Anusia napisał(a):Ja jadę ( jak dobrze pojdzie ) w sierpniu, więc mam nadzieje że do tego czasu Kim , coś napiszesz ale skoro ten Orebic jest taki mały to jest tam w ogole co robić?? przestraszyliście mnie, a już byłam spokojna
W Orebicu byłem trzy dni i tyle mi wystarczyło.Fajne miejsce dla turysty z "łódką na motorek"albo na wiaterek-dużo wysepek ,przyzwoite lekko kamieniste plaże.Z atrakcji oczywiście wycieczka na Korculę i na "koniec świata -miejscowość Loviste romantyczne miasteczko na samym końcu półwyspu Peliesac .Dojazd stromą serpentynową drogą .W połowie drogi przepiękny krajobraz całej okolicy z Orebikiem ,Korculą i mnóstwem wysepek.Przy zjeżdzie w kierunku Loviste z kolei urokliwe widoki na wybrzeże Chorwacji od strony lądu.
Poniżej link do strony o Orebic z min. mapą Orebica
http://www.orebic-tours.hr/lang_pl/touristguide.asp
W drodze można jeszcze zwiedzić mury Stonu -nazywają go "europejskim chińskim murem".Jak zwiedzałem ten obiekt zastanawiałem się jak na takim wzniesieniu mogli żyć ludzie -wszędzie pod ogromną górkę ,nie tylo do szkoły.
Miłego pobytu w Chorwacji.Ja z żoną dopiero we wrześniu (o raz drugi i chyba nie ostatni)
ps.Jeżeli jestes zainteresowana moge wrzucić do mojego albumu kilka ciekawych(moim zdaniem) zdjęć z Peliesac