOCIALA,TOUDEE,DANKI,BUBERA i wielu innych których nie wymieniłem.
Oglądałem ich fantastycznezdjęcia.Oczywiście z wielu rad zamierzam skorzystać.Jak się spotkamy to na górkę ,960 npm razem się wybierzemy jak nie dasz rady to na piwko, :D :D :D
nara
Za radą INES kwaterę znajdę ,jak zajadę. :D
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 16.07.2008 20:22

Alexsia
Czegoś tu nie rozumie , napisałaś że prom z Korculi do Dubrownika płynie dwa razy w tygodniu i to tylko rano a ja znalazłam rozkład jazdy gdzie katamaran wypływa i przypływa codziennie o różnej godzinie :?
http://www.korculainfo.com/ferries/cata ... astovo.htm
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 17.07.2008 05:52

eliza_12 napisał(a):Alexsia
Czegoś tu nie rozumie , napisałaś że prom z Korculi do Dubrownika płynie dwa razy w tygodniu i to tylko rano a ja znalazłam rozkład jazdy gdzie katamaran wypływa i przypływa codziennie o różnej godzinie :?
http://www.korculainfo.com/ferries/cata ... rcula-last
ovo.htm

Katamaran to nie jest prom,faktycznie pływa z Korćuli do Dubrownika,ceny biletu nie znam.
alexsia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexsia » 17.07.2008 14:33

Pozwól że pomogę ci zrozumieć.

Wyraźnie napisałam że takiej informacji udzielono mi w biurze informacji turystycznej w dubroniku - jak można się domyśleć pewnie nie współpracują z wszystkimi mniejszymi, malutkimi i tycimi przewoźnikami bo na upartego to pewnie i rybaczówke 2-osobową w porcie znajdziesz która Cię o 24 w nocy zawizie do samego Orebicz jak dobrze posmarujesz (bez urazy) :)
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 17.07.2008 15:46

Wiem co to katamaran a co to prom :lol:
Dla mnie najważniejsze jest żeby coś pływało i nie była to łajba dwu-osobowa , żeby miało odpływ i przypływ w róznych godzinach - i tak jest- i co istotne żeby nie było bardzo drogie a ten katamaran kosztuje 55 kun w jedną stronę.
Postanowiłam że płyniemy i już nic więcej się nie pytam tylko zobaczę tam na miejscu co i jak :) najwyżej pojedziemy autem
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.07.2008 16:16

peligrosa napisał(a):A jeszcze mam jedno pytanie, czy z Orebića lub gdziekolwiek z Peljesaca, ewentualnie z Korculi można się jakoś bezpośrednio dostać na Hvar? Jadrolinja nie ma w ofercie rejsów, już szukałam informacji, ale być może jacyś prywatni przewoźnicy? Jeśli ktoś korzystał z takiej alternatywy, proszę o podzielenie się informacjami skąd można na Hvar popłynąć i mniej więcej ile taka przyjemność może kosztować.
Pozdrav

Patrz na prom relacji Rijeka - Dubrovnik - Rijeka. Zatrzymuje się on w Splicie, Starim Gradzie i Korculi. Czyli idąc dalej tokiem myślowym, jak popłynie w drugą stronę to wsiadając w Korculi wysiądziesz w Starim Gradzie :D Zadaj im pytanie jak wygląda rozkład i jak to wychodzi cenowo :D Niech kombinują, tylko nie daj się zbyć :wink:
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 17.07.2008 20:04

peligrosa napisał(a):
peligrosa napisał(a):Przewertowałam cały wątek i nie natknęłam się na konkretne inf dotyczące nurkowania na półwyspie. Ktoś - coś wspominał co prawda, ale... Gdzie na Peljesacu można sobie spokojnie ponurkować nie za głęboko, w czystej wodzie?
Orebić już 9 sierpnia :D
pozdrav!

Wszędzie. Tylko nie za daleko od brzegu :) Choć i z tym różnie bo w Dingacu zaraz po wejściu do wody jest z 5 metrów a niedaleko dalej z 80 :)

No to faktycznie wszędzie :P otrzymałam odpowiedź jak się patrzy :evil:
Może ktoś będzie bardziej uczynny i poinformuje nieco szczegółowiej, niewytrawnego pływaka :)
pozdrav :!:

Odpowiedź jest taka jak pytanie. Jak morze długie i szerokie możesz pływać. Wszędzie gdzie wejdziesz do morza są rybki , kraby i inna fauna i flora. Woda wokół Pelješca jest wszędzie czysta, oprócz portów i dużych hoteli. Chcesz nurkować w celu zobaczenie czegoś konkretnego, np. wraków czy starożytnych amfor to co innego. To już zupełnie inna bajka. A zanurzyć sie w wodzie to możesz wszędzie tam gdzie wyda ci sie to bezpieczne. Pojedź na Divne jak już chcesz jakieś konkretne miejsce. Tam na 5-10 metrach można wyłowić ładne muszle.

Już nieco konkretniejsza odpowiedź :) żadne nurkowanie w poszukiwaniu wraków, nie ten etap jeszcze :wink: Zanurzyć w wodzie mogę się wszędzie gdzie wyda mi się to bezpieczne hmmm, najgorzej jak się komu coś wydaje :P wiadomo, nie chodzi o jakieś dokładne namiary, ale mniej więcej gdzie można by zanurkować trochę pewniej i dostałam właśnie odp że np Divne. Hvala :)
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 17.07.2008 20:05

Rysio napisał(a):
peligrosa napisał(a):A jeszcze mam jedno pytanie, czy z Orebića lub gdziekolwiek z Peljesaca, ewentualnie z Korculi można się jakoś bezpośrednio dostać na Hvar? Jadrolinja nie ma w ofercie rejsów, już szukałam informacji, ale być może jacyś prywatni przewoźnicy? Jeśli ktoś korzystał z takiej alternatywy, proszę o podzielenie się informacjami skąd można na Hvar popłynąć i mniej więcej ile taka przyjemność może kosztować.
Pozdrav

Patrz na prom relacji Rijeka - Dubrovnik - Rijeka. Zatrzymuje się on w Splicie, Starim Gradzie i Korculi. Czyli idąc dalej tokiem myślowym, jak popłynie w drugą stronę to wsiadając w Korculi wysiądziesz w Starim Gradzie :D Zadaj im pytanie jak wygląda rozkład i jak to wychodzi cenowo :D Niech kombinują, tylko nie daj się zbyć :wink:

A nie doszłam do tego, dzięki, sprawdzę co i jak :)
pozdrav!
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 17.07.2008 20:50

Jest jeden prom dziennie katamaran osobowy o godz. 6:00 z Korculi na Hvar i kosztuje ok. 35 kn. Sam nie zdążyłem zrobić tej trasy, ale pytałem w przystani; to nie jest połączenie Jadrolinii tylko jakieśż inne. A z Orebica promy są co godzinę od godz. 2:00 tylko nie płyńcie do Domice bo stantąd do Korculi jest 2 km marszu. A

A na Eliaszu byłem w samo południe i troichgę wyschłem

chociaż na początku był jeszcze luzik:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.07.2008 21:54

do Korculi jest 2 km marszu.

Jak nie lepiej :) Ja szedłem z godzinę... :)
A na Eliaszu byłem w samo południe i troichgę wyschłem

A ja odwrotnie :)
Ostatnio edytowano 15.12.2013 23:27 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
alexsia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexsia » 18.07.2008 09:51

PIękne widoki i przeżycie pewnie też. My mieliśmy się wybrac na Eliasza tzn mąz mnie namawiał ale po potwornie upalnym zwiedzaniu Dubrownika stwierdziłam ze nie wyobrażam sobie w taki sam upał wspinac się na TAAAKĄ górę :) może w przyszłym roku
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 18.07.2008 20:28

[quote="MWN"]Jest jeden prom dziennie katamaran osobowy o godz. 6:00 z Korculi na Hvar i kosztuje ok. 35 kn. Sam nie zdążyłem zrobić tej trasy, ale pytałem w przystani; to nie jest połączenie Jadrolinii tylko jakieśż inne. A z Orebica promy są co godzinę od godz. 2:00 tylko nie płyńcie do Domice bo stantąd do Korculi jest 2 km marszu.

Bardzo wcześnie ten prom :o narzeczony się wścieknie że na wakacjach ma wstawać z samego rana :P późniejszych nie ma? O której godzinie trzeba by wypłynąć z Orebica, by zdążyć na ten prom z Korculi?
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 18.07.2008 23:12

Nie pedałowałem z Domince to tylko tak na oko i według mapy wygląda na 2 km. Prom płynie 15 min więc można tak niemal na styk jeśli są o całej pół godzinie (nie pamiętam dokładnie), a co do Eliasza to na zewnątrz bylem mokry ale w środku wysuszony - zabrałem za mało wody.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone