Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

orebic - brudna plaża -podsumowanie

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzysiek M.
Croentuzjasta
orebic - brudna plaża -podsumowanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 21.07.2005 07:21

zwracam sie z prośba o szczere i wyczerpujące informacje na temat smoły na plazy Orebicu. Od roku planuje wyjazd do tego miejsca i na kilka tygodni przed wyjazdem mam watpliwości co do wyboru miejsca wypoczynku. Byłwm w latach poprzednich w Omiszu i Primostenie i nigdy nie narzekałem na czystość wody czy plazy, a tu na forum od czasu do czasu czytam że Orebic=brudna plaża. Chce jechac z dziećmi , basenik , kapiele itd. i smoła mnie przeraża. Prosze o odpowiedzi. PZDR wszystkich forumowiczów, Krzysiek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2005 09:37

Mam podobne wątpliwości. W związku z tym, że planuję wyjazd ok. 27 - 28.07 będe miał jakieś info już niedługo....jak podeślesz na maila numer komórki to postaram się wysłać smsa. Życzę Ci (i sobie) żeby jego treść nie brzmiała "SYF" :wink: :lol: :lol:
SzymonBDG
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) SzymonBDG » 22.07.2005 13:18

ja tez jade do orebica w tym roku , ale sie tym bardzo nie przejmuje , jest duzo plaz!
limonka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) limonka » 02.08.2005 17:42

Niestety to prawda- na polwyspie spotyka sie brudne plaze. Nie tylko w Orebicu, ale grudki smoly byly tez w Trsteniku i na jednej z dzikich plaz. Nie wiem, skad tam sie to bierze, woda jest krystaliczna, dno czyste a na plazy smola. Nie moze byc tak- jak pisal jeden z forumowiczow- ze to od smolowania lodzi, bo brudne sa trudno dostepne skaly. Karimaty, reczniki i buty mamy wypaprane.
Taki 'urok'
Arjano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arjano » 04.08.2005 20:00

Byłem tam na plaży w zatoce Trstenica. Obserwowałem zabiegi czyszczenia plaży. Łopatami zebrano żwirek zabrudzony smołą - został wrzucony w krzaki przy granicy plazy z lasem (krzakami). Kilka kupek. z bliska dało siewyczuć rozprazony w słońcu zapach smoły. Na plaży zdażały się miejsca zabrudzone. dosłownie nie mam pojecia skąd się to bierze, bo plaża czysta, nagle powierzchnia ok. 2 m2 pokryta kamyczkami czy żwirkiem ze smołą. Wyglądało to tak, jakby w tym miejscu ktoś smołował łódkę aparatem natryskowym i nababrał wkoło. Nie były to bowiem grudki smoły, nakapane zpędzla, po prostu taka czarna mgiełka osiadła. nie byo to bardoz uciazliwe, bo dalej setki metrów czyste, w wodzie najmniejszego śladu tego czegoś. na skałach te znie widziałem. Na wysepkach skalistych w pewnej odległości od brzegu też było czysto.
Widzieliśmy o niebo lepsze dla nas plaże, ale na tej mieliśmy także "good time" :-)
Nie przejmować się...
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 05.08.2005 10:20

Czyli w dalszym ciągu jest, tak jak to sygnalizowałem w połowie czerwca z Orebica. Ja trochę upaprałem sobie ręczniki, karimatę, klapki bo nie zwróciłem uwagi po czym chodzę i na czym leżę - Wy uważajcie ale nie jest tragicznie. Limonka ja tak sobie tłumaczyłem, że to ze smołowania łodzi ale jeżeli ktos jest dociekliwy niech na miejscu zapyta skąd ta smoła i nam po powrocie wytłumaczy.

Pozdrawiam
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 05.08.2005 17:17

Wniosek , że do Orebica trzeba sobie darować podróż. Pozdrawiam
Arjano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arjano » 05.08.2005 17:51

No co Ty, nie tak dramatycznie ! To bardzo miłe i sympatyczne miasteczko. Gdybym chciał nie być tam, gdzie jest deczko brudno to nie byłbym na Hvarze, nad Neretwą i na Peljesacu.

Popatrz na fotki innym wątku o śmieciach, jakie obrzydliwe...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2005 16:46

Wróciłem wczoraj z Orebica, potwierdzam...niestety smoła na plaży zdarza się...czasami to są pojedynczo ubrudzone kamyczki ...a czasami zachlapana część plaży o powierzchni kilkudziesięciu centymetrów kwadratowych. W części plaży Glavnej (w pobliżu plaży przechodzącej w FKK) wysypano sztucznie mnóstwo wiórek pochodzących z obróbki drzewa, które chyba są przeznaczone do wiązania zanieczyszczenia (to mój domysł)...większe fale porywają ten "specjał" i przenosza na inne plaże w formie butwiejących kawałków ......
Ogólnie powiem tak, woda w większości przypadków jest czysta...a te pływajace czasami wiórki plus zanieczyszczenia smolne ewidentnie psują samopoczucie plażowiczów.....widziałem wiele czyściejszych plaż w HR niż w Orebicu. Tak na marginesie....można spotkac ogłoszenia o sprzedaży "maslinovo ulja" - likwidującego skutki zaplamienia.....więc coś jednak w tym jest.....
SzymonBDG
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) SzymonBDG » 27.08.2005 23:26

prawda z ta smola , byla ale za bardzo nie przeszkadza , jedynie mojej karimacie , a polakow duzooo!
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 12.09.2005 09:26

otworzyłem ten temat to i go podsumuję . Po pobycie w Orebicu moge stwierdzić ,że plaża nie stanowi wielkiego problemu. Plamy na kocach i recznikach sie spierają a sam pobyt na plaży jest przyjemny. BRUD pochdzi ze statków. Brak kontroli jednostek pływających w okolicach Korculi powoduje to ,że właściciele jednostek pływających płukają na morzu zbiorniki paliwowe i ten cały syf zrzucaja do morza. Opinia ta pochodzi od miejscowego marynarza i jest pewna. Trociny pływające w morzu to kora i liście drzew oliwnych i to też jest pewne. W wolnej chwili napiszę relację z półwyspu i kmoich doznań a także z pobytu na wyspie Korcula. Narazie pozdrowionka.Krzysiek
Piotrek22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek22 » 22.03.2006 22:23

Byliśmy w Orebiczu w 2003 r. Bardzo ciekawiło mnie skąd się biorą te drewniane paprochy na plaży, które mnie nieco denerwowały. No to juz wiem skąd sie biorą. A co do smoły to wtedy też była ale było to do przeżycia i ogólnego wrazenia nie psuła.
Jeszcze kiedyś tam pojedziemy.
Piotrek22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek22 » 22.03.2006 22:24

Byliśmy w Orebiczu w 2003 r. Bardzo ciekawiło mnie skąd się biorą te drewniane paprochy na plaży, które mnie nieco denerwowały. No to juz wiem skąd sie biorą. A co do smoły to wtedy też była ale było to do przeżycia i ogólnego wrazenia nie psuła.
Jeszcze kiedyś tam pojedziemy.
sqla
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sqla » 01.06.2006 02:57

rowniez bylem w Orebicu w 2003 i nie zauwazylem smoly...jezeli nawet byla to na pewno nie przeszkadzala...w tym roku tez jade!

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone