Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orebic

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.06.2008 08:47

Z tego co widzę to kompleks dwóch dużych willi, Meridiana i Orebić. Mapka na ich stronie podobna do tej która ja podałem. Ale z dojazdem nie będzie problemu. Na pewno będzie drogowskaz przy głównej ulicy. Po minięciu stacji benzynowej po prawej stronie już trzeba sie będzie rozglądać. Jeśli nie będziecie korzystali z basenu i chodzili nad morze to czeka Was ok 700 metrów spaceru do ulicy (głównej drogi Pelješca) Bana Josipa Jelačića i nią jeszcze kawałek do Kneza Domagoja i już jesteście na plaży Trstenica.
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 13.06.2008 08:54

Plaża Trstenica coś ostatno nie ma za dobrej opini. Brudno i jakieś smoliste plamy w relacjach osób które były w Orebicu.
alexsia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexsia » 13.06.2008 10:38

Tak to właśnie ta willa - fajna nie :)

Dzięki za info.
Będzie kawałek spacerku do plaży ale co tam.

Jest w tamtych okolicach jakas fajna konoba? z owockami morza?
gosa12
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosa12 » 16.06.2008 11:38

Witam!
Jedziemy do Orebic 14.07 i mamy zamiar wybrac się zwiedzić Dubrownik.
Jakie są wasze doświadzenia. Czym najlepiej dojechać ( 2 dorosłych + 2 małych dzieci 4 i 2 lata)?
Jechac własnym samochodem, promem , czy miejscowym PKS-em.
Chyba musimy zabrac wózek - bo córki non stop nosić nie będziemy.
Jeśli samochodem - to gdzie najwygodniej zaparkowac itp.
Wszystkie rady mile widziane
Pozdrawiam Gośka
PS. Dubliję wiadomość, bo pzrez pomysłkę założyłam nowy watek.
dsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dsk » 16.06.2008 11:45

moim zdaniem samochod nie jest zbyt dobry w Dubrowniku w sezonie:)

A swoja droga to ladny hotel w Dubrowniku nam chcieli oddac za dlugi chorwaci ... dlaczego kwach go nie chcial... dziwne...
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 16.06.2008 17:24

gosa12 napisał(a):Witam!
Jakie są wasze doświadzenia. Czym najlepiej dojechać ( 2 dorosłych + 2 małych dzieci 4 i 2 lata)?
Pozdrawiam Gośka

Dubrownik warto zobaczyć,najlepiej własnym autem,jeśli musicie zabrać wózek to zabierzcie ale nie wszędzie z niego skorzystacie.
Parkowanie na parkingach,przy murach,jest sporo tylko należy przyjechać dosyć rano aby długo nie szukać miejsca,parkingi płatne{5 kun rok temu godz}
gosa12
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosa12 » 17.06.2008 11:39

Dubrownik warto zobaczyć,najlepiej własnym autem,jeśli musicie zabrać wózek to zabierzcie ale nie wszędzie z niego skorzystacie.
Parkowanie na parkingach,przy murach,jest sporo tylko należy przyjechać dosyć rano aby długo nie szukać miejsca,parkingi płatne{5 kun rok temu godz}

a dlaczego nie wszedzie skorzystamy z wózka??
I co radzisz - może lepiej wykupić na miejscu wycieczkę czy coś takiego??
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 17.06.2008 12:56

nie wszedzie - bo np. po murach jak sie chodzi i zwiedza to czasami trzeba niestety wozek przeniesc po schodach. a co do zorganizowanego zwiedzania - ja lubie sie powloczyc samemu w swoim tempie i z przerwami tam gdzie ja chce ... dobry przewodnik w reke i mozna samemu dac rade

pozdrawiam
Olo
Twiga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twiga » 17.06.2008 17:52

gosa12 napisał(a):Witam!
Pozdrawiam Gośka

Autobusem też nie będzie źle i przynajmniej się nie zmęczycie podróżą. Kawałek jednak jest - z tego spory po serpentynach. Jak w Dubrowniku traficie na korki to "umarł w butach". My byliśmy w zeszłym roku we wrześniu i były straszne... Poza tym w Dubrowniku prawie wszędzie są schody więc wózek odpada, bo nie dość że będziecie musieli nosić dziecko to jeszcze i wózek... Może by nosidełko?
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 17.06.2008 19:18

Witam szanowne forum coś długo mnie nie było administrator podpowiada że ostatnio zaglądałem 21.03.2008r :oops: i od tego czasu napłodziliście 20732 posty tak trzymać/raczej nie dam rady tego przeczytać/,ale miło znowu spotkać starych znajomych.Co do Orbicza to warto jechać na zielony półwysep tylko żeby pogoda dopisała nie tak jak w ub.roku po 31 sierpnia w dniu wyjazdu 04.09 było rano 8"C a w nocy potężna burza :?
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 17.06.2008 19:33

Ja wybieram się razem z ekipą -czyli 5 samochodów- 15 sierpnia również do Orebicza i tak sobie pomyślałam że do Dubrownika można by popłynąć promem. Z tego co wyczytałam to kosztuje 12 euro w jedną stronę a w drugą 20% taniej. Moim zdaniem super wycieczka bo autem to 120 kilometrów, trzeba jechać , szukać parkingu i płacić za niego a tak to fajna przygoda na morzu i zwiedzanie.
Czy ktoś już z Was tak jechał-płynął ?
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 24.06.2008 06:35

Czy ktoś wie jak długo płynie prom z Korculi do Dubrownika ?
dorasoft
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorasoft » 24.06.2008 08:14

gosa12
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosa12 » 24.06.2008 10:26

no tak , ale z tego co się doczytałam rejsy zaczynają sie np w Dubrowniku a z Korciuli można wypłynąc do Dubrownika ok 16,00 - Chyba że nie rozumiem rozkładu "jazdy".
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 24.06.2008 17:55

Ja myślę że rejsy zaczynają się od rana ale nie ma nigdzie napisane ( chyba że ja jestem ślepa ) jak długo trwa rejs z Korczuli do Dubrownika ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone