Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orebic - Medjugorje

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 05.05.2010 14:44

ines napisał(a): okazało się, że to wielki bazar na którym sprzedają

Nie ukrywam,że skutecznie mnie takie opinie zniechęcają do odwiedzenia tego miejsca... :cry: Jakos już tak mało mi się chce tłuc 200-300 km ( z miejsca urlopowania :lol: ) żeby zobaczyć bazar....... :cry:
Chyba pojadę na..........Stary Kleparz! :wink:
Bliżej to i taniej..........a "doznania" pewnie takie same..... :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.05.2010 14:51

anakin napisał(a):Chyba pojadę na..........Stary Kleparz! :wink:
Bliżej to i taniej..........a "doznania" pewnie takie same..... :lol:

Jedź do Vepric. Koło Makarskiej.
Tylko uważaj na te główne dni pielgrzymek - sporo ludzi wtedy przyjeżdża, ciężko przejechać, nawet obok.
A i jeszcze jedno - tam są dwa miejsca do zapalenia lampek - jedno jest za zmarłych, drugie za żywych.
Musiałem wracać :)

Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.05.2010 15:15

alurka napisał(a):...Nie ma co dyskutować nad znaczeniem tego miejsca dla ludzi wierzących...

Obrazek

A oto autor i jego galeria.
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=435630#435630
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 05.05.2010 15:30

weldon napisał(a):Jedź do Vepric. Koło Makarskiej.
Tylko uważaj na te główne dni pielgrzymek - sporo ludzi wtedy przyjeżdża, ciężko przejechać, nawet obok.

Ciekawe......Szczerze powiedziawszy to pierwsze słyszę o tym miejscu...Może dlatego,że nie jestem zbyt biegły w dziedzinie...."sanktuariów" :wink: :wink: :wink:
A jeśli możesz.....kiedy są te....główne dni pielgrzymek? Cobym nie musiał łazić jak po.......Krupówkach. :roll:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.05.2010 15:35

Główne dni pielgrzymek wiernych do sanktuarium: 11 luty, 25 marca, 15 sierpnia, 7 i 8 września.
Wszystko w linku.

A tu zdjęcia.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 05.05.2010 15:36

Ok-dzięki! Akurat się........"rozminę" z pielgrzymami.....! :lol: :lol: :lol:
alurka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alurka » 05.05.2010 18:26

JacYamaha napisał(a):
alurka napisał(a):...Nie ma co dyskutować nad znaczeniem tego miejsca dla ludzi wierzących...

Obrazek

A oto autor i jego galeria.
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=435630#435630

Galeria fajna;)

Co nadal nie zmienia faktu, że dla wielu to miejsce pozostanie święte.
I mimo, że ja mogę mieć inne odczucia-nie będę z tym dyskutować.
andrzej.41
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.41 » 23.05.2010 17:38

Serdeczne dzięki !
ines napisał(a):Byłam tam 2 lata temu, jestem katoliczką, bardzo chciałam zobaczyć to miejsce..i co okazało się, że to wielki bazar na którym sprzedają wszystko co się da...bardzo się rozczarowałam :( wydaje mi się, że najlepiej wejść na gorę objawień, tam można poczuć prawdziwy klimat tego miejsca, bo samo miasteczko...bez komentarza...oczywiście po drodze zwiedzić Mostar!
Co do Orebic: byłam tam 2 razy , uwielbiam Peljesac tu znajdziesz info o Orebic i płw.Peljesac :)
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=259 ... &start=135
o Mostarze i Medjugorie,
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=212 ... &start=105

Pozdrawiam!
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 23.05.2010 17:49

Święte czy nie święte to każdy oceni według siebie. Moim zdaniem to miejsce jest wyjątkowe. Pomimo tej handlowej otoczki jednak ma to coś w sobie. Żeby to dostrzec wystarczy wejść na Podbrdo czy Krizevac.
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 25.05.2010 08:03

Wybieram się w tym roku na dwutygodniowe wczasy (już za miesiąc) w okolice Dubrovnika i planuję jednodniową wycieczkę Medjugorje-Mostar-Kravica. Przeczytałem już chyba wszystkie posty dotyczące tych miejscówek i mam pytanie o szczczegóły dotyczące dojazdu do wodospadów. Czy pod same wodospady dojazd naprawdę jest taki karkołomny (dysponuję zwykłym samochodem osobowym) ? Jak dokładnie wyjeżdża się z parkingu dla autokarów aby dojechać pod wodspady ? Jak daleko jest z parkingu do wodospadów i czy ciężko tam dojść na piechotę i wrócić ?

Pozdrav
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.05.2010 08:09

Koziorożec napisał(a):Czy pod same wodospady dojazd naprawdę jest taki karkołomny

To zależy, od której strony jedziesz.

Ja ci mogę powiedzieć, którędy nie jechać, jakby co. :)
Dojazd jest drogą asfaltową. Przynajmniej tak wyglądała ta,
która z daleka widziałem, więc powinieneś dać spokojnie radę.

Podobno :wink: są jakieś tablice. Ja ich nie widziałem, to znaczy, była jedna strzałka ...

Potem trzeba przez taką zrujnowaną chałupę przejść ... :lol:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.05.2010 10:22

Koziorożec napisał(a):Wybieram się w tym roku na dwutygodniowe wczasy (już za miesiąc) w okolice Dubrovnika i planuję jednodniową wycieczkę Medjugorje-Mostar-Kravica. Przeczytałem już chyba wszystkie posty dotyczące tych miejscówek i mam pytanie o szczczegóły dotyczące dojazdu do wodospadów. Czy pod same wodospady dojazd naprawdę jest taki karkołomny (dysponuję zwykłym samochodem osobowym) ? Jak dokładnie wyjeżdża się z parkingu dla autokarów aby dojechać pod wodspady ? Jak daleko jest z parkingu do wodospadów i czy ciężko tam dojść na piechotę i wrócić ?
Pozdrav

Przede wszystkim na listę konicznie dopisz Počitelj.
Autem osobowym spokojnie zjedziesz (jak nie po tabliczkach, to po przesuwającej się kolumnie ludzi - z parkingu to już prosto "jak źrebak nasiusiał, po prostu nie możesz zabłądzić); choć o ile zjazd nie jest konieczny np. za względu na osobę w ekipie mającą trudności z poruszaniem, to odpuść, bo można stracić cierpliwość przeciskając się pomiędzy jedną a drugą grupą zorganizowaną (a w sezonie to bardzo prawdopodobne) - szybciej będzie na piechotę. Ja byłam na początku maja i trafiłam na dzikie tłumy.. pewnie dlatego to miejce nie zrobiło na mnie dobrego wrażenia (zresztą podejrzewam, że na tych, którzy odwiedzali N.P Plitvička jezera czy N.P. Krka nie bardzo może to robić wrażenie).
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 25.05.2010 12:00 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
dorota131
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota131 » 25.05.2010 10:37

W ubiegłym roku w ciągu jednego dnia zwiedzilismy Mostar, Medjugorie i wodospady. Możesz dojechać samochodem na parking przy samych wodospadach, stochę stromy zjazd na dól ale nie jest karkołomny. Wszystkie informacje jak tam dotrzec znalazłam na forum. :)
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 25.05.2010 11:17

Dziękuję za wyczerpujące info :lol:
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 25.05.2010 11:42

Dojazd bardzo dokladny (w metrach i figowcach z drogowskazem)znalazłam na forum. Nie trzeba zjeżdzać na dół samochodem można go zostawić wyżej. Nie jest to daleko. A tej atrakcji będą Ci zazdrościć wszyscy bo to drugi dla mnie po Plitvicach "raj na Ziemi".
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Orebic - Medjugorje - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone