Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orebic

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2008 12:44

Piaso-żwirek jest na samym początku plaży, jadąc od lądu. Windsurfing parę km dalej za Orebicem. Wieje zawsze!
Tam jest centrum tych sportów. Viganj sie nazywa.
Mmagja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mmagja » 06.07.2008 14:51

eliza_12 napisał(a):Jakie jest dno morza w okolicach Orebicza ? Piaszczyste czy kamieniste ? Trzeba brać obuwie do wody ? Słyszałam że jest tam piasek .

Kilka dni temu wróciłam z Orebicza. Mieszkaliśmy w jego zachodniej części. Polecam zabranie butów do wody. Ewentualnie można takowe zakupić na miejscu za średnio 50 kun. Plaże są przeważnie kamieniste, takież i dno a i na jeże (po chorwacku) czy tez jeżowce (po polsku) można w wodzie się natknąć.
Życzę miłej zabawy :)
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 06.07.2008 18:55

A czy do zameldowania u gospodarzy-Chorwatów wystarczy ksero paszportu aby nie dawać im paszportów ?
Pytam dlatego bo czytałam tu na forum jak ekipa z Polski dała paszporty i mieli problem z odzyskaniem bo chcieli o kilka dni wcześniej wyjechać bo im się nie podobało.
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 06.07.2008 19:00

Mmagja
Proszę Cię napisz jeszcze parę słów jak było : jaka pogoda, jaka woda, czy jesteś zadowolona z tej miejscowości bo ja jadę pierwszy raz do Cro i to właśnie ja jestem "organizatorem" naszej wyprawy w 5 aut.
Czy byliście w Dubrowniku ? My mamy zamiar popłynąć tam promem. co o tym myślisz ?
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 06.07.2008 21:22

Jadę już 5raz do Cro i nigdy nie zdarzyła mi się sytuacja, aby gospodarze nie chcieli oddać paszportów.Zazwyczaj zabierali na góra dobę i zwracali.

Co do płw.Peljesac jak wcześniej pisałam jest to jedno z najpiękniejszych miejsc w Chorwacji.
Zwiedziłam prawie całe wybrzeże Chorwacji i Peljesac mi się szalenie podoba.
Orebic jest ciekawy i sympatyczny.
Mieszkaliśmy w Orebic praktycznie nad samym morzem , widoki niesamowite na miasto Korcula..wszędzie zapach wina, wycie po nocach:)
W tym roku Hvar i Brac..zobaczymy jak będzie..
Ja osobiście bym wybrała wyjazd do Dubrownika autem..
Koniecznie popłyńcie na Korcule.

Natomiast ty się niczym nie przejmuj! :D
Wyjazd na pewno się uda..Chorwacja jest cała przepiękna..sama się o tym przekonasz :D 8)
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 06.07.2008 21:29

Dziękuje Ines , wiem że jak Ty piszesz takie słowa to mogę spać spokojnie :) trochę szukałam na forum i widziałam dużo Twoich postów więc jesteś jak skarbnica wiedzy .
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 06.07.2008 22:23

heh :D dzięki za miłe słowa...
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem.. :lol:

Całe to forum to skarbnica wiedzy o Chorwacji, żaden przewodnik go nie zastąpi :?
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 07.07.2008 14:44

A dlaczego do Dubrownika nie promem tylko samochodem ? Wyczytałam że prom kosztuje około 60zł w dwie strony, na pokładzie można się poopalać, rejs trwa około 2-2,5 godz. ( mniej więcej tyle co autem, może więcej ale nie trzeba kręcić ) i nie trzeba szukać miejsca do parkowania, frajda dla dzieci bo płyną "stateczkiem". Jeśli napisałam coś nie tak to proszę o poprawkę. Może to tylko mnie się wydaje tak fajnie a w rzeczywistości tak nie jest i faktycznie lepiej jechać autem. Proszę o ZA i PRZECIW.
Dziękuje :)
Mmagja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mmagja » 07.07.2008 18:29

Orebic, to po Omisu druga miejscowość, w której spędziłam urlop w Chorwacji. Też byłam inicjatorką wyjazdu, więc dobrze Cię rozumiem;)

Obawiam się tylko, że moje odczucia mogą być trochę mylące, gdyż byłam tam przed Wielkim Najazdem Wakacyjnym. Ludzi było właściwie niewiele. Pojechaliśmy w ciemno. Poprzebieraliśmy w ofertach, znaleźliśmy bez trudu odpowiadający nam apartament, do plaży (bardzo ładnej) mieliśmy 50 m.

Polecam wybranie się do kościoła franciszkanów (na końcu Orebica w prawo i ostro w górę). Stamtąd można podziwiać przepiekny widok na Korcule, Orebic i wiele wysepek. Podobnie urokliwe miejsce jest w drodze do Loviste, na końcu półwyspu.

Na Korczuli byliśmy dwa razy. Bardzo urokliwie. Warto wybrac się nie tylko do starego miasta, ale i w drugą stronę, skąd po przejściu schodami w górę, rozciągają się przepiękne widoki na port i Orebic. (przy okazji można zobaczyć jak prywatnie mieszkają mieszkańcy Korczuli.

W sprawie Dubrownika niestety Ci nic nie doradzę. Wyjazd do niego był zaplanowany pod koniec pobytu (najpierw autokarem, ale się okazało, że koszt wysoki i żadnej gwarancji biletu powrotnego, wiec wybór padł na samochód). Niestety jeden z kierowców się rozchorował i reszta solidarnie też postanowiła zostać. Może w przyszłym roku?
Jednak cena promu nie wydaje mi się prawdopodobna. 60 kun płaciliśmy za przepłyniecie na Korczulę, w jedną stronę za 3 osoby dorosłe i 4 dzieci. A to 15 minut rejsu...

A, jeszcze sprawa paszportów. Kolejny raz gospodarz zabrał nam je tylko do wypełnienia papierów i oddał po kilku godzinach. Bez problemów.

Miłej zabawy! Chorwacja jest cudna.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.07.2008 19:07

Z paszportami mam jedna zasadę.
Daję kartkę z nazwiskami, numerami, adresem.
I starczy.
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 07.07.2008 19:42

Mała poprawka : prom w obie strony za osobę dorosłą wynosi ( przy kursie euro 3,50) 76 zł , więc wydaje mi się że za taką wycieczkę to nie jest wcale dużo
A co do paszportów to my zrobimy ksero i też mi się wydaje że wystarczy
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 08.07.2008 06:52

Mmagja napisał(a):
eliza_12 napisał(a):Jakie jest dno morza w okolicach Orebicza ? Piaszczyste czy kamieniste ? Trzeba brać obuwie do wody ? Słyszałam że jest tam piasek .

Kilka dni temu wróciłam z Orebicza. Mieszkaliśmy w jego zachodniej części. Polecam zabranie butów do wody. Ewentualnie można takowe zakupić na miejscu za średnio 50 kun. Plaże są przeważnie kamieniste, takież i dno a i na jeże (po chorwacku) czy tez jeżowce (po polsku) można w wodzie się natknąć.
Życzę miłej zabawy :)

Witam Mmagia.
Wygląda że w podobnym czasie byliśmy w Orebicu,gdzie mieliście kwaterkę,my na ulicy Vladiira Nozora kawałeczek za Orebic Tours i w prawo,fakt Orebic przed sezonem jest spokojny wszystkie imprezy zaczynają się od 11 lipca.
Piaseczek jest też przy plaży Hotelu Grand Orebic,my również korzystaliśmy z basenu przy tym hotelu.
pozdr.
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 08.07.2008 18:01

Czy z tego basenu mogą korzystać wszyscy czy tylko goście hotelowi ?
Ile płaciliście za kwaterę ?
xrafi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) xrafi » 13.07.2008 00:16

Moglibyście polecić mi jakąś kwaterę w pobilżu Campingu Perna? Mamy tam wykupionu kurs windsurfingu od 13.09.
jak uważacie kwaterę rezerwować w kraju czy na miejscu? znajdziemy coś wolnego?
Moze zna ktoś Hotel Komodor w Perna, podobno jest w pobliżu tego miejsca.
Będę wdzięczny za każde info.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 13.07.2008 11:19

Witaj,
od 1września Orebic już świecił pustakami..nie masz co rezerwować..kwatery do wyboru do koloru!Tylko jechać w ciemno!
Z tego co pamiętam niedaleko kempingu są kwaterki...
:D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone