Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Optymalna trasa, ale inaczej...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 21.04.2012 06:17

rafalisko30 napisał(a):
dids76 napisał(a): A tak na serio, ilu forumowiczów tyle tras ;) :)

Właśnie.
Tak naprawdę to chyba nie ma większego znaczenia, czy jedziemy przez Węgry czy Austrię, czas w jakim pokonujemy trasę na Chorwację i koszty są podobne. Oczywiście mogą zaistnieć przyczyny subiektywne, że będzie inaczej (korki, remonty, objazdy itp.) Jeśli ktoś jedzie pierwszy raz do Chorwacji, to lepiej nie kombinować, tylko kierować się swoją intuicją przy wyborze trasy, bo czytając ten i podobne tematy na forum można dostać świra.

Ktoś kiedyś napisał na forum, że nie ważne w jaki rejon Cro jedziesz, ważne, że jedziesz. Można tego posta zmodyfikować...nie ważne którędy jedziesz, ważne, że jedziesz :)
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 21.04.2012 07:33

amadeus222 napisał(a):Witam.
Wybieram się pierwszy raz wraz z dwójką dzieci do Chorwacji samochodem zasilanym LPG i oczywiście jest związany z tym niepokój-jaką trasę wybrać by było w miarę szybko (bez noclegów)by można było zatankować LPG, wyjazd 04.07.2012 godz 16ta. Każdy pisze inaczej i mówi co innego ,jeż tu jedź na to itd. Po kilkunastu spędzonych godzinach na różnych forach ,powiem krótko ZGŁUPIAŁEM icon_eek.gif . W końcu ktoś podał mi taką trasę do wymarzonego miejsca http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=205038633857764026756.0004be17c3b788044061b
Bardzo bym prosił o opinię dotyczącą tej trasy,wskazówki,edycję trasy. Wszelka pomoc mile widziana.
Przypominam wyjazd godz: 16:00 04.07.2012r i to jest najpewniejsze icon_smile.gif
Wszelkie pytania -jakby takie były pisać na gg: 6852576

Pewnie gdzieś na trasie się złapiemy,tylko my rano ruszamy.
A Wy skąd ruszacie.
amadeus222
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) amadeus222 » 21.04.2012 08:55

Pewnie gdzieś na trasie się złapiemy,tylko my rano ruszamy.
A Wy skąd ruszacie.

Śmigamy z Łodzi,prawdopodobnie na trzy autka do miejscowości Slatine. Jedzie dobra ekipa więc będzie wesoło.Zastanawia mnie jeszcze jedno bo mam CB-Radio i nie wiem czy je zabierać w trasę? z tego co słyszałem w Austrii są inne parametry nadawania (moc do 1Wata) cobym mandacika z 200 oiro nie dostał 8O
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 21.04.2012 21:30

Miken77 napisał(a):
rafalisko30 napisał(a):

Właśnie.
Tak naprawdę to chyba nie ma większego znaczenia, czy jedziemy przez Węgry czy Austrię, czas w jakim pokonujemy trasę na Chorwację i koszty są podobne. Oczywiście mogą zaistnieć przyczyny subiektywne, że będzie inaczej (korki, remonty, objazdy itp.) Jeśli ktoś jedzie pierwszy raz do Chorwacji, to lepiej nie kombinować, tylko kierować się swoją intuicją przy wyborze trasy, bo czytając ten i podobne tematy na forum można dostać świra.

Ktoś kiedyś napisał na forum, że nie ważne w jaki rejon Cro jedziesz, ważne, że jedziesz. Można tego posta zmodyfikować...nie ważne którędy jedziesz, ważne, że jedziesz :)

Ktoś kiedyś napisał (nie na forum): myślenie nie boli...
Spróbuj czasem, to naprawdę nie boli. A tak wogóle pozdrawiam i życzę miłych wakacji w Chorwacji, niezaleznie od tego, którą drogą pojedziesz. :D
romman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) romman » 22.04.2012 08:28

rafalisko30 napisał(a):
Miken77 napisał(a):
rafalisko30 napisał(a):

Właśnie.

Ktoś kiedyś napisał (nie na forum): myślenie nie boli...
Spróbuj czasem, to naprawdę nie boli. A tak wogóle pozdrawiam i życzę miłych wakacji w Chorwacji, niezaleznie od tego, którą drogą pojedziesz. :D

Ktoś kiedyś napisał - 'Ucz się na czyiś błędach i korzystaj z doświadczenia innych' :lol:
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 22.04.2012 09:02

Ktoś kiedyś napisał - 'Ucz się na czyiś błędach i korzystaj z doświadczenia innych' :lol:[/quote]

tak jest :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.05.2012 13:34

Amikol napisał(a): potem objazd Słowenii przez Lenart -Ptuj ( granica w Maceli kilka samochodów, jechałem z piątku na sobotę pod koniec czerwca 2011)

Witam
Poprzednią podróż do Chorwacji odbyliśmy trasą, którą proponuje Romman, czyli przez Słowację i Węgry. Tym razem chciałbym przetestować bardziej tradycyjną drogę: przez Czechy, Austrię i Słowenię.
Mam w związku z tym prośbę: czy mógłbyś podać bardziej dokładny opis, jak ominąć płatne drogi w Słowenii lub wkleić link do postu opisującego ten wariant, bo niestety nie znalazłem. Słyszałem, że jest takie miejsce, na które należy szczególnie uważać, aby nie wjechać na słoweńską autostradę.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.05.2012 13:53

Zajrzyj do dział FAQ, tam jest wszystko dokładnie opisane:
forum/viewtopic.php?t=28771

Ja zawsze jeżdżę wariantem Mureck - Lenart - Ptuj. Jeśli chcesz, napisz mi na maila to prześle Ci opis trasy.
pakotomasz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pakotomasz » 04.05.2012 19:32

Witam kolegę rafalisko30. Jestem też z Brzeszcz/Jawiszowic i chciałbym zapytać, którą trasę ty wybierasz jeżdżąc do cro? Jadę w tym roku po raz pierwszy z małym dzieckiem (4 lata) i nadal mam dylemat którędy jechać. Jak na razie obstaję przy trasie przez Słowację, Węgry itd, ale masz może jakieś inne sugestie:D
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 04.05.2012 23:18

pakotomasz napisał(a):Witam kolegę rafalisko30. Jestem też z Brzeszcz/Jawiszowic i chciałbym zapytać, którą trasę ty wybierasz jeżdżąc do cro? Jadę w tym roku po raz pierwszy z małym dzieckiem (4 lata) i nadal mam dylemat którędy jechać. Jak na razie obstaję przy trasie przez Słowację, Węgry itd, ale masz może jakieś inne sugestie:D

Cześć. Witam krajana.
Co do innych sugestii: nie mam ich. Ja byłem w Chorwacji tylko jeden raz i jechałem przez Czechy (Cieszyn, Brno), Austrię (Wiedeń, Graz), z ominięciem autostrady w Słowenii (Mureck, Ptuj) do przejścia granicznego w Macelj, później zależy gdzie jedziesz...
W tym roku jadę drugi raz (banalnie, ale w to samo miejsce), być może pojadę przez Węgry, choć słyszałem że przez Austrię jest przyjemniej (nie sprawdzone przeze mnie!!!). Czasowo nie ma większej różnicy, zależy od ewentualnych korków, objazdów, przerw. Uważam, że jeśli zdecydowałeś się na Węgry, to powinieneś przy tym zostać. Ja, jeśli w tym roku pojadę przez Węgry, to tylko po to, żeby zobaczyć, zaliczyć inną trasę.
Pozdrawiam serdecznie
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 05.05.2012 07:54

rafalisko30 napisał(a):
W tym roku jadę drugi raz (banalnie, ale w to samo miejsce), być może pojadę przez Węgry, choć słyszałem że przez Austrię jest przyjemniej (nie sprawdzone przeze mnie!!!).

To zależy, co to znaczy "przyjemniej". :D

Jeśli chodzi o jakość autostrad, to węgierskie są o niebo lepsze od austriackich (pewnie to kwestia ich wieku i za kilkanaście lat może być odwrotnie) - austriacka A2 jest zwyczajnie stara i miejscami jej jakość pozostawia wiele do życzenia.

No i na Węgrzech jest bardziej płasko...
pakotomasz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pakotomasz » 05.05.2012 10:01

No to chyba pozostanę przy tej trasie przez Węgry.
Im więcej człowiek szuka i kombinuje tym wiekszy ma mętlik w głowie :D
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 05.05.2012 12:52

No i na Węgrzech jest bardziej płasko...[/quote]

Więc może właśnie chodzi o te górzyste krajobrazy???????? :D
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 07.05.2012 18:05

Amikol napisał(a):zawsze jeżdżę na noc ( zawsze w ciemno) a ostatnio
Cieszyn przez Tychy ( teraz tam są remonty i chyba lepiej przez Żory)
-Żylina
-Bratysława
-Austria ( ekspresówka pod Wiedeń-- - Graz )
potem objazd Słowenii przez Lenart -Ptuj ( granica w Maceli kilka samochodów, jechałem z piątku na sobotę pod koniec czerwca 2011)
-dalej autostradami w CRO
-....prawdopodobnie optymalna trasa oczywiście wg mnie chociaż jeszcze nie wiem jak pojadę w tym roku......

Hejka - ja też z Katowic dlatego chciałem się zapytać czemu męczysz się trasą przez Tychy na Bielsko, skoro "wiślanką" (przez Mikołów na Skoczów) masz o wiele lepszą drogę - po raz jakość asfaltu dużo lepsza, po dwa o wiele mniej skrzyżowań, świateł itp. Aktualnie też remonty i korki w Tychach, aż do Pszczyny.
mateq111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateq111 » 07.05.2012 21:16

romman napisał(a):Po co pchać się tam, gdzie natężenie ruchu jest największe, skoro można jechać tak:

1) Przejście w Cieszynie i kierować się na Słowację (Zylina)
2) Potem aż do Bratyslawy autostradą
3) W Bratysławie na Węgry - Gyor, Szekesfehervar
4) No i autostradą prosto do Chorwacji na Vrazdin
5) Potem autostradą na Trogir (moje miejsce docelowe)

Ja tak jechałem w zeszłym roku przez 81 a później już autostradą do okolic Trogiru. Powiedziałbym, że przez Węgry puściej na autostradzie niż w Austrii ale to takie moje odczucie. Czas przejazdu Marina-Trzebinia ~13h(1h łącznej przerwy) średnia prędkość wyszła ok 100km/h. Jak wracałem za dnia to na 81 na Węgrzech w 1 miejscu stała policja. Tak to spokojnie. Jadąc do Chorwacji(w nocy) to tylko w miasteczkach zwalniałem do 70km/h-80km/h, tak to cały czas 100-130km/h
to już 4 wariat jakim jechałem i każdy ma swoje plusy i minusy, wielkiej różnicy czasowej nie ma.
Najwolniejsza i najgorsza opcja jak jechałem to jazda zwykłymi drogami przez Oświęcim do Zwardonia i dalej przez Ziline do Bratysławy. A czy pojedziesz przez Cieszyn->Ziline-> Bratysławę->Węgry/ Austrie
czy przez Czechy->Austria->Słowenia to właściwie żadna różnica.
Każdy wybiera tak jak mu najprościej i najkrócej bo bez sensu nadrabiać 100km, żeby nazywało się że jedzie przez Węgry albo Austrię.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Optymalna trasa, ale inaczej... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone