Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gandalfwww
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gandalfwww » 02.08.2011 22:22

M@rlon napisał(a):Drogi Adminie Piotrze B !!!
Uważam, że należy zrobić pilną korektę w FAQ przejazdu przez Słowację.
Chodzi mi o obwodnicę Świdnika.

Na stronie, którą podałeś jako odnośnik słowackich dróg płatnych (NDS) jest wyraźnie zaznaczone ( przy dużym powiększeniu), że ta właśnie obwodnica ma kolor fioletowy tzn. winieta obowiązuje wszystkie pojazdy:
http://mapy.cdb.sk/spoplatnenie/
Podobnie w wykazie dróg płatnych przez wszystkie pojazdy ( Spoplatnené koridory pre motorové vozidlá s celkovou hmotnosťou do 3,5 t) ten odcinek występuje. Jest wyraźnie napisane , że chodzi o pojazdy DO 3,5 tony.
http://www.ndsas.sk/spoplatnene-koridory/10789s

To może naszych forumowiczów i gości narazić na spore koszty, które wolimy wydać na Ka...., Oz... lub La.... :D

Jako że mój pierwszy post, na forum, więc kulturalnie się przywitam.
Ale wracając do tematu... a w zasadzie moich wątpliwości.
Na podanej stronie nigdzie nie widzę informacji aby obwodnica Svidnika była płatna... Jest to chyba ekspresówka R4, w tabeli widnieją tylko R1 i R6. Czyżby może upływ czasu sprawił, że droga przestała być płatna? :-)
Drugie pytanie: odnośnie legendy do tej mapy. Czy mówiąc fioletowy = odcinki płatne dla wszystkich użytkowników niezależnie od tonażu pojazdu, miałeś na myśli linię fioletową wewnątrz zielonej, czy też fioletową grubą krechę? Jeśli to pierwsze to wynikało by z tej informacji, że obwodnica Kosic (R4) również jest płatna, a tak chyba nie jest... Proszę o rozwianie moich wątpliwości. Niestety nigdzie nie mogłem znaleźć legendy do tej mapy :(
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 03.08.2011 11:40

gandalfwww napisał(a):
M@rlon napisał(a):Drogi Adminie Piotrze B !!!
Uważam, że należy zrobić pilną korektę w FAQ przejazdu przez Słowację.
Chodzi mi o obwodnicę Świdnika.

Na stronie, którą podałeś jako odnośnik słowackich dróg płatnych (NDS) jest wyraźnie zaznaczone ( przy dużym powiększeniu), że ta właśnie obwodnica ma kolor fioletowy tzn. winieta obowiązuje wszystkie pojazdy:
http://mapy.cdb.sk/spoplatnenie/
Podobnie w wykazie dróg płatnych przez wszystkie pojazdy ( Spoplatnené koridory pre motorové vozidlá s celkovou hmotnosťou do 3,5 t) ten odcinek występuje. Jest wyraźnie napisane , że chodzi o pojazdy DO 3,5 tony.
http://www.ndsas.sk/spoplatnene-koridory/10789s
To może naszych forumowiczów i gości narazić na spore koszty, które wolimy wydać na Ka...., Oz... lub La.... :D

Jako że mój pierwszy post, na forum, więc kulturalnie się przywitam.
Ale wracając do tematu... a w zasadzie moich wątpliwości.
Na podanej stronie nigdzie nie widzę informacji aby obwodnica Svidnika była płatna... Jest to chyba ekspresówka R4, w tabeli widnieją tylko R1 i R6. Czyżby może upływ czasu sprawił, że droga przestała być płatna? :-)
Drugie pytanie: odnośnie legendy do tej mapy. Czy mówiąc fioletowy = odcinki płatne dla wszystkich użytkowników niezależnie od tonażu pojazdu, miałeś na myśli linię fioletową wewnątrz zielonej, czy też fioletową grubą krechę? Jeśli to pierwsze to wynikało by z tej informacji, że obwodnica Kosic (R4) również jest płatna, a tak chyba nie jest... Proszę o rozwianie moich wątpliwości. Niestety nigdzie nie mogłem znaleźć legendy do tej mapy :(

NO cóż, może to nie upływ czasu ale działania Słowaków zmieniły stan drogi. Na dzień pisania postu droga R4 BYŁA OZNACZONA JAK PŁATNA. Sprawdziłem to kilkukrotnie zanim napisałem posta. Zresztą nie tylko ja to pisałem, ale również inni forumowicze o tym wspominali. Nie wiem czy Słowacy zmienili status drogi czy też mieli pomyłki na stronie internetowej. Jak widzę na dzień dzisiejszy jest inaczej. Należy się tylko cieszyć, że jest inaczej.
:D
gandalfwww
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gandalfwww » 03.08.2011 12:54

Dzięki za odpowiedź, tak też właśnie myślałem. Płatne dla wszsytkich odcinki w takim razie są oznaczone grubą fioletową linią....
tommyl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommyl » 15.08.2011 11:55

Witam,
Moge prosic o wskazanie miejsca naklejanie na szybie winiet dla:
Slowackiej,
Austryjackiej,
Skowenskiej.

Wiem ze to juz bylo, ale nie moge znalezc uzywajac komorki. Dzieki
gosiulek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiulek » 15.08.2011 13:33

na kaźdej winiecie jest dokładna instrukcja obrazkowa :)
berd
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) berd » 06.09.2011 10:40

r00x napisał(a):Musisz mieć kartę kredytową z możliwością płatności przez internet a nie zwykłą płatniczą(debetową). W PKO BP możliwość płacenia przez internet ma dopiero karta srebrna(wypukła).

Nie musi i nie każda mam normalna kartę debetowa Visa Electronic wydana do Inteligo PKO BP i spoko można placić nią w necie.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 09.11.2011 19:37

Jedni mają najwyższe góry, inni spektakularne zabytki a my będziemy mieli niebawem najdroższą autostradę świata. Polacy lubią jak świat o nich mówi... 8O
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 09.11.2011 21:50

greenrs napisał(a):Jedni mają najwyższe góry, inni spektakularne zabytki a my będziemy mieli niebawem najdroższą autostradę świata. Polacy lubią jak świat o nich mówi... 8O

Dlaczego ma być najdroższa skoro nie wiadomo jaka będzie podwyżka?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 09.11.2011 22:47

Jeśli podwyżka będzie minimalna, czyli 1 zł za bramkę to wyjdzie 18 zł za 60 km a to znaczy 30 gr za kilometr. Gdzie jest droższa autostrada na świecie? Dodatkowo trzeba by cenę odnieść do średnich zarobków w kraju i jeśli znajdziesz relatywnie droższą autostradę to masz u mnie piwo :D
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 10.11.2011 07:32

greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.11.2011 11:45

Te 1500 koron za roczną winietkę to wcale nie jest drogo. Gdybym ja miał taki wybór, nie zastanawiałbym się ani chwili. Ty za 1500 koron (jakieś 250zł) będziesz jeździć cały rok, a mnie to wystarczy zaledwie na 7 wyjazdów do Krakowa (przy obecnych cenach). Mam do Krakowa zaledwie 80 km (z czego 60 płatnej autostrady) i bywa, że jestem tam 3 razy w tygodniu.
Pozdrawiam koleżankę zza miedzy. :)
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 10.11.2011 12:03

Dzień dobry. Nie piszę to dla siebie, nieskarże się.... ale jako informacje dla tych, którzy będą jeździć w lecie 2012 roku do Chorwacji przez CR. Zdrowie R.
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 10.11.2011 15:17

Możliwość zakwaterowania/tanie/ - i pyszne domowe jedzenie i domove piwo ....
Trasa Czeski Cieszyn - Frydek Mistek.... http://www.minipivovarkonicek.cz/clanky ... ovaru.html

Obrazek
Obrazek
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 11.11.2011 07:07

greenrs napisał(a):Jeśli podwyżka będzie minimalna, czyli 1 zł za bramkę to wyjdzie 18 zł za 60 km a to znaczy 30 gr za kilometr. Gdzie jest droższa autostrada na świecie?

A choćby we Francji.

Dodatkowo trzeba by cenę odnieść do średnich zarobków w kraju i jeśli znajdziesz relatywnie droższą autostradę to masz u mnie piwo :D

A gdyby tak zamiast zarobków uwzględnić średnią wartość samochodu osobowego, który jeździ po naszych drogach to już w ogóle była by tragedia, i to bez piwa :wink:

ps. stalexport też oferuje zniżki
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 11.11.2011 21:13

Czy masz na myśli te 14-letnie wraki, bo taki jest średni wiek samochodu w Polsce. Niech Cię nie zmyli widok limuzyn w dużych miastach bo to nie jest cała Polska...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 56
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone