Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orebic

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 13.07.2008 14:29

Mmagja napisał(a): Polecam wybranie się do kościoła franciszkanów (na końcu Orebica w prawo i ostro w górę). Stamtąd można podziwiać przepiekny widok na Korcule, Orebic i wiele wysepek.

Proponuję podejść jeszcze parę metrów wyżej ,do Gospy od Karmena..widoki na morze jakby mniejsze ale atmosfera tego tajemniczego miejsca i niesamowita cisza otaczających gór jest niezapomniana.A w otaczających zaroślach rosną dzikie mandarynki..Pierwszy raz w Cro postanowiłem wrócić w to samo miejsce. :!:
xrafi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) xrafi » 13.07.2008 14:54

ines napisał(a):Witaj,
od 1września Orebic już świecił pustakami..nie masz co rezerwować..kwatery do wyboru do koloru!Tylko jechać w ciemno!
Z tego co pamiętam niedaleko kempingu są kwaterki...
:D

Dzięki Ines
jak zwykle można liczy na Twoją odpowiedź :D
Tak myślałem że nie powinno być problemu z kwaterami we wrześniu, ale byłem w Cro tylko raz 6 lat temu i mogło się zmienić sporo od tego czasu.
8)
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 13.07.2008 15:29

nie ma za co :D

Pozdrawiam,
Aga
xrafi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) xrafi » 13.07.2008 17:05

ines napisał(a):nie ma za co :D

Pozdrawiam,
Aga

Jest,jest :D
Oglądałem Twoje zdjęcia, super, mam tylko nadzieję że pogoda po 13.09 dopisze i odpoczniemy ze słońcem a nie w deszczu :)
Pozdrawiam
Rafał
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 13.07.2008 21:14

Na pewno będzie piękna pogoda :D
My będziemy w Cro między 1-17września :)

Pozdrawiam
xrafi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) xrafi » 13.07.2008 22:07

ines napisał(a):Na pewno będzie piękna pogoda :D
My będziemy w Cro między 1-17września :)

Pozdrawiam

Dzięki. liczę na to.
Zazdroszczę długiego urlopu. :) Ja mam tylko tydzień we wrześniu i chcę go na maxa wykorzystać. Sporo rzeczy chciałbym zobaczyć, z Waszych opisów warto, ale chyba w tym roku skończy się na leżeniu i pływaniu na desce.
Pozdrowienia
alexsia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexsia » 14.07.2008 14:58

My właśnie wróciliśmy z Orebica i tez pływaliśmy na deskach. Tuż za kempingiem Perna zaczyna się miejscowość Kuciste z kwaterami dosłowie na plazy - do wyboru do koloru kwatera przy kwaterze do moża ok 10m :) tylko po przekroczeniu drogi.
alexsia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexsia » 14.07.2008 15:04

Co do promu pływającego do Dubrownika to trzeba to dokładnie sprawdzić juz na miejscu bo my się wybraliśmy autobusem z zamiarem powrotu autobusem lub promem no i w informacji turystycznej w Dubrowniku dowiedzieliśmy sie że prom do Orebicza pływa tylko raz czy dwa razy w tygodniu i to tylko rano. Autobus odchodzi z portu o 7:20 i o 8:00 Uwaga dwuch różnych przewoźników ten o 7:20 kosztuje 77kun od odoby (w jedną stronę oczywiście) a ten o 8:00 50kun i wyjeżdza z Dubrownika o 18:00. Od Autobusu do starego miasta w Dubrowniku jest dobre 4 km ostro w górę więc warto od razu wsiąść w miejscowy autobus lub taksówkę. Dubrownik śliczny a widoki z murów zapierają dech w piersi. Bilet na mury 110kun od osoby dorosłej (uwaga nie wyżucać biletu bo w połowie drogi jest punkt kontrolny)
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 14.07.2008 15:18

alexsia napisał(a):My właśnie wróciliśmy z Orebica i tez pływaliśmy na deskach. Tuż za kempingiem Perna zaczyna się miejscowość Kuciste z kwaterami dosłowie na plazy - do wyboru do koloru kwatera przy kwaterze do
oża ok 10m :) tylko po przekroczeniu drogi.

o, widzę , że plany udało zrealizować się w tym roku...
i jak wrażenia z pięknego Peljesaca :?:
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 14.07.2008 22:04

Alexsia
Ja myślałam o promie z Korculi do Dubrownika bo z tego co wyczytałam na stronie to tych połączeń jest dużo więcej bo szczerze mówiąc nie widziałam bezpośredniego połączenia z Orebic do Dubrownika 8O
To jak wróciliście z Dubrownika ?
alexsia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexsia » 15.07.2008 10:32

też mówiłam o Korculi. A z Dubrownika oczywiście wróciliśmy autobusem tym o 18-tej :)

Peljesac piękny, punktów widokowych sporo, najładniejsze to Klasztor Franciszkanów i jakieś 2 km przed Orebiczem super widok na caly kanał Peljeski, Orebić i Korciulę. Już wiemy że napewno kiedys wrócimy do Chorwacji, jak nie za rok to za dwa :)
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 15.07.2008 17:17

Przewertowałam cały wątek i nie natknęłam się na konkretne inf dotyczące nurkowania na półwyspie. Ktoś - coś wspominał co prawda, ale... Gdzie na Peljesacu można sobie spokojnie ponurkować nie za głęboko, w czystej wodzie?
Orebić już 9 sierpnia :D
pozdrav!
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 15.07.2008 20:32

DDW 28 :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.07.2008 20:39

peligrosa napisał(a):Przewertowałam cały wątek i nie natknęłam się na konkretne inf dotyczące nurkowania na półwyspie. Ktoś - coś wspominał co prawda, ale... Gdzie na Peljesacu można sobie spokojnie ponurkować nie za głęboko, w czystej wodzie?
pozdrav!

Wszędzie. Tylko nie za daleko od brzegu :) Choć i z tym różnie bo w Dingacu zaraz po wejściu do wody jest z 5 metrów a niedaleko dalej z 80 :)
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 15.07.2008 22:39

Sławomir Wocial napisał(a):
peligrosa napisał(a):Przewertowałam cały wątek i nie natknęłam się na konkretne inf dotyczące nurkowania na półwyspie. Ktoś - coś wspominał co prawda, ale... Gdzie na Peljesacu można sobie spokojnie ponurkować nie za głęboko, w czystej wodzie?
pozdrav!

Wszędzie. Tylko nie za daleko od brzegu :) Choć i z tym różnie bo w Dingacu zaraz po wejściu do wody jest z 5 metrów a niedaleko dalej z 80 :)

No to faktycznie wszędzie :P otrzymałam odpowiedź jak się patrzy :evil:
Może ktoś będzie bardziej uczynny i poinformuje nieco szczegółowiej, niewytrawnego pływaka :)
pozdrav :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone