Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orebić - ceny w sezonie 2012 ?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KrystekX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrystekX » 01.08.2012 19:51

Witam!
Pytanie kieruje do tych wszystkich co zaliczyli Orebić w tym roku. Jak kształtują się ceny w marketach i przy plaży?
Byłem w lipcu w Makarskiej i chce porównać te dwa miasta... produkty takie jak piwo , chleb, dania w lokalach, lody itp.
Ceny apartamentów ?

Wszystko to pod kątem przyszłego roku :)
Peljesac wydaje mi się bardziej egzotyczny niż Makarska ale czy ma to odbicie w cenach?
Pozdrawiam.
Godlik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Godlik » 01.08.2012 21:31

KrystekX napisał(a):Witam!
Pytanie kieruje do tych wszystkich co zaliczyli Orebić w tym roku. Jak kształtują się ceny w marketach i przy plaży?
Byłem w lipcu w Makarskiej i chce porównać te dwa miasta... produkty takie jak piwo , chleb, dania w lokalach, lody itp.
Ceny apartamentów ?

Wszystko to pod kątem przyszłego roku :)
Peljesac wydaje mi się bardziej egzotyczny niż Makarska ale czy ma to odbicie w cenach?
Pozdrawiam.

Byliśmy w tym roku i na Peljesacu i w Breli (z wypadami do Makarskiej) i nie zauważyłem jakichś drastycznych różnic w cenach. Piwo w lokalach standardowe 15 HRK, pizza 30+, lody 5-7 za gałkę. Piwo w sklepie w Orebicu było nawet tańsze, bo była promocja litrowych Karlowacko 3+1 gratis.
Aha, no i na Peljesacu oczywiście wino bez porównania do tego z innych regionów
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 01.08.2012 21:40

Wygrzebię jutro z czeluści torebki paragon z zakupów i podam Ci jakieś ceny. Na pamięć nie pamiętam :) Jedno co pamiętam to lody 5 kun za gałkę :D Przzy czym gałka wielkości naszych dwóch minimum.
KrystekX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrystekX » 01.08.2012 22:05

No gałka w Makarskiej standardowo 6 kn przy plaży , koło Rynku za 5kn ... rekordziści mieli po 7 kn, pizze podobnie 30-35 kn (zjadalne ale bez rewelacji) ..Rybka z sałatką 35 kn, Spagetti Carbonara 35 kn , Lazania 4 sery - 40 kn.. Piwko rekordowo tanie 11 kn w knajpie ale standard 15 kn .. czy to lodówka czy w knajpie przy plaży. Co do tego zestawu Karlovacka 3+1 w litrowych plastikach to też go wyczaiłem w markecie za 37 kn :) to była największa okazja tego lata..jeśli chodzi o piwa.

Nie jest więc tak źle z tego co piszecie.. Aldonka jak wygrzebiesz ten paragon to będę wdzięczny :)
jakubah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubah » 18.02.2013 15:57

wydając parę tysięcy kun gałkę lodów będziecie liczyć można skoczyć z Orebica na Makarską gdzie większe i tansze "szkocka" mentalność
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.02.2013 18:11

jakubah napisał(a):wydając parę tysięcy kun gałkę lodów będziecie liczyć można skoczyć z Orebica na Makarską gdzie większe i tansze "szkocka" mentalność

A po polsku to jak będzie?
jakubah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubah » 18.02.2013 19:21

tak samo w Polsce osiadła duża ich liczba a w dobie otwartej EU ruch ludności jest spory i ich zwyczaje do nas przenikają. a tak na serio skąpstwo szkotów jest tylko przysłowiowe
ologaw
Globtroter
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) ologaw » 08.06.2013 02:35

Aldonka napisał(a):Wygrzebię jutro z czeluści torebki paragon z zakupów i podam Ci jakieś ceny. Na pamięć nie pamiętam :) Jedno co pamiętam to lody 5 kun za gałkę :D Przzy czym gałka wielkości naszych dwóch minimum.

Nie przesadzajcie już z tym, że gałki są dwa razy większe niż w PL. Co człowiek nie wymyśli aby jakoś się dowartościować. Dzień przed wyjazdem do Cro specjalnie poszliśmy z dzieciakami na lody "Fokus" w Rybniku aby mieć porównanie. I jakoś nie zauważyłem aby nasze rybnickie gałki były mniejsze. Byliśmy w Slnuj, Żiwogośce a jak Żivogośce to blisko do Igrane. Do kubka można było wziąć 3 gałki. Było może tego ciut więcej niż 3 gałki w PL a może i nie było. Ale nie wyobrażam sobie aby w PL nałożono mi 6 gałek do takiego kubka. Nie lubię jak się oszukuje, demonizuje, przesadza i wyolbrzymia. Jak coś jest białe to białe a jak czarne to czarne. Za chwilę znajdą się osoby, że będą twierdzić, iż gałki w Cro są wielkości arbuza.
viltob08
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 08.06.2013 08:11

ologaw napisał(a):
Aldonka napisał(a):Wygrzebię jutro z czeluści torebki paragon z zakupów i podam Ci jakieś ceny. Na pamięć nie pamiętam :) Jedno co pamiętam to lody 5 kun za gałkę :D Przzy czym gałka wielkości naszych dwóch minimum.

Nie przesadzajcie już z tym, że gałki są dwa razy większe niż w PL. Co człowiek nie wymyśli aby jakoś się dowartościować. Dzień przed wyjazdem do Cro specjalnie poszliśmy z dzieciakami na lody "Fokus" w Rybniku aby mieć porównanie. I jakoś nie zauważyłem aby nasze rybnickie gałki były mniejsze. Byliśmy w Slnuj, Żiwogośce a jak Żivogośce to blisko do Igrane. Do kubka można było wziąć 3 gałki. Było może tego ciut więcej niż 3 gałki w PL a może i nie było. Ale nie wyobrażam sobie aby w PL nałożono mi 6 gałek do takiego kubka. Nie lubię jak się oszukuje, demonizuje, przesadza i wyolbrzymia. Jak coś jest białe to białe a jak czarne to czarne. Za chwilę znajdą się osoby, że będą twierdzić, iż gałki w Cro są wielkości arbuza.

Ja niestety mam inne spostrzeżenia dokładnie z tego samego Fokusa w Rybniku :-) Nasza córka dostając gałkę loda, stwierdziła, ze to nie jest gałka tylko jej pół ;-) W Igrane były większe. i nie tak zamarzanięte, że pani zeskrobywała, a ponieważ jej to nie szło za dobrze, to dała tyle ile udało jej się "skrobnąć". W Chorwacji nasi lodożercy mają problem, żeby zjeść dwie gałki, czego nie można powiedzieć o dobrych, ale niestety oszczędnych gałkach w Rybniku ;-)
ologaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ologaw » 08.06.2013 13:37

czego nie można powiedzieć o dobrych, ale niestety oszczędnych gałkach w Rybniku ;-)

Każdy ma swoje odczucia i niby wie co pisze. Czasami trzeba by było robić zdjęcia za każdym razem tylko po co. Żeby coś komuś udowodnić, nie ma sensu. A pani w Fokusie zaraz na parterze wcale nie zdrapywała naddatku tylko jak się dużo nabrało to ładowała do kubka. Natomiast w Żivogoścach gałki były zdrapywane prawie do równości. No cóż w dwóch miejscach lody to chyba mala konkurencja nawet jak na taką wioskę. W Igrane konkurencja była większa to i zdrapywania nie było i jakieś wydziwianie przy ładowaniu i podawaniu lodów aby ludzi przyciągnąć ale czy to było więcej niż dostałem u nas??? Może ciut, może nie.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 08.06.2013 13:46

ologaw ależ mi Ciebie żal. Wybacz, ale skoro dla Ciebie stwierdzenie faktu jest dowartościowaniem się, skoro wielkość kulki loda może powodować dowartościowanie się to niskie masz chyba mniemanie o sobie.
Ja się wielkościami kulek lodów dowartościowywać nie muszę.
Umiesz czytać? Znaczy się, ze zrozumieniem czy umiesz? Obawiam się, że masz z tym spore kłopoty. Widzisz jak brzmi tytuł wątku? Orebić - ceny w sezonie 2012 Co nas zatem interesuje jakie wielkości gałek są w Slnuj, Żiwogośce, Igrane. Byłaś/Byłeś w Orebicu, w lodziarni o której mówimy?? NIE. Więc się z łaski swoje nie wypowiadaj o konkretnej udzielonej odpowiedzi na temat konkretnego miejsca. Zostań sobie raczej w swoim Rybniku.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.06.2013 16:29

Lody u bliźniaków zawsze były nie do przejedzenia. Dwie drewniane "szpachelki" lodów tam to jak 4 kulki w PL.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 09.06.2013 07:57

Bocian napisał(a):Lody u bliźniaków zawsze były nie do przejedzenia. Dwie drewniane "szpachelki" lodów tam to jak 4 kulki w PL.

W tym roku mam zamiar spróbować. Aż się boję zapytać, ale co mi tam :lol: , jak do nich trafić najkrótszą drogą ( dodam, ze w Orebicu będziemy tylko okazyjnie - czyt.na lodach :wink: ). Stacjonujemy w Trpanj.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.06.2013 08:50

Do nich nie można nie trafić. Są przy głównym deptaku. Obala Pomoraca 10.
Obrazek
jakubah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubah » 28.11.2013 18:56

a gałki i tak w Orebicu są większe i lepsze niż w Rybniku

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone