Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REJS-opowieść o pięciu Księżniczkach, Doktorze i Kapitanie.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran
Re: Opowieść o pięciu Księżniczkach, Doktorze i Kapitanie.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.03.2017 09:25

midar napisał(a):super mundurki marynarskie :wink:
Kawa wypita z Wami :lol:

Załoga musi się PORZĄDNIE prezentować, prawda? :oczko_usmiech:
Kawa o tej porze???
Należy wznieść zimny toast, gdyż jest przed dziesiatą :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.03.2017 09:41

beatabm napisał(a):Dziękuję za merytoryczna uwagę o kropiastym. Za nią awans w strukturze Załogi :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: ...
Juhuuu ... to mój drugi awans podczas rejsu ... kto wie kim będę zsiadając z pokładu ;)

Pytanie merytoryczne :) - jak było z ciepłotą wody tam gdzie było 70 m w dół :?: czy była wyraźnie chłodniejsza niż w płytszych miejscach? Pływałam ze 100 m od brzegu, skacząc ze statku na kotwicy, nie wiem ile tam było głębokości i chyba dobrze, że nie informowali :mrgreen: Woda była zupka :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.03.2017 09:42

ELIMAR napisał(a):Kropiastego wyszorowałam szczególnie uważnie i z troską :)

Widać ,że kapitańska baba zadowolona :D :mrgreen: :oczko_usmiech:

Brawo ELIMAR :) Warto było to koło rzucać. W końcu ktoś kto porządnie dba o Kapitańską :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.03.2017 09:45

gusia-s napisał(a):
beatabm napisał(a):Dziękuję za merytoryczna uwagę o kropiastym. Za nią awans w strukturze Załogi :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: ...
Juhuuu ... to mój drugi awans podczas rejsu ... kto wie kim będę zsiadając z pokładu ;)

Pytanie merytoryczne :) - jak było z ciepłotą wody tam gdzie było 70 m w dół :?: czy była wyraźnie chłodniejsza niż w płytszych miejscach? Pływałam ze 100 m od brzegu, skacząc ze statku na kotwicy, nie wiem ile tam było głębokości i chyba dobrze, że nie informowali :mrgreen: Woda była zupka :)

Staraj się, staraj :oczko_usmiech:

Nie wiem czy to efekt upału który nas tego dnia dopadł ale dla mnie generalnie nie kąpiącej się w morzu bo wiecznie zimno ta woda była jak w wannie. Wskoczyłam do niej nawet nie chlapiąc się wcześniej i nie poczułam żadnego chłodu wiec musiała być bardzo ciepła :)
DoktorDoktor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DoktorDoktor » 06.03.2017 10:04

Dla mnie woda była przyjemnie orzeźwiająca. Miała idealną temperaturę, ani za zimną, ani za gorącą. Nawet jak nurkowałem to temperatura była komfortowa.
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 06.03.2017 14:08

beatabm napisał(a):
CROnikiCROpka napisał(a):Kolejne śniadanko z Wami zjedzone :D

a smakowało? :oczko_usmiech:

Z takimi widokami, pewnie :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.03.2017 15:14

CROnikiCROpka napisał(a):
beatabm napisał(a):

to jutro tez postaramy się umilić śniadanie :) Tylko pamiętaj że po śniadaniu obowiązkowo "zimny......." :oczko_usmiech:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.03.2017 16:13

Pozwól, że zacycuję:

beatabm napisał(a):Widać dno
Obrazek

Piękna łąka i przejrzystość. Aż się chce wskoczyć.
Hop.

Pzdr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.03.2017 16:57

Vjetar napisał(a):Pozwól, że zacycuję:

Piękna łąka i przejrzystość. Aż się chce wskoczyć.
Hop.

Pzdr

Tylko nie na główkę :oczko_usmiech:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 06.03.2017 17:06

beatabm napisał(a):
CROnikiCROpka napisał(a):
beatabm napisał(a):

to jutro tez postaramy się umilić śniadanie :) Tylko pamiętaj że po śniadaniu obowiązkowo "zimny......." :oczko_usmiech:

Dziękuję :) A o zimnym będę pamiętać :wink:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 06.03.2017 18:00

beatabm napisał(a):to jutro tez postaramy się umilić śniadanie Tylko pamiętaj że po śniadaniu obowiązkowo "zimny......."
CROnikiCROpka napisał(a):Dziękuję A o zimnym będę pamiętać

Z tym to nie będzie problemu :) , ranki jeszcze chłodne, tak że po śniadanku można stanąć topless przy otwartym oknie :wink: :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.03.2017 18:34

elka21 napisał(a):
beatabm napisał(a):to jutro tez postaramy się umilić śniadanie Tylko pamiętaj że po śniadaniu obowiązkowo "zimny......."
CROnikiCROpka napisał(a):Dziękuję A o zimnym będę pamiętać

Z tym to nie będzie problemu :) , ranki jeszcze chłodne, tak że po śniadanku można stanąć topless przy otwartym oknie :wink: :mrgreen:

tylko w tajemnicy przed sąsiadami :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 06.03.2017 19:00

beatabm napisał(a):W większości przypadków cumuje się rufą do nabrzeża.

Każdy członek załogi ma przydzieloną funkcję. Tutaj zmian nie ma, chodzi o to, aby każdy wykonywał jedną czynność perfekcyjnie gdyż to gwarantuje bezpieczny i sprawny manewr.

Mooringowa Księżniczka czyha z bosakiem na rufie na mooring.

Księżniczki Kasia i Ewa oraz Doktor wiążą odbijacze i po jednym trzymają w dłoniach – mają ochraniać burty, każdy swoją.

Kapitańska Baba klaruje i mocuje cumy rufowe, rzuca jedną na brzeg, jeśli nie ma w porcie obsługi musi też po rzuceniu skoczyć z łodzi na ląd, obłożyć cumę na polerze, odrzucić na jacht i wskoczyć z powrotem aby zaknagować cumę.
Ma na to kilkanaście sekund.

Kapitan oczywiście stoi za sterem.

Scorpius zacumowany.

Tak rozdziawiłam gębę, że aż mi szczęka upadła pod biurko. Ale już ją wygrzebałam i mogę teraz na spokojnie Was wychwalić. Podziwiam Wasze umiejętności.
Ja o żeglowaniu nie mam pojęcia, więc żaden ze mnie autorytet (na Waszym jachcie to jestem chyba zbędnym balastem), ale to cumowanie w Waszym wykonaniu to był majstersztyk. Będąc w Chorwacji w 2016 roku miałam okazję oglądać w kilku portach manewry cumowania i nieczęsto zdarzały się takie, które zachwycały.
Na przykład na wyspie Lokrum podobało mi się jak ...yyyy (no nie wiem, jak się określa tego człowieka) rzucał cumę na poler. Trafił idealnie. Piękne to było.

4.jpg

Natomiast w porcie w Dubrowniku z jachtu rzucono linkę do której przyczepiona była cuma i przy pomocy tej linki człowiek stojący na nabrzeżu wyciągnął cumę z jachtu. Nie podobał mi się ten sposób. Żadnego uroku w tym nie było. A jacht taki okazały.
Zdjęcie000199.jpg
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.03.2017 19:39

dhmegi napisał(a):
beatabm napisał(a):

Tak rozdziawiłam gębę, że aż mi szczęka upadła pod biurko. Ale już ją wygrzebałam i mogę teraz na spokojnie Was wychwalić. Podziwiam Wasze umiejętności.
Ja o żeglowaniu nie mam pojęcia, więc żaden ze mnie autorytet (na Waszym jachcie to jestem chyba zbędnym balastem), ale to cumowanie w Waszym wykonaniu to był majstersztyk. Będąc w Chorwacji w 2016 roku miałam okazję oglądać w kilku portach manewry cumowania i nieczęsto zdarzały się takie, które zachwycały.
Na przykład na wyspie Lokrum podobało mi się jak ...yyyy (no nie wiem, jak się określa tego człowieka) rzucał cumę na poler. Trafił idealnie. Piękne to było.

Natomiast w porcie w Dubrowniku z jachtu rzucono linkę do której przyczepiona była cuma i przy pomocy tej linki człowiek stojący na nabrzeżu wyciągnął cumę z jachtu. Nie podobał mi się ten sposób. Żadnego uroku w tym nie było. A jacht taki okazały.
Zdjęcie000199.jpg

Jest nam bardzo miło, dziękujemy :oops:
Żaden członek załogi Scorpiusa nie jest zbędnym balastem!!! U nas wszyscy potrzebni i na pewno dla każdego znajdziemy cos do roboty, w końcu to wakacje, nie ma czasu na nudę :oczko_usmiech:
Ale tym zdjęciem z rzucania cumy to mi zaimponowałaś, rewelacyjne jest :lol:
Też potrafię trafić w poler ale nie rzucam zawiązanej pętli jak na zdjęciu - to już jest mistrzostwo a mi do tego daleko :lol:
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 06.03.2017 20:03

ja się chętnie zajmę chłodzeniem i sprawdzaniem czy temperatura jest słuszna :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

REJS-opowieść o pięciu Księżniczkach, Doktorze i Kapitanie. - strona 2...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone