Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opole - Krnov - Bruntal - Ołomuniec przejezdna bez problemu!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 28.06.2009 22:22

Dziś pokonałem tę trasę bez żadnego problemu. Nigdzie oznak powodzi. Więc warto w razie czego obrać taki wariant.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 28.06.2009 22:50

Ten wariant również zamierzam obrać o co pytałem w podobnym tym temacie.
Mało osób chyba wybiera ten wariant bo odpowiedzi się nie doczekałem jak w tym roku wygląda droga z Opola do granicy.
Lepiej przez Prudnik czy już spokojnie można jechać przez Głubczyce?

Dzięki Bahama, uspokoiłeś po ostatnich powodziach.
Przez Prudnik jechałeś czy Głubczyce?
Winiety daleko kupowałeś?
dareke
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareke » 29.06.2009 05:57

Dokładnie taką trasą ruszam 12 lipca do CRO. Wiem , że Głubczyce i Krnov są OK. Winiety kupisz w Krnovie zaraz za 2 rondem w prawo. Musisz przejechać około 100 m i skręcić w lewo na stację Shella. Logo stacji bedzie widoczne , jest ona czynna 24 godz.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 29.06.2009 06:00

Popiel napisał(a):Ten wariant również zamierzam obrać o co pytałem w podobnym tym temacie.
Mało osób chyba wybiera ten wariant bo odpowiedzi się nie doczekałem jak w tym roku wygląda droga z Opola do granicy.
Lepiej przez Prudnik czy już spokojnie można jechać przez Głubczyce?

Dzięki Bahama, uspokoiłeś po ostatnich powodziach.
Przez Prudnik jechałeś czy Głubczyce?
Winiety daleko kupowałeś?

Winiety mam zawsze z PZMTravel. Exit 226 - Mureck - Sentilj - Lenart - Ptuj bez problemu. Tam to wystarczy się "podpiąć " pod jakiegoś Czecha i jak po sznurku się do Chorwacji w jedzie, nawet na nawigację i mapę nie trzeba patrzeć. Rety ! Ile w tym roku czechów w Chorwacji !

Jechałem przez Głubczyce. Dobra droga po remontach. Chyba najlepsza i najkrótsza trasa na Olomuniec z Opolszczyzny.

Większa rzeczka jest tylko wzdłuż drogi Krnov - Bruntal. Jej poziom jest wysoki, ale drodze moim zdaniem nie zagraża.

W Głogówku nie zauwazyłem oznak powodzi, mimo że w tv widziałem, że tam stan gotowości wprowadzony.

Poza tym nawigacja mnie na siłę pcha w Brnie na autostradę w kierunku Bratysłąwy, po czym zjazd na Mikulov w Hustopece. Już nigdy tak nie pojadę, dużo szybciej jest bezpośrednio 7-mką z Mikulova do Brna ! Tak własnie jechałem.
bigstar102001
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bigstar102001 » 29.06.2009 13:24

Witaj, a dlaczego nie wjechales na D2/E65 i granica z austria w Reintal, podobna odleglosc tylko tylke ze jedziesz autostrada ?
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 29.06.2009 14:36

bigstar102001 napisał(a):Witaj, a dlaczego nie wjechales na D2/E65 i granica z austria w Reintal, podobna odleglosc tylko tylke ze jedziesz autostrada ?

Myślisz że tak byłoby szybciej ???
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 29.06.2009 15:00

Bahama napisał(a):Jechałem przez Głubczyce. Dobra droga po remontach. Chyba najlepsza i najkrótsza trasa na Olomuniec z Opolszczyzny.

Poza tym nawigacja mnie na siłę pcha w Brnie na autostradę w kierunku Bratysłąwy, po czym zjazd na Mikulov w Hustopece. Już nigdy tak nie pojadę, dużo szybciej jest bezpośrednio 7-mką z Mikulova do Brna ! Tak własnie jechałem.

Rok temu jak podał klopot (w temacie do którego link wyżej podałem), był odcinek w remoncie, wiec proponował z Opola na Prudnik. Jak przetestuję to Ci powiem, bo trasę mamy taka samą.

To pojechałeś z Brna jak mój kolega kilka lat temu, tylko on nie wyhamował i przez Węgry jechaliśmy dalej. hehe
Jak już wylądowałeś na D2 E65 to było ciąć aż do Reintal i dopiero zjazd na E461, bo nocleg w Mikulovie chyba miałeś w drodze powrotnej dopiero?

Buźka, na moje to ustawiłeś automapę na trasę szybką i aż do Cro. Zgadza się? Również się posiłkuję automapa i rok temu jechałem jak Ty teraz z 5.0.5. tyle że ustawiłem trasę optymalną i nie do mety. Teraz mam wersję 5.3.0 i w końcu czas znalazłem i ją rozpracowałem. Wystarczyło kilka minut się pobawić a nie wklepywac tylko "Prowadź do". Jak ustawisz start i metę to można jeszcze nanieść punkty na mapie przez które ma Cię prowadzić. Ja wybieram drogi a nie miasta i zaznaczam "Przez" okolice (powiększ trasę i przytrzymaj rysik na trasie).
Gdybyś wybrał trasę optymalną to w Ołomuncu automapa by Cię kierowała na centrum zamiast cały czas 46.
Pozdrav
Ostatnio edytowano 29.06.2009 15:19 przez pasażer, łącznie edytowano 2 razy
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 29.06.2009 15:14

Dokładnie tak było. Tylko zastanawia mnie czy na Reinthal byłoby rzeczywiście szybciej niż 7-mką do Wiednia ?
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 29.06.2009 15:29

Też sie zastanawiam nad D2 z Brna (FUX polecał) ale później w Riental i tak trzeba skręcić na drogę E461 która prowadzi od Mikulov i ten odcinek od Reintal do E461 to nie jest jakaś ekspresówka. Pojadę chyba tradycyjnie. Na pewno więcej i lepsze stacje są przy D2.
Odezwę się jeszcze do Ciebie na maila.
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 29.06.2009 16:22

Witam
W obie strony w tym roku jechałem przez Prudnik i mając porównanie osobiście uważam, że ten wariant przejazdu do Czech jest lepszy. Zdecydowanie lepszy stan nawierzchni dróg po stronie Polskiej.
Jest jednak pewien problem na drodze 414 (w kierunku na Prudnik) rozpoczęto remont i wyznaczono objazd miejscowości Górki. Oznakowanie objazdu dobre, nie nadrabiamy kilometrów.
Pozdrawiam
Rafał
WINI69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) WINI69 » 29.06.2009 18:33

Witam wszystkich.
My z przyjaciółmi ruszamy z Kędzierzyna -Koźla w piątek 3.07.2009 do Orebića ale mamy zamiar jechać
przez Bohumin dalej na Brno i Wiedeń tylko nie wiem czy drogi w okolicach
Bohumina i miejscowości Odry są przejezdne.
McGregot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) McGregot » 30.06.2009 13:09

WINI69 po co przez Bohumin? Przez Głubczyce, Krnov, Bruntal, Olomuniec jest krócej i szybciej droga też jest OK i nie było tam powodzi.
Też jadę z Kedzierzyna na Peljesac tylko za tydzień.
Pozdrav
WINI69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) WINI69 » 01.07.2009 17:00

McGregot napisał(a):WINI69 po co przez Bohumin? Przez Głubczyce, Krnov, Bruntal, Olomuniec jest krócej i szybciej droga też jest OK i nie było tam powodzi.
Też jadę z Kedzierzyna na Peljesac tylko za tydzień.

Pozdrav

Hejka.
Jedziemy przez Bohumin dla zbadania trasy bo zawsze jeździmy przez Krnov a tak nawiasem to Mcgregot to może wciągniemy jakiegoś karlovacka
na miejscu, będzie tam też Beata z Bydgoszczy z rodzinką dwa dni po na przyjedzie. Pozdrawiam Wini.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.07.2009 18:27

witam,
Przez Bohumin jest dobra droga, zaraz za granicą jest autostrada.
Moja rada: na końcu tego pierwszego odcinka autostrady nie jedź według drogowskazów na Olomouc ( ja tak zrobiłem w ubiegłym roku) tylko kieruj się na Pribor.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.07.2009 19:04

Bahama napisał(a):Dokładnie tak było. Tylko zastanawia mnie czy na Reinthal byłoby rzeczywiście szybciej niż 7-mką do Wiednia ?

Jest zdecydowanie mniej wiosek, suszarek i pustki na drodze...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone