Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Orebic 2009, Nasza przygoda, wrzesien

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grax
Croentuzjasta
Orebic 2009, Nasza przygoda, wrzesien

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 04.09.2009 07:26

witam.
Aktualnie jestem w orebic :) Juz trzeci dzien urlopu. Po powrocie zdam relacje. Jak narazie pogoda upal i woda cieplutka. Dzisiaj rano na gorach chmury, ale chyba chwilowo. Pozdrowienia dla wszystkich CroManiakow :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 04.09.2009 07:33

Udanej dalszej części urlopu zatem życzę i pozdrów ode mnie Orebic :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.09.2009 09:07

I ode mnie też pozdrów a zwłaszcza sv Ilija :lol:
Za rok sama to zrobię :lol:
Czekam na relację po powrocie, bo ciekawa jestem co się w Orebicu zmieniło przez oststnit dwa lata.
Życzę udanego urlopu :D
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 04.09.2009 09:39

Grax - pozazdrościć :@)

A tak przy okazji, jakbyś był, widział ... zerknij, pliz na dostępność i ceny sprzętu "deska + żagiel" - dużo ludzi pływa? w samym Orebicu też? Są wypożyczalnie? Ile za godzinę?

Ale, wiesz, tak niezobowiązująco :@)

Pozdrov, Krystof
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 04.09.2009 09:47

mysza73 napisał(a):I ode mnie też pozdrów a zwłaszcza sv Ilija :lol:
Za rok sama to zrobię :lol:
Czekam na relację po powrocie, bo ciekawa jestem co się w Orebicu zmieniło przez oststnit dwa lata.
Życzę udanego urlopu :D

no dzisiaj chcialem wejsc na gore, ale akurat pierwszy dzien cos slonca nie ma. Goraco ale bezslonecznie i na gorach chmury :)

Sami zobaczcie. Zdjecie robione godzine temu:

Obrazek
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 04.09.2009 09:58

No ale nic nie napisałeś czy w dobrą drogę skręciłeś w Ptuj! Chyba z twojej strony należą się jakieś wyjaśnienia w tej sprawie.
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 04.09.2009 09:59

przejdzie :)
weź wyższe buty bo szlak w dużej mierze prowadzi po niestabilnych kamykach i naprawdę łatwo skręcić nogę w kostce.
polecam kierunek od Klasztoru bo jest znacznie przyjemniejsze i bardziej zróżnicowane podejście - sporą część trasy pokonasz rano w przyjemnym cieniu Eliasza (odwrotny kierunek to uliczka od plaży wzdłuż kościoła prostopadle to masywu). do tego cmentarz przyklasztorny w promieniach wschodzącego słońca wygląda naprawdę ciekawie. weź sobie coś z rękawem bo choć nie musi to w partiach szczytowych może być chłodno. możliwe, że spotkasz po drodze kózki wyprowadzane na wypas nad klasztorem. weź też długopis bo ten w puszce na szczycie był w sierpniu wypisany i rozwalony więc tylko wydrapałem nim nasze imiona - możesz poprawić ;)
przede wszystkim weź wodę! duża butelka 1.5l wskazana.
czas trasy to niespełna 5h dobrym tempem, widoki bezcenne!

powodzenia :)
Ostatnio edytowano 04.09.2009 13:14 przez blubaj, łącznie edytowano 1 raz
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 04.09.2009 10:02

pablo2222 napisał(a):No ale nic nie napisałeś czy w dobrą drogę skręciłeś w Ptuj! Chyba z twojej strony należą się jakieś wyjaśnienia w tej sprawie.

tak pojechalem nowym mostem. wszystko ok :) dzieki za pomoc wszystkim..wracac tez podobnie ? mozna
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 04.09.2009 10:28

Czekamy na więcej takich (z ostatniej chwili) fotek z pobytu :D
Pozdrawiam. :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 04.09.2009 10:35

grax napisał(a):Aktualnie jestem w orebic. Jak narazie pogoda upal i woda cieplutka.

Takie posty powinny być prawnie zakazane. Nie można się tak pastwić nad czytelnikami. :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam.
termoz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) termoz » 04.09.2009 11:10

Krystof napisał(a):Grax - pozazdrościć :@)

A tak przy okazji, jakbyś był, widział ... zerknij, pliz na dostępność i ceny sprzętu "deska + żagiel" - dużo ludzi pływa? w samym Orebicu też? Są wypożyczalnie? Ile za godzinę?

Ale, wiesz, tak niezobowiązująco :@)

Pozdrov, Krystof

Jeszcze pod koniec sierpnia w Viganji, rzut beretem od Orebica (pływało sporo osób, również kitesurfing). Deska + żagiel to chyba 60 KN.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 04.09.2009 12:18

jan_s1 napisał(a):
grax napisał(a):Aktualnie jestem w orebic. Jak narazie pogoda upal i woda cieplutka.

Takie posty powinny być prawnie zakazane. Nie można się tak pastwić nad czytelnikami. :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam.

Właśnie :) Jak sobie pomyślę, że grax pewnie leży teraz na plaży i rozkoszuje się szumem morza to aż mnie ściska z zazdrości :D
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 04.09.2009 12:51

Jeszcze pod koniec sierpnia w Viganji, rzut beretem od Orebica (pływało sporo osób, również kitesurfing). Deska + żagiel to chyba 60 KN

muchos gracias! 60 kn, to zdaje się około 30 pln - cena zbliżona do krajowej, czyli ... niech każdy zainteresowany sobie dopowie, czy to tanio, czy drogo ... ja już wiem :wink:

pozdrov, Krystof
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 04.09.2009 13:32

zlybanan napisał(a):przejdzie :)
weź wyższe buty bo szlak w dużej mierze prowadzi po niestabilnych kamykach i naprawdę łatwo skręcić nogę w kostce.
polecam kierunek od Klasztoru bo jest znacznie przyjemniejsze i bardziej zróżnicowane podejście - sporą część trasy pokonasz rano w przyjemnym cieniu Eliasza (odwrotny kierunek to uliczka od plaży wzdłuż kościoła prostopadle to masywu). do tego cmentarz przyklasztorny w promieniach wschodzącego słońca wygląda naprawdę ciekawie. weź sobie coś z rękawem bo choć nie musi to w partiach szczytowych może być chłodno. możliwe, że spotkasz po drodze kózki wyprowadzane na wypas nad klasztorem. weź też długopis bo ten w puszce na szczycie był w sierpniu wypisany i rozwalony więc tylko wydrapałem nim nasze imiona - możesz poprawić ;)
przede wszystkim weź wodę! duża butelka 1.5l wskazana.
czas trasy to niespełna 5h dobrym tempem, widoki bezcenne!

powodzenia :)

super rady. Ktora trasa jest krotsza, tzn ktora polecasz?
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 04.09.2009 15:48

robiłem tą z klasztoru i schodziłem do centrum. teraz już dokładnie nie pamiętam czasów podanych na drogowskazach ale z tych niecałych 5h wychodzi po połowie na wejście i zejście. oba szlaki są bardzo urozmaicone ale ten zbiegający do centrum szlak ma taki długi odcinek gdzie wąska ścieżka mocno i ostro kluczy serpentynami lecz nie ma zbyt wielu miejsc widokowych. wydaje mi się, że dla mniej wprawionych to podejście może być nudne i męczące. znacznie przyjemniej pokonywać te otwarte przestrzenie od strony klasztoru widząc jak zyskuje się wysokość i zmienia otoczenie. poza tym najlepszy przyjaciel kolan (aparat) da im tam wypocząć bo widoki kuszą by się zatrzymywać.

muszę niestety dodać, że choć wyczekiwałem podczas wędrówki miejsca w którym będzie ładny bezpośredni widok w stronę starówki na Korculi to niestety szlak mija ten wierzchołek i to w sporej odległości (czytałem że trzeba sobie podejść ale nie sądziłem, że aż tyle) więc przegapiłem okazję. Tzn widać ją ładnie w trakcie podejścia nad klasztorem ale spodziewałem się jakiegoś widokowego miejsca bliżej kulminacji. Niby jest kilka momentów gdy ją widać ale nie, że się tak wyrażę - jak na otwartej dłoni. ale jest tam taki wierzchołek który powinien spełnić moje oczekiwania - będziecie widzieć o czym myślę schodząc ze szczytu. Polecam spróbować bo mnie umknęło :)

muszę w końcu przecedzić fotki i gdzieś je wrzucić by lepiej to zobrazować :)
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży