Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orebic

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.05.2008 16:28

Byłem 2 lata temu w cro cięgiem 3 tyg.
Za dlugo....
W zeszłym roku tydzień na weekend, później 2 tyg. ze zwiedzaniem BiH, Czarnogóry. Tydzień w Molunacie, tydzień się szwendałem.
I tak, jak dla nas, jest cool. 8)
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 15.05.2008 18:05

MWN napisał(a):Też tak myślę. W zeszłym roku po 2 tyg. miałem spory niedosyt i tym razem dłużej; ale będę też dużo zwiedzał w okolicznych krajach.

Zazdraszczam...
Ja mam zaplanowany 2 tyg pobyt plus dojazdy, to i tak wychodzi prawie 3 tyg. urlopu - dla mnie niecodzienna sytuacja.
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 15.05.2008 18:07

FUX napisał(a):Byłem 2 lata temu w cro cięgiem 3 tyg.
Za dlugo....
W zeszłym roku tydzień na weekend, później 2 tyg. ze zwiedzaniem BiH, Czarnogóry. Tydzień w Molunacie, tydzień się szwendałem.

Czy gdzieś opisałeś swoje wycieczki do BiH, a zwłaszcza do Czarnogóry? Jak tak, podaj prosze na jakim wątku.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.05.2008 18:57

zauroczona napisał(a):
Za dlugo....

Czy gdzieś opisałeś swoje wycieczki do BiH, a zwłaszcza do Czarnogóry? Jak tak, podaj prosze na jakim wątku.

Z Zivogosce jechałem do Mostaru. Bez żadnych niespodzianek i utrudnień.
Z Molunatu pojechaliśmy do wyspy Św. stefana, lecz do tego roku lub przyszłego roku, wyspa jest w remoncie...
Objechalismy zatoke dookoła w drodze powrotnej; w tamta skorzystaliśmy z promu...
Relacji nie robiłem; wiele osób podobna marszrutę (np. Krakuscity) opisało, więc nie było potrzeby dublowania....
Czarnogóra jest fajna i sądzę, że tam wrócę, z Barem włącznie...
BiH również!

Polecam!
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 15.05.2008 19:17

FUX napisał(a):
zauroczona napisał(a):
Za dlugo....

Z Molunatu pojechaliśmy do wyspy Św. stefana, lecz do tego roku lub przyszłego roku, wyspa jest w remoncie...
Objechalismy zatoke dookoła w drodze powrotnej; w tamta skorzystaliśmy z promu...
Relacji nie robiłem; wiele osób podobna marszrutę (np. Krakuscity) opisało, więc nie było potrzeby dublowania....
BiH również!

Polecam!

Dzięki!
W Mostarze juz byłam, ale intryguje mnie Czarnogóra - gdzies w necie znalazłam kiedys krótki filmik o tym kraju i bardzo mi sie spodobały tzw. okoliczości przyrody :) , a że w tym roku urlop w Orebicu to wycieczka do Czarnogóry murowana!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.05.2008 06:52

zauroczona napisał(a):
FUX napisał(a):
zauroczona napisał(a):
Za dlugo....

BiH również!

Polecam!

Dzięki!
W Mostarze juz byłam, ale intryguje mnie Czarnogóra - gdzies w necie znalazłam kiedys krótki filmik o tym kraju i bardzo mi sie spodobały tzw. okoliczości przyrody :) , a że w tym roku urlop w Orebicu to wycieczka do Czarnogóry murowana!

Będziesz miala daleko. Objechanie zatoki kotorskiej to ze dwie godziny murowane. My w tamta stronę przeplyneliśmy promem. Na granicy licz się z korkiem, zwłaszcza w tamta stronę. Jak się na powrocie rozpędzisz w strefie wolnocłowej, to Chorwaci będą krzywo patrzeć; u mnie się zdiwili ponieważ tylko jedna Metaxę wiozłem....
Kotor, Budvę z plażą i ścieżką wzdluż morza obowiązkowo. Jeżeli mury w Kotorze to cały dzień.
W sumie musielibyście gdzieś tak koło 4-5 wyjechać....
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 16.05.2008 08:30

Tutaj jest wspaniała relacja z Czarnogóry forum/viewtopic.php?t=18028
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 16.05.2008 18:21

FUX napisał(a):Będziesz miala daleko. Objechanie zatoki kotorskiej to ze dwie godziny murowane. My w tamta stronę przeplyneliśmy promem. Na granicy licz się z korkiem, zwłaszcza w tamta stronę. Jak się na powrocie rozpędzisz w strefie wolnocłowej, to Chorwaci będą krzywo patrzeć; u mnie się zdiwili ponieważ tylko jedna Metaxę wiozłem....
Kotor, Budvę z plażą i ścieżką wzdluż morza obowiązkowo. Jeżeli mury w Kotorze to cały dzień.
W sumie musielibyście gdzieś tak koło 4-5 wyjechać....

Dzieki za dobre rady - na mapie to wygląda tak bliziutko :) . Mam nadzieje, że chociaz troszkę "liźniemy" Czarnogóry, bo człowiek taki świata ciekaw... :wink:
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 17.05.2008 07:11

Rozumiem że camp Perna znajduje się za Orebicem,a czy w okolicy jego są również kwatery,jaka to jest odległość od miasteczka.
chorwacja
Autostopowicz
Orebić=>Pensjonat Radic

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwacja » 17.05.2008 21:43

Czy ktos wie gdzie jest pensjonat RADIC ? Byla tam ktos ? Czy w Orabic sa jakies cluby ? wieksze sklepy ? puby ?
Jędrzej
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrzej » 31.05.2008 20:44

Tzw. raport z oblężonego miasta - bo połączenie internetu przez komórke mają zabójcze ceny, ale musze... jak siąde na tańszym łączu to napisze więcej, jak nie to po powrocie - piszę w tym watku, bo wydaje mi się najllepszy.
Wstęp: jestem w OREBICU od 22V i oto kilka uwag:
1.) Plamy ropy, smoły, nie wiem jak to nazwać w morzu na kamieniach. Może przesadzam ale dla mnie nawet jak co drugi dzień mam się wycierać z takiego g... albo co gorsza wycierać swoje dziecko to trochę mnie to wk...
2.) Jeszcze nigdy w życiu nie napastowało (skutecznie) mnie tyle komarów w nocy - jednej nocy 21 trupów - wszytskie nażarte - następnego dnia naupiłem wszystko co było w konzumie na komary i inne łobuzy, ale i tak boje się otworzyć okno wieczorem, zwłaszcza jak słabiej wieje - nigdy czegoś takiego nie spotakłem, zwłaszcza na CRO, nie wiem o co chodzi ale wszystko mnie swędzi a dodam, że apartament mamy tuż koło plaży (przy "planetx shop", czyli z 30m od morza)
3.) Czuje się jak na wysypisku... Najładniejsza plaża w orebicu pisaeczek, brak jeżowców - fajnie, fajnie, ale z morza płyną śmieci... ja wiem nie ich wina, ale ja nie chce pływać w śmieciach... - poszedłem z córką dalej w kierunku lądu wybrzeżem i aż mi się skóra na głowie jeżyła jak widziałem tony śmieci na wybrzeżu (nie uczęszczanej plaży) a w śród nich KILKADZIESIĄT STRZYKAWEK Z IGŁAMI!!!!!! - co to jest???? o co tu chodzi????
4.) Czwarta sprawa już może trochę delikatniej, bo to wyłącznie moje subiektywne zdanie - tu nie ma dzikich plaż - jedyna w okolicy jaką znalazłem to jakieś 2-3km w kier. lądu , ale to nie to... jutro przeczesze pułwysep i poszukam, ale generalnie czegoś mi tu brakuje - dostępu do morza?

PS. Jeszcze jedno mnie wk.... tzn. chorwackie głąby, które na półwyspie stwierdziły że najfajniej jest wyprzeddzać w sytuacjach, kiedy jeśli ktoś będzie z naprzeciwka, to oboje mamay przesr...., co z nimi nie tak??? zero wyobraźni?? Ja rozumiem, że niedawno była wojna - pełen szacunek.... ale nie chce umierać razem z rodziną, dlatego, że jakiś kretyn stwierdzi że moje 80 km/h na serpentynach to za mało i wyprzedza mnie jakimś żdezelowanym golfem 2 albo i 1 na zakręcie 90stopni - oczywiście na coś takiego wciskam hampel na max. Chce żyć! A oni nie chcą???

Wiec jak na razie: chorwacja jest ok. ale tutaj (OREBIC) czuje się jak na jakiś jej dzikich peryferiach, , gdzie prawa, również natury (komary) są inne.

pozdrawiam wszystkich, pisze przez komórke, więc odpowiem pewnie dopiero po 7 IV
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 31.05.2008 22:14

MWN,jak dojedziesz napisz trochę,bo tu takie rzeczy piszą.
kasssia1402
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasssia1402 » 01.06.2008 08:46

czy inni którzy byli w orebiczu w poprzednich latach też mają podobne wrażenia jak opisane powyżej przez Jędrzeja? najbardziej mnie martwią te plamy "czegoś" w morzu i komary oczywiście :?
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 01.06.2008 10:54

byłem w Orebicu w ubiegłym roku (VI/VII) .Komarów 0, pierwsze 2 dni troche mętna woda na Trstenicy, a potem było super.
wojtek51
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek51 » 01.06.2008 11:51

Przez ostatnie dwa lata wakacje spędzałem w Orebiciu. Była to druga połowa sierpnia ale nigdy z czymś co opisuje Jędrzej nie spotkałem się. Komarów zero, woda czysta, plaża może trochę mniej ale ogólnie wrażenia super.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone