Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opole - Makarska

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2010 18:44

zy może granicę przekraczać w Chałupkach i przez Ostravę do Olomouc?

Ja pojadę właśnie tak j/w :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2010 18:45

Jak pokazuje http://maps.google.pl/ to nadrobisz jakieś 150 km

Nie 150 a dokładnie 80 w/g AM 6.5.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.07.2010 20:09

Wojciu napisał(a):
szaki17 napisał(a):... pojadę w tym roku prawie dokładnie twoją trasą tzn. Opole-Ostava-Brno...

Mam pytanko w związku z tym. Czy lepiej z Opola do Olomouc jechać przez Pietrowice i Bruntal (tak jeździłem zwykle do tej pory), czy może granicę przekraczać w Chałupkach i przez Ostravę do Olomouc? Pytam, bo na mojej mapie, którą kupiłem przed tygodniem zaznaczona jest autostrada prowadząca z Ostravy do Olomouc (a przynajmniej, że data planowanego oddania to 2009 rok), natomiast google.maps tego nie potwierdza. Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam,
RW

Autostrada w Cechach zaczyna się zaraz za granicą i bez przerwy prowadzi aż do Brna. Google Maps nie ma jeszcze całej, w całości jest już na Viamichelin i AM od wersji 6.2
Wojciu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojciu » 28.07.2010 20:12

szaki17 napisał(a):

Ale czy orientujesz się może jak jest w rzeczywistości? Czy faktycznie ten odcinek autostrady łączący Ostravę z Olomouc już istnieje, czy jest on tylko na papierze mojej mapy?

Pozdrawiam,
RW
Wojciu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojciu » 28.07.2010 20:16

dids76 napisał(a):Autostrada w Cechach zaczyna się zaraz za granicą i bez przerwy prowadzi aż do Brna. Google Maps nie ma jeszcze całej, w całości jest już na Viamichelin i AM od wersji 6.2

Dziękuję za info. Ubiegłeś moje pytanie. W czasie, gdy pisałem swój poprzedni post, Twój już pojawił się na forum.

Pozdrawiam,
RW
aneta_wawa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_wawa » 29.07.2010 10:40

Ja mam takie pytanie- Czy można te wszystkie winiety kupić wcześniej, już w Polsce, żeby nie stać w korkach ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.07.2010 11:02

aneta_wawa napisał(a):Ja mam takie pytanie- Czy można te wszystkie winiety kupić wcześniej, już w Polsce, żeby nie stać w korkach ?

Możesz kupić winiety w PZMot, ale są droższe. Można kupić również w Polsce przed granicą (np w Chałupkach). Przy zakupie winiet nie stoisz w żadnych korkach, zatrzymujesz się na stacji benzynowej np. w Austrii, idziesz do kasy, kupujesz winietę i przyklejasz ją do szyby.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 29.07.2010 11:07

:D
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 29.07.2010 11:28

aneta_wawa napisał(a):Ja mam takie pytanie- Czy można te wszystkie winiety kupić wcześniej, już w Polsce, żeby nie stać w korkach ?

Austriacką możesz kupić w Czechach.
aneta_wawa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_wawa » 29.07.2010 11:34

Dzięki :) Doradźcie którędy jechać bo nie mogę się zdecydować- Trasa Warszawa- Plitvice
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 29.07.2010 11:37

aneta_wawa napisał(a):Dzięki :) Doradźcie którędy jechać bo nie mogę się zdecydować- Trasa Warszawa- Plitvice

My jechaliśmy do Plitwic (a właściwie Grabovaca, w którym nocowaliśmy) z Olsztyna. Szczegóły dotyczące naszej trasy znajdziesz w moim poście w tym temacie
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 29.07.2010 12:39

aneta_wawa napisał(a):Dzięki :) Doradźcie którędy jechać bo nie mogę się zdecydować- Trasa Warszawa- Plitvice

Zaraz będziesz miała mętlik w głowie jedni powiedzą przez Austerie inni Słowacja ,Węgry. Ja osobiście wybrałbym trasę przez Austerie.
mirszam
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirszam » 29.07.2010 20:44

szaki17 napisał(a):

Szaki, a czemu nie przez Krnov???
Wygodniej przez Chałupki???
tomg50
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomg50 » 30.07.2010 12:12

mirszam napisał(a):
szaki17 napisał(a):

polecam drogę przez Cieszyn - Cadca Słowacja - Bratysława i potem droga przez Węgry nr. 86 lub autostradą na Budapeszt i potem Zagrzeb i dalej do chr. w czechach do zjazdu ok. 2km na Słowację nie trzeba winiety dopiero w (SK)ok.5 euro. 01.08.2009r. jechałem do do Mimic cieszyn-bratyslawa - węgry(86)-letenye-i do CHR.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2010 12:45

Dlatego że droga do granicy prawie ta sama, ale od granicy w Chałupkach mam już Czeską autostradę pod kołami za którą przecież płacę, a jadąc przez Krnov muszę się telepać po Czeskich drogach, narażając na spotkanie z czeską policją, zanim dojadę do Olomunca skąd dopiero prowadzi autostrada. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone