napisał(a) bobemce » 05.04.2010 22:33
Grax, zależy na jak długo chcesz jechać. W zeszłym roku byłem 10 dni na Korculi i uwierz mi, że nie nudziliśmy się na miejscu, a wyspy ani razu nie opuściliśmy. Na miejscu jest sporo do zjechania, a do tego należy dodać fakt, że prom z Korculi do Orebicia jest względnie tani.
Dwa lata temu byłem tydzień na Hvarze, z którego na jeden dzień wybraliśmy się do Dubrovnika. Trochę mało było tego czasu na miejscu, ale zdaje się, że jak chce się rzeczywiście zwiedzić perłę Adriatyku, to trzeba zakotwiczyć w jego pobliżu... Stały ląd to plus, ale z drugiej strony wyspa ma swój urok
W tym roku pierwszy raz od kilku lat "zdradzam" wyspiarską Chorwację, ale ponieważ wybieram się do Podobuce, chyba nie będę bardzo ubolewał. A na Korculę na bank się wybiorę.
Na forum trwa dyskusja pt. "Hvar czy Korcula". Muszę przyznać, że dopóki nie pojechałem na Korculę na dłużej, twierdziłem że Hvar jest lepszy. Ale Hvar lepszy jest tylko wtedy, gdy kwitnie lawenda, czyli na przełomie czerwca i lipca
Subiektywnie oczywiście
Której z tych wysp byś nie wybrał - będziesz zadowolony, to chyba mogę zagwarantować