Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orebic

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kasssia1402
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasssia1402 » 02.06.2008 15:59

j w a gdzie takie "zajwisko" zauważyłeś? w orebiczu?
Twiga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twiga » 02.06.2008 18:50

Sławomir Wocial napisał(a):
Twiga napisał(a):
wojtek51 napisał(a):Przez ostatnie dwa lata wakacje spędzałem w Orebiciu. Była to druga połowa sierpnia ale nigdy z czymś co opisuje Jędrzej nie spotkałem się. Komarów zero, woda czysta, plaża może trochę mniej ale ogólnie wrażenia super.

Dokładnie potwierdzam wrażenia Wojtka51 na podstawie zeszłorocznego, wrześniowego pobytu. Zero komarów, zero plam, zero śmieci. Woda przejrzysta.
Poza tym Orebicz to raczej malutkie, senne miasteczko z plażą w formie nadbrzeża. Są tam i ładne zatoczki, ale trzeba pofatygować się trochę dalej od "centrum". Miejsce ma klimat prawdziwej Dalmacji. Wokół pełno jest winnic i prostych domów. Wokół cisza, dźwięk cykad i piękne widoki. Brak tam nawet zabytków do fotografowania. To zdecydowanie nie jest kurort i jeśli ktoś szuka takowego to w Orebiczu nie znajdzie.

Z tym malutkim sennym miasteczkiem to bym sie raczej nie zgodził. To największe miasto Pelješca. Miasteczko to może byś Janjina czy Potomje. :)
Czy w Orebiću nie ma zabytków? Wystarczy samostan nad Orebićem a nad nim jeszcze jeden. Piękny cmentarz ze złotym grobem rodziny Mimbelli , założycieli Orebića. Są piękne wille z 18 i 19 wieku. Jest Muzeum Morskie.

Ups, dokładnie miało być wielu zabytków do fotografowania (w porównaniu z takim na przykład Dubrownikiem). Wszystkie inne zabytki Orebicza (z wyjątkiem cmentarza - bo nie wypadało mi go fotografować) można znaleźć na zdjęciach w mojej relacji z ubiegłorocznego pobytu.
Pewnym jednak jest to, że typowy kurort to to nie jest. Za to klimat niepowtarzalny.
:)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2008 19:18

Taaaaakkkkkk.
Cmentarz Kapitanów...... [!]
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 03.06.2008 06:38

kasssia1402 napisał(a):j w a gdzie takie "zajwisko" zauważyłeś? w orebiczu?

na Peljesaciu jeszcze nie byłem. Będe w tym sezonie.
To zjawisko widziałem za Splitem miedzy Mimice a Marusici.
karaga
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karaga » 03.06.2008 20:58

ines napisał(a):Bylam w zeszle wakacje w Orebic;)
Po Riwierze Makarskiej Plw.Peljesac najbardziej mi sie podoba z miejsc cro:)
jest taki dziki i wszedzie unosi ten cudowny zapach wina:)))
no i w nocy te wyycieee:(hehe
z 2tyg wyjazdu tam spedzilismy ponad tydz..drugi tydz Srebreno kolo Dubrovnika, czarnogora,primosten..
Byl to wrzesien(zawsze jezdzimy we wrzesniu)pogoda piekna, mielismy fajny apartament praktycznie nad samym morzem blisko portu, przy samej plazy..apartament duzy i cena niska 25E od 2osob:)
cudny taras z pieknym widokiem na Korcule-koniecznie trzeba ja zobaczyc...
na plazy byli sami Polacy byslimy tak ok.10wrzesnia wiec w Orebicu juz byly pustki..wracajac na riwierze bylo jeszcze duzo osob na plazy...:)

Polecam naprawde bardzo pieknie -:)

Dasz namiar na kwaterke? :)
jedzie nas 3 osoby dorosle i 2 dzieci, potrzebujemy cos blisko plazy zatem i minimum 2 pokoje, najlepiej 3 ;)

dzieki z gory!!!
lecimy juz 17 czerwca
karaga
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karaga » 03.06.2008 21:13

Tekla napisał(a):mkm a ja wybieram Orebic.... :lol: tak się cieszę, że ma tylu fanów na cro.pl. Byłam tam w 2004 i stwierdzam, że to moje miejsce w Cro...
P.S. mogę polecić fajną kwaterkę jakby co.... (dla 5 ludzików)

dasz namiar? :)
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 04.06.2008 22:04

Czy w Orebicu lub gdzieś w pobliżu jest jakiś market typu Lidl ?
wojtek51
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek51 » 05.06.2008 12:27

eliza_12 napisał(a):Czy w Orebicu lub gdzieś w pobliżu jest jakiś market typu Lidl ?

Jest Konzum i Studenac. Przed wjazdem do Orebicia (od południa) jest też po prawej stronie duży sklep (nie pamiętam nazwy).
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 05.06.2008 16:08

Przy wjeździe do Orebic jest Studenac, a pod koniec Konzum..
Jest dużo sklepików i malutki targ na którym można kupic owoce,warzywa, ryby i owoce morza:)
niezapominajka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezapominajka » 06.06.2008 08:29

a ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy z Orebica wypływają takie stateczki wycieczkowe ze szklanym dnem? Rok temu w Vodicach sie na taką wycieczkę nie załapalismy, a widzę, że córa odpuścić nie zamierza :)
kasssia1402
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasssia1402 » 06.06.2008 10:02

ale sie temat rozwinął :wink: Orebic 21 czerwca 2008 :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.06.2008 10:05

niezapominajka napisał(a):a ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy z Orebica wypływają takie stateczki wycieczkowe ze szklanym dnem? Rok temu w Vodicach sie na taką wycieczkę nie załapalismy, a widzę, że córa odpuścić nie zamierza :)

Byłem w Orebiću ładnych kilkanaście razy, nigdy tak naprawdę nie szukałem tego typu atrakcji ale nigdy nie widziałem nawet reklamy takiego stateczku. A raczej by się reklamowali z taka atrakcją.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.06.2008 10:44

niezapominajka napisał(a):a ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy z Orebica wypływają takie stateczki wycieczkowe ze szklanym dnem? Rok temu w Vodicach sie na taką wycieczkę nie załapalismy, a widzę, że córa odpuścić nie zamierza :)

Byłem w Orebiću ładnych kilkanaście razy, nigdy tak naprawdę nie szukałem tego typu atrakcji ale nigdy nie widziałem nawet reklamy takiego stateczku. A raczej by się reklamowali z taka atrakcją.

Świta mi, że na Korculi coś takiego widziałem, ale głowy nie dam...
wojtek51
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek51 » 06.06.2008 13:01

FUX napisał(a):

Świta mi, że na Korculi coś takiego widziałem, ale głowy nie dam...

Możesz spokojnie ją dać. Na Korculi taki stateczek był w ofercie jednego z biur mieszczących się w porcie.
W Orebiciu takiej atrakcji nie było.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 06.06.2008 15:18

A czy w Orebicu jest gdzie wieczorem pospacerować,jakaś promenada,wieczorem gdzieś przy piwku usiąść i muzyki posłuchać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone