Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Optymalna trasa Inowrocław - Drasnice

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 05.04.2012 11:29

Choć na temat tras takich i siakich napisano już pewnie prawie wszystko, na naszym forum poczytałem w szerz i wzdłuż :D to i tak mam mały dylemat. Otóż wyjeżdżając z Inowrocławia (docelowo Drasnice, przez Czechy, Słowację i Węgry) najkorzystniej przekroczyć polską granicę w : Boboszowie, Głubczycach, czy Chałupkach? Prosząc o Wasze zdanie w tej kwestii, nie chodzi mi o wyliczenia na stronie michelin czy google map, bo to jest jasne i wygląda to tak, że jedna opcja to np. mniej km, ale dłuższy czas jazdy, inna opcja odwrotnie.
Proszę o Wasze spostrzeżenia z praktyki, po dokonanych remontach dróg i pobudowaniu nowych odcinków i obwodnic (w 2010 r. jechałem przez Boboszów, na przejechanie samego Wrocławia zeszło pewnie ok. 45 minut, teraz jest obwodnica). Po prostu która trasa według Was jest najkorzystniejsza i najprzyjemniejsza? :D
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 05.04.2012 11:34

Jadąc z Twojej strony ja jechałbym przez Chałupki.
Obwodnica Wrocławia, potem A4, w Gliwicach na A1 i do Chałupek.

Sam mieszkając w Katowicach zastanawiam się czy nie zmienić starej trasy przez Cieszyn na Chałupki.
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 05.04.2012 11:47

Dzięki PETERENZO, to jest dobra opcja, tym bardziej, że jestem zwolennikiem jazdy szybkiej-bezpiecznej autostradami i drogami szybkiego ruchu. Nie lubię wybierać się w dalszą wyprawę "chęchami" i nieziemskimi kombinacjami.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.04.2012 11:54

Powstaje tylko dylemat czy warto płacić za autostrady i w Czechach i na Słowacji czy lepiej przebić się jednak do Cieszyna lub Zwardonia i zaoszczędzić na czeskiej winiecie.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 05.04.2012 12:01

Rysio napisał(a):Powstaje tylko dylemat czy warto płacić za autostrady i w Czechach i na Słowacji czy lepiej przebić się jednak do Cieszyna lub Zwardonia i zaoszczędzić na czeskiej winiecie.

Bardzo cenna uwaga!

Nie zwróciłem na to uwagi, że wskakując do Czech od strony Chałupek dojdzie jeszcze dodatkowa winieta.

Ja myślałem, że jak już będę jechał przez Chałupki to omijam całkowicie Słowację i prosto Austrii, ale Ty rzeczywiście pisałeś o Węgrzech.
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 05.04.2012 12:10

Rysio, czy wyjazd z PL w Cieszynie powoduje ominięcie czeskiej winiety? Do Zwardonia mam zbyt daleko. Jeśli można racjonalnie oszczędzić, to jak najbardziej. Opłaty drogowe w trasie do Cro to spory wydatek.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 05.04.2012 12:14

Miken77 napisał(a):Rysio, czy wyjazd z PL w Cieszynie powoduje ominięcie czeskiej winiety? Do Zwardonia mam zbyt daleko. Jeśli można racjonalnie oszczędzić, to jak najbardziej. Opłaty drogowe w trasie do Cro to spory wydatek.

Przejazd z Cieszyna do Cadcy nie wymaga winiety.

Tamten odcinek nie jest płatny.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.04.2012 12:15

Nie

Edit: Pete był szybszy.
:lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.04.2012 12:17

My uparcie jeździmy przez Boboszów. A od czasu otwarcia AOW trasa przez Chałupki wydaje mi się jeszcze bardziej dookoła :lol: .
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 05.04.2012 12:32

marze_na, ode mnie z Inowrocławia, jeśli chodzi o ilość km i czas przejazdu, to w zasadzie Boboszów i Chałupki wydają się być bardzo zbliżonymi opcjami, choć na duuużą uwagę zasługuje tutaj obwodnica Wrocławia
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.04.2012 12:40

Potwierdzę tylko dla formalności Cieszyn - Cadca - bez winiety. Wg mnie na dzień dzisiejszy najlepsza jest opcja: A1 do zjazdu na Żory i dalej Wiślanką a za Pawłowicami odbić na Cieszyn.
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 05.04.2012 12:55

Rysio, i z Cieszyna - Cadca - Zylina? I jeśli tutaj odpada czeska winieta, to jest to dla mnie ciekawa opcja. Z tym, że widzę rozbieżności w opinii internautów nt. darmowego odcinka Cieszyn - Cadca.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 05.04.2012 13:03

Rysio napisał(a):Potwierdzę tylko dla formalności Cieszyn - Cadca - bez winiety. Wg mnie na dzień dzisiejszy najlepsza jest opcja: A1 do zjazdu na Żory i dalej Wiślanką a za Pawłowicami odbić na Cieszyn.

Dokładnie tak - również polecam. :wink:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 05.04.2012 13:09

Miken77 napisał(a):Z tym, że widzę rozbieżności w opinii internautów nt. darmowego odcinka Cieszyn - Cadca.

Tym się nie przejmuj. Trasę znam na pamięć. Jeżdżę tamtędy regularnie i nic się w kwestii płatności na tym odcinku nie zmieniło. :wink:
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 05.04.2012 13:18

Sprawdziłem na google map. Podana przez Rysio trasa z ominięciem Czech "kosztuje" mnie tylko szacunkowo ok. 30 minut dłuższej jazdy, a oszczędzam na winiecie czeskiej. Super. Jednak forum to forum :D . Wcześniej wertowałem mapy, kombinowałem, ale na tą opcję po prostu nie wpadłem :lol:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone