Sławomir Wocial napisał(a):Twiga napisał(a):wojtek51 napisał(a):Przez ostatnie dwa lata wakacje spędzałem w Orebiciu. Była to druga połowa sierpnia ale nigdy z czymś co opisuje Jędrzej nie spotkałem się. Komarów zero, woda czysta, plaża może trochę mniej ale ogólnie wrażenia super.
Dokładnie potwierdzam wrażenia Wojtka51 na podstawie zeszłorocznego, wrześniowego pobytu. Zero komarów, zero plam, zero śmieci. Woda przejrzysta.
Poza tym Orebicz to raczej malutkie, senne miasteczko z plażą w formie nadbrzeża. Są tam i ładne zatoczki, ale trzeba pofatygować się trochę dalej od "centrum". Miejsce ma klimat prawdziwej Dalmacji. Wokół pełno jest winnic i prostych domów. Wokół cisza, dźwięk cykad i piękne widoki. Brak tam nawet zabytków do fotografowania. To zdecydowanie nie jest kurort i jeśli ktoś szuka takowego to w Orebiczu nie znajdzie.
Z tym malutkim sennym miasteczkiem to bym sie raczej nie zgodził. To największe miasto Pelješca. Miasteczko to może byś Janjina czy Potomje.
Czy w Orebiću nie ma zabytków? Wystarczy samostan nad Orebićem a nad nim jeszcze jeden. Piękny cmentarz ze złotym grobem rodziny Mimbelli , założycieli Orebića. Są piękne wille z 18 i 19 wieku. Jest Muzeum Morskie.
ines napisał(a):Bylam w zeszle wakacje w Orebic;)
Po Riwierze Makarskiej Plw.Peljesac najbardziej mi sie podoba z miejsc cro:)
jest taki dziki i wszedzie unosi ten cudowny zapach wina:)))
no i w nocy te wyycieee:(hehe
z 2tyg wyjazdu tam spedzilismy ponad tydz..drugi tydz Srebreno kolo Dubrovnika, czarnogora,primosten..
Byl to wrzesien(zawsze jezdzimy we wrzesniu)pogoda piekna, mielismy fajny apartament praktycznie nad samym morzem blisko portu, przy samej plazy..apartament duzy i cena niska 25E od 2osob:)
cudny taras z pieknym widokiem na Korcule-koniecznie trzeba ja zobaczyc...
na plazy byli sami Polacy byslimy tak ok.10wrzesnia wiec w Orebicu juz byly pustki..wracajac na riwierze bylo jeszcze duzo osob na plazy...
Polecam naprawde bardzo pieknie -:)
Tekla napisał(a):mkm a ja wybieram Orebic.... tak się cieszę, że ma tylu fanów na cro.pl. Byłam tam w 2004 i stwierdzam, że to moje miejsce w Cro...
P.S. mogę polecić fajną kwaterkę jakby co.... (dla 5 ludzików)
niezapominajka napisał(a):a ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy z Orebica wypływają takie stateczki wycieczkowe ze szklanym dnem? Rok temu w Vodicach sie na taką wycieczkę nie załapalismy, a widzę, że córa odpuścić nie zamierza
Sławomir Wocial napisał(a):niezapominajka napisał(a):a ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy z Orebica wypływają takie stateczki wycieczkowe ze szklanym dnem? Rok temu w Vodicach sie na taką wycieczkę nie załapalismy, a widzę, że córa odpuścić nie zamierza
Byłem w Orebiću ładnych kilkanaście razy, nigdy tak naprawdę nie szukałem tego typu atrakcji ale nigdy nie widziałem nawet reklamy takiego stateczku. A raczej by się reklamowali z taka atrakcją.
FUX napisał(a):Sławomir Wocial napisał(a):niezapominajka napisał(a):a ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy z Orebica wypływają takie stateczki wycieczkowe ze szklanym dnem? Rok temu w Vodicach sie na taką wycieczkę nie załapalismy, a widzę, że córa odpuścić nie zamierza
Byłem w Orebiću ładnych kilkanaście razy, nigdy tak naprawdę nie szukałem tego typu atrakcji ale nigdy nie widziałem nawet reklamy takiego stateczku. A raczej by się reklamowali z taka atrakcją.
Świta mi, że na Korculi coś takiego widziałem, ale głowy nie dam...
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne