Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orebic, Plejsac pare pytan

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomczak13
Plażowicz
Orebic, Plejsac pare pytan

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomczak13 » 27.08.2010 12:42

Witam serdecznie,

Mam pytanie odnośnie rejonu Orebicia.

Czy w tym mieście można płacić w którymś sklepie kartą?
Czy jest może bankomat VISA?
Czy w pobliżu znajduje się jakaś stacja benzynowa?

Pytam ponieważ jutro ruszamy w podróż na 10 dni. I po blisko już 2 miesięcznej biernej aktywności na tym forum, postanawiam się ujawnić. I obiecuję przesłać relację z podróży. :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich CroManiaków.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 27.08.2010 12:50

tomczak13 napisał(a):Czy w tym mieście można płacić w którymś sklepie kartą?

tak, w Konzumie

tomczak13 napisał(a):Czy jest może bankomat VISA?

Rozumiem, że chodzi Ci o bankomat z którego można wypłacać kartą VISA.

tomczak13 napisał(a):Czy w pobliżu znajduje się jakaś stacja benzynowa?

Jest, na wjeździe do Orebica od strony Stonu
tomczak13
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomczak13 » 27.08.2010 13:08

Tak tak.

Jeszcze jedno pytanie, czy jest w Orebiciu albo w okolicy kantor (mjenjačnica) ?
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 27.08.2010 13:17

tomczak13 napisał(a):

Tak tak.

Jeszcze jedno pytanie, czy jest w Orebiciu albo w okolicy kantor (mjenjačnica) ?

Bankomaty obsługują karty Visa. Gotówkę możesz wymienić w banku (Splitska Banka albo Zagrebačka Banka - nie pamiętam) tuż przy kasie sprzedającej bilety na prom, ul. Pomoraca. Kantor był na głównej ulicy Orebica, Bana Josipa Jelačića
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 27.08.2010 13:27

tomczak13 napisał(a):Czy jest może bankomat VISA?
Czy w pobliżu znajduje się jakaś stacja benzynowa?

W Konzumie są dwa bankomaty dostępne z zewnątrz, w tym jeden Zagrebacka Banka. Obok wspomniana stacja benzynowa. Wszystko na wjeżdzie do Orebicza od strony Stonu/Trpanja. Nie sposób przeoczyć.
WojteC5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojteC5 » 27.08.2010 15:09

"Mjenjačnica" jest prawie na przeciwko Konzuma, niedaleko piekarni i info. Co do bankomatów to owszem są dwa, ale Zagrebacka banka nie widziałem, Splicka jest na pewno. Zagrbacka banka jest za to na pewno na Korczuli a dokładnie w Korczuli.

Pozdrawiam i udanego pobytu !!!
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 27.08.2010 16:05

Obok Konzumu mniejszego, bliżej kościoła, jest też OTP Bank.
Wymianę pieniędzy mozna też przeprowadzić w kiosku w porcie, ale z własnego doświadczenia tegorocznego powiem, że łatwiej sprzedać euro, niż kupić. Ani w porcie ani w kantorze nie mieli eurasów - trzeba było iść do banku (ja akurat potrzebowałam kupić). W banku bez problemów.
Kartą w Orebicu możesz płacić nie tylko w Konzumie, w innych sklepach także, to normalny cywilizowany rejon Europy.
Bankomaty są także przy promenadzie przy Splitska banku ale także przy konzumie (tym mniejszym) - duży typu marketowego jest niedaleko stacji benzynowej.

Miłego wypoczynku i koniecznie idź na lody do Oazy!
Pozdrav :papa:
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 27.08.2010 16:22

Można wymienić pieniądze na przeciw Konzumu - sklepik z pamiątkami gazetami i papierosami - "taki duży kiosk"- skrajny po prawej. Paliwo najlepiej kupować w czasie przejazdu przez BiH, w stacji za Neum w stronę Stonu i Dubrownika po lewej stronie drogi/nie w mieście/ można płacić kartą.
Z pozdrowieniami :papa: [/b]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.08.2010 20:05

WojteC5 napisał(a):

"Mjenjačnica" jest prawie na przeciwko Konzuma, niedaleko piekarni i info. Co do bankomatów to owszem są dwa, ale Zagrebacka banka nie widziałem, Splicka jest na pewno. Zagrbacka banka jest za to na pewno na Korczuli a dokładnie w Korczuli.

Pozdrawiam i udanego pobytu !!!

Ja ich w tym roku widziałam 6. 2 przy Konzumie na wjeździe, 2 przy Kozumie w centrum i 2 przy porcie. Jakich banków nie mam pojęcia, nie miało to dla mnie znaczenia więc sobie nie zaprzątałam tym głowy.
stratos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) stratos » 27.08.2010 20:35

W Orebiću znajdziesz wszystko co potrzeba , to mały kurort i w wielu sklepach mówią po polsku a przynajmniej rozumieją co się mówi .
tomczak13
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomczak13 » 28.08.2010 16:08

Dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi. Jestem teraz spokojniejszy :)

Chciałbym zapytać jeszcze przy okazji o trasę a dokładniej o winietki na Węgrzech.
Wystarczy kupić jedną winietkę jak jadę M30-M3-M7 ? czy na każdą są oddzielne. Bo już mi się to wszystko pomieszało.

Pozdrawiam
peter1962
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) peter1962 » 29.08.2010 16:35

Na autostrady węgierskie,bez względu na ich oznaczenie potrzebna jest jedna winieta,na tranzyt do Chorwacji sensowna wydaje się opcja 4 dniowa,kosztuje 1530Ft,czyli niecałe 25PLN,jest w formacie paragonu sklepowego,na samochody osobowe nazywa się Ematrica D1,jest do kupienia praktycznie na każdej stacji benzynowej,sprzedawcy trzeba podać numer rejestracyjny pojazdu i kraj pochodzenia,nic dodać nic ująć,swoją drogą autostrdy węgierskie super.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone