Ok po świątecznej przerwie biorę się do pisania dalej.
Wracając do drapania to młody już to robił drugiego dnia ale jakoś rzadko i nie zwracaliśmy na to uwagi. Poprosiliśmy tylko właścicielkę apartamentu czy nie można przepłukać jego pościeli bo faktycznie pachniała jakby nie była dokładnie wypłukana po praniu i w tym upatrywaliśmy przyczynę drapania i wysypki. Zmiana nie pomogła a objawy się nasiliły, tylko od czego, za dużo słońca, za dużo słonej wody? W końcu żona dzwoni do Polski do naszej lekarki po poradę.
Wiadomo, że nasze leki mają inne nazwy niż chorwackie ale lekarka podała jakiś główny składnik (nazwy nie pamiętam), który powinien się znaleźć w leku.
Było późne popołudnie i do tego niedziela. Pędzimy z młodym do ambulatorium coby go tam obejrzeli i przepisali lek.
Po drodze myślę czy mam dostateczny zasób słownictwa żeby się dogadać z pielęgniarką.
Pielęgniarka (młoda i ładna) wita nas gładką angielszczyzną a ja staram się jej naświetlić o co chodzi, co było, co jest i że lekarka z polski i że składnik i w ogóle ten tego bo w trakcie rozmowy przypominam sobie dawno nie używany angielski a jeszcze onieśmiela mnie jej uroda
Jakby tego było mało to znajomy (bo poszliśmy tam wszyscy) lekko zmęczony upałem i wypitym białym winem dostaje tak wściekłej czkawki, że słychać go z drugiego końca ambulatorium i za każdym czknięciem wszyscy kwiczą ze śmiechu.
W końcu piguła coś tam przepisała ale, że niedziela to i tak trzeba czekać do jutra aby wykupić lekarstwo.
Wieczorem kręcąc się koło apartamentu dziewczyny spotkały naszą gospodynię, która zapytała co z młodym? W tylko sobie znany sposób (na migi) dziewczyny opowiedziały wszystko a ona żeby jej pokazać tą receptę.
I tu surprise
Okazuje się, że nasza gospodyni Barbara pracuje w aptece. No to dawaj swojego męża za szmaty do auta i do apteki (niedziela, już ciemno) za jakieś pół godziny wraca i wręcza nam kremik dla młodego oczywiście bez żadnej zapłaty.
Tacy są ludzie w Chorwacji.
Lekarstwo oczywiście pomogło ale od czego było drapanie i wysypka nie wiem do dziś.