Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 24.05.2012 20:44

Tu jest ładna graficzka obrazująca płatne odcinki dróg w Słowenii :-)
tees
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tees » 25.05.2012 17:15

espeso napisał(a):dzięki :)
jakoś i tak nie mogę sobie poradzic z obliczeniem ile to mi wyjdzie ...
tu wygląda ze jest kawałek autostrady jadąc do BIH ... A5 chyba :)

http://www.hac.hr/hr/odnosi-s-javnoscu/e-brosure/

a w cenniku nie mogę znaleźć jak to policzyć, kiedyś kurcze mieli taki fajny przelicznik na stronie szkoda że go wyrzucili :(

To jest odcinek A5 + A3, którego faktycznie kolega nie umieścił na swojej kalkulacji, a myślę że mógłby się przydać tym co przez Bośnię jadą.

Tak czy inaczej cennik jest tutaj: http://www.hac.hr/en/toll-rates/price-list/cjenik10/
Senegal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Senegal » 25.05.2012 22:33

Witam

To mój pierwszy post, i już się pogubiłem w tym gąszczu.

Gdyby był ktoś tak miły i mógł powiedzieć ile wyniesie mnie mniej więcej podróż autostradami z Wrocławia do Baski na KRK to byłbym ogromnie wdzięczny. Mam zamiar jechać audostradą jak tylko będzie taka możliwość.

Z góry dziękuje i idę dalej czytać.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.05.2012 22:42

Senegal napisał(a):Witam

Gdyby był ktoś tak miły i mógł powiedzieć ile wyniesie mnie mniej więcej podróż autostradami z Wrocławia do Baski na KRK to byłbym ogromnie wdzięczny. Mam zamiar jechać audostradą jak tylko będzie taka możliwość.

Czytaj czytaj :idea: to powyżej :idea:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.05.2012 06:14

Senegal napisał(a):Witam

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17828
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 27.05.2012 13:41

punkty sprzedaży winiet Słoweńskich...
(nie tylko w Słowenii)...

http://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Metho ... s_309.aspx
jajo-sdz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jajo-sdz » 27.05.2012 20:45

Byłem ze znajomymi w maju w Cro i omijaliśmy drogi płatne w Słowenii. Jechaliśmy przez nią około godzinę więc warto było zaoszczędzić parę złotych chyba że kogoś stać. Zależy też kto jaką drogę wybierze, my jechaliśmy gdzieś po wschodniej stronie Słowenii gdzie między granicami jest ok 60 km
toall
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) toall » 05.06.2012 22:26

Może tu łatwoj policzyć
http://www.ehrvatska.pl/pl/informacje/o ... wacji.html
tomasz m napisał(a):Witam ,na wstępie dzięki dla IGGY za wyliczenia tras płatnych.Dodatkowo mam jeszcze pytanie,czy jadąc autostradą Austriacką do przejścia granicznego z Słowenią przez Karawankentunel -odcinek Słoweńskiej drogi do granicy z Chorwacją (chyba mieścina Rupa) jest płatny?Będę wdzięczny za odpowiedż i ewentualne sugestie odnośnie tej trasy.
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 07.06.2012 10:21

Na stronie HAC czytamy(translator)

"Opcje płatności opłat drogowych:
Na chorwackiej autostrady wszystkich głównych kart kredytowych, jak również Kuny są przyjmowane, także wypłata z obcych walutach są możliwe, ale należy pamiętać, że powrót nastąpi w kunach."

Jakie sa te waluty obce (oprócz euro) ?
Próbował ktoś zapłacić złotówkami ?
Teoretycznie to powinno byc mozliwe -złotówka jak najbardziej jest walutą obcą dla Chorwata na bramce ;)
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 11.06.2012 08:20

Witam.
Może ktoś konkretnie napisać jak to jest z opłatami na trasie Barwinek -Słowacja-Węgry -Chorwacja . Wyczytałem tutaj,że na Słowacji nie trzeba winiety,a wczoraj znajomi co jechali mówili,że wykupować trzeba na Słowacje winietke,a że na Węgrzech są bespłatne autostrady.Już normalnie zgłupiałem a wyjazd za 12 dni i chce być na wszystko przygotowany. Pisze o jeździ autem osobowym. Prosze o krótka odpowiedz co do Słowacji i Węgier na wyżej wymienionej trasie.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 11.06.2012 08:31

Na Słowacji obowiązują winiety. Szczegóły masz w FAQ :)
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 11.06.2012 08:50

witia napisał(a):Na Słowacji obowiązują winiety. Szczegóły masz w FAQ :)

Wiem,ale jak jade od Bariwnka to mnie interesuje,czy jeśli ominę Presov-Kosice to muszę kupować .
A jak z tymi Węgrami ,na forum czytałem ,że trzeba kumpel mówił że nie trzeba 8O :roll: ?
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 11.06.2012 08:59

_Rafi_ napisał(a):Witam.
Może ktoś konkretnie napisać jak to jest z opłatami na trasie Barwinek -Słowacja-Węgry -Chorwacja . Wyczytałem tutaj,że na Słowacji nie trzeba winiety,a wczoraj znajomi co jechali mówili,że wykupować trzeba na Słowacje winietke,a że na Węgrzech są bespłatne autostrady.Już normalnie zgłupiałem a wyjazd za 12 dni i chce być na wszystko przygotowany. Pisze o jeździ autem osobowym. Prosze o krótka odpowiedz co do Słowacji i Węgier na wyżej wymienionej trasie.

jest temat "Tasa Barwinek........" poczytaj
autostrady Węgry --płatne !!!!!
10 dni 2975 F-11,23 euro
1 miesiąc -18,04 euro
nmar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nmar » 11.06.2012 15:37

Może ktoś konkretnie napisać jak to jest z opłatami na trasie Barwinek -Słowacja-Węgry -Chorwacja.

na Słowacji nie trzeba winiety jeżeli ominie się objazd Śvidnika i pojedzie obok autostrady... A na Węgrzech autostrady są płatne. Ja kupowałem poprzez internet np. tutaj: http://www.tolltickets.com/country/hung ... l-PL&mnu=c

Dziwne jest to, że wydawało mi się, że na Węgrzech można kupić winietę na 3 dni...
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 11.06.2012 16:38

nmar napisał(a):
Może ktoś konkretnie napisać jak to jest z opłatami na trasie Barwinek -Słowacja-Węgry -Chorwacja.

na Słowacji nie trzeba winiety jeżeli ominie się objazd Śvidnika i pojedzie obok autostrady... quote]
Właśnie wszyscy piszą o objeździe odcinka Presov-Kosice ,a tam w Svidniku też jest kawalącik jakiejś drogi szybkiego ruchu. To w tym Svidniku trzeba jechać przez centrum czy z boku autostrady jest jakaś droga (poproszę numer) ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 61
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone