napisał(a) numenius » 22.08.2015 09:22
szalonaona77 napisał(a):A czy ja moge dopytać tu ktore z elementów wyposażenia obowiązkowego musi byc w aucie a nie w bagażniku? Bo przejrzałam forum i wiem co gdzie ale ktore z tych rzeczy gdzie trzeba miec to juz nie. Na tej trasie Opole-Zadar (przez Czechy Austrie Slowenie) - apteczka (z gumowymi rękawiczkami), gaśnica, trojkat, komplet zapasowych żarówek i kamizelki odblaskowe dla każdego czy to wszystko? Gdzie mozna dostać małe dla dzieci rozmiary?
Nie mam teraz zbytnio czasu, ale poszukaj sobie informacji o Konwencji Wiedeńskiej, którą ratyfikowały chyba wszystkie kraje Europy. Gwarantuje ona to, że w krajach tranzytowych służby uprawnione do kontroli powinny uznawać wyposażenie pojazdu wynikające z przepisów obowiązujących w kraju jego rejestracji.
W świetle tej konwencji np. czeski policjant nie powinien ukarać kierującego samochodem zarejestrowanym
w Polsce za brak zapasowych żarówek, bo u nas w kraju nie ma takiego obowiązku prawnego. Temat był omawiany na forum, nie pamiętam w którym wątku.
Rozsądek podpowiada, że na takiej długiej trasie warto mieć pewne rzeczy, nawet gdy przepisy tego nie wymagają.