Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opodal

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 19.11.2015 19:33

21monika napisał(a):....

Wprawdzie ja nie Wojtek ale teren jest mi dobrze znany, więc pokuszę się o odpowiedź :wink: Zamiast Cieszyna polecam wybrać Ustroń jako bazę noclegową. Mnóstwo tu kwater różnego rodzaju i w różnym standardzie. Poza tym jest co robić wieczorami - kilka klimatycznych karczm, kawiarnie, znakomita naleśnikarnia... no i w góry blisko. Jeśli ktoś niewprawiony to można nawet autem wjechać (choć ja raczej polecam pieszy spacer) na Równicę, gdzie można również dobrze zjeść i napić się pysznego grzańca.
No a do Cieszyna stamtąd rzut beretem, więc czeskie piwo też zdążycie zaliczyć :)
Jeśli natomiast preferujecie spokojniejsze miejsce to polecam Brenną. Nieco mniej kwater ale przez to mniej ludzi a możliwości łatwych wycieczek również sporo. Jedynie do Cieszyna nieco dalej.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.11.2015 19:40

Właśnie zacząłem odpisywać, próbując doradzić to samo, co Jacek. :)
Konkretnie proponuję Ustroń lub Wisłę - tam jest mnóstwo możliwości noclegu. Co do czeskiego piwa, to jeśli nie musi być lane, można podjechać do Cieszyna i kupić większą ilość butelkowanego.

Osobiście nigdy w tym rejonie niczego nie wynajmowałem - mam zbyt blisko, żeby tam spać. Wolę pojechać na Słowację i tam coś wynająć. A piwo słowackie czeskiemu nie ustępuje...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.11.2015 22:01

Przełęcz Salmopolska - Stary Groń - Brenna Leśnica

P1080276.JPG

P1080277.JPG

P1080281.JPG

P1080285.JPG
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 19.11.2015 22:11

Dziękuje BARDZO :D
Wiedziałam Cropelkowa brać niezastąpiona jest. :P
Greenrs w poszukiwaniach padała Brenna tylko czy jak spadnie śnieg - dojadę ja człowiek płaskiego Mazowsza. Ustroń troszkę chyba za turystyczny.
Wojtku Słowacja jak dla nas dobra, ale tylko latem. :x
W 2006 samochodem troszkę Tatry Polskie i Słowackie przemierzyliśmy, ale bez łazikowania. Mój mąż raz dał się namówić na spacer pod górę i zdobyliśmy Tarnicę. Powiedział, że nigdy więcej i tak już od kilku lat góry są tylko przejazdem, a szkoda.W październiku miał być spływ Dunajcem i Rysy nad Morskim Okiem, ale jak przeczytał o 7 km do przejścia :mrgreen: to wylądowaliśmy na Podlasiu. Nie wiem jak jeszcze można kogoś zachęcić do łazikowania po górach, a przecież potrafi nad wodą, po krzaczorach, i chaszczach 12-20 km przejść z wędką, a pod górę nie i koniec.
Ale tym razem to ja się zaparłam i przerwę świąteczną mam zamiar spędzić z widokiem na góry choć tyle, albo aż tyle.

Dziękuje raz jeszcze i zabieram się za poszukiwania. :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.11.2015 22:28

21monika napisał(a):w poszukiwaniach padała Brenna tylko czy jak spadnie śnieg - dojadę ja człowiek płaskiego Mazowsza.

To jest normalna szosa po płaskiej dolinie, więc dojazd spokojnie.

21monika napisał(a):Nie wiem jak jeszcze można kogoś zachęcić do łazikowania po górach, a przecież potrafi nad wodą, po krzaczorach, i chaszczach 12-20 km przejść z wędką, a pod górę nie i koniec.

Z Ustronia jest wyciąg krzesełkowy na Czantorię. Nie na sam szczyt, ale do przejścia wiele nie zostanie.
W pobliżu jest wyciąg krzesełkowy ze Szczyrku na Skrzyczne oraz kolejka linowa z Bielska na Szyndzielnię.

Pozdrawiam,
Wojtek
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 19.11.2015 22:48

21monika napisał(a):Greenrs w poszukiwaniach padała Brenna tylko czy jak spadnie śnieg - dojadę ja człowiek płaskiego Mazowsza. Ustroń troszkę chyba za turystyczny.

Dojazd do Brennej zupełnie płaski a droga prosta. Żadnych serpentyn czy tym podobnych utrudnień. Do Ustronia czy Wisły zresztą podobnie. W razie ostrej zimy może być problem z dotarciem do Koniakowa albo Istebnej. Trudno coś radzić bo nie wiem jak lubicie spędzać czas i jakie warunki preferujecie. Brenna po sezonie to raczej cicha i spokojna wioska. Jest kościół, karczma, fajna kawiarnia, kilka sklepów i sporo domków letniskowych. Ustroń -jak piszesz- jest bardziej turystyczny ale do Zakopanego dzieli go przepaść. Takich tłumów i korków nie ma tam nigdy. Trudno mi się wypowiadać obiektywnie bo ja kocham Ustroń i spędzam tam sporo weekendów. Mam trochę dalej niż Wojtek, więc czasem także nocuję. Jeśli sprecyzujesz, co dokładnie Cię interesuje to postaram się pomóc. Może lepiej na PW by nie zanudzać innych?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2015 23:27

Zgadzam się całkowicie z powyższymi uwagami i także mogę pomóc w przygotowaniu trasy :D 8)

Brenna moim zdaniem przegrywa zdecydowanie z Ustroniem.
A Ustroń wygrywa minimalnie z Wisłą 8)
Czyli Ustroń rządzi :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2015 23:31

21monika napisał(a):I tak wymyśliłam Śląsk Cieszyński, z bazą w Cieszynie.
Miasteczko urokliwe, blisko na piwo czeskie, a i teren już "pofałdowany" i do domu w miarę szybko.

Miasteczko :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :!: :!: :!: :!: :!:

To jest największe miasto w Europie, nie zmieściło się w jednym państwie 8)

A tak na serio, to Cieszyn też nie jest miasteczkiem, polska część ma 35 000 mieszkańców, czeska 25 000, razem to 60 000, średnie miasto, a nie miasteczko 8)

Cieszyn jest jeden, tylko w 2 państwach 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.11.2015 23:35

Lednice napisał(a):To jest największe miasto w Europie, nie zmieściło się w jednym państwie 8)

Mamy takich więcej. ;) Na przykład Zgorzelec...

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2015 23:52

Zgorzelec nigdy nie był siedzibą Księstwa, STOLICĄ państwa :!: :wink:

Tylko Cieszyn jest dawnym STOŁECZNYM miastem podzielonym granicą 8)

W każdym razie na pewno nie jest miasteczkiem :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.11.2015 00:01

Lednice napisał(a):Zgorzelec nigdy nie był siedzibą Księstwa, STOLICĄ państwa :!: :wink:

You win. ;)

Lednice napisał(a):To jest największe miasto w Europie, nie zmieściło się w jednym państwie 8)

Za to jest miasto - do tego dawna stolica - które nie zmieściło się na jednym kontynencie...

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.11.2015 00:13

W każdym razie Monika chętnie go zobaczy 8)

Tak myślę :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.11.2015 00:17

Lednice napisał(a):W każdym razie Monika chętnie go zobaczy 8)

Tak myślę :wink:

Cieszyn? Na pewno warto.
Stambuł właściwie też...

Pozdrawiam,
Wojtek
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 20.11.2015 11:43

Lednice napisał(a):Brenna moim zdaniem przegrywa zdecydowanie z Ustroniem.
A Ustroń wygrywa minimalnie z Wisłą 8)
Czyli Ustroń rządzi :D

Zgadzam się :)
Ustroń jest fajnym miejscem na wypady po okolicy, Brenna - dojazd i pobyt tylko, chyba, że z butka przeskoczycie górki do Szczyrku ;)

Cieszyn - jak już tam Monika dotrzesz, to Ci czasu zabraknie na wszystkie atrakcje ;)
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 20.11.2015 14:03

21monika napisał(a):... a ja już męża zaczarowałam piwem.

:oczko_usmiech:
dobra żona wie jak przekonać (zaczarować) męża 8)

w temacie: potwierdzam powyższe.
Ustroń, Szczyrk, Wisła lub bardziej spokojne Brenna lub Istebna
pozdrawiam,
Michał
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe