Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.07.2011 12:23

Omiń Słowację, z Breclav kieruj się na Reintal w Austrii, a potem na Wiedeń - Graz itd
cms
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cms » 19.07.2011 12:30

Moze nie bylo to oczywiste ale planuje postoj w Bratyslawie.

I przy okazji:

3: Przekraczajac granice A/SLO zjechac w Austrii zjazdem 226 czy mozna spokojnie przekroczyc granice autostrada i zjechac zjazdem Sentilj? A moze jednak lepiej jechac przez Mureck?
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 21.07.2011 11:01

Drogi Adminie Piotrze B !!!
Uważam, że należy zrobić pilną korektę w FAQ przejazdu przez Słowację.
Chodzi mi o obwodnicę Świdnika.

Na stronie, którą podałeś jako odnośnik słowackich dróg płatnych (NDS) jest wyraźnie zaznaczone ( przy dużym powiększeniu), że ta właśnie obwodnica ma kolor fioletowy tzn. winieta obowiązuje wszystkie pojazdy:
http://mapy.cdb.sk/spoplatnenie/
Podobnie w wykazie dróg płatnych przez wszystkie pojazdy ( Spoplatnené koridory pre motorové vozidlá s celkovou hmotnosťou do 3,5 t) ten odcinek występuje. Jest wyraźnie napisane , że chodzi o pojazdy DO 3,5 tony.
http://www.ndsas.sk/spoplatnene-koridory/10789s

To może naszych forumowiczów i gości narazić na spore koszty, które wolimy wydać na Ka...., Oz... lub La.... :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2011 11:29

M@rlon napisał(a):Drogi Adminie Piotrze B !!!
Uważam, że należy zrobić pilną korektę w FAQ przejazdu przez Słowację.
Chodzi mi o obwodnicę Świdnika.

A dasz sobie ręke uciąć, że tam nie ma takiej informacji ?
Zapewniam Cie, że już od jakiegoś czasu taka informacja jest (masz tam do wyboru 2 linki)
Przecież nie będę szczegółowo odcinek po odcinku opisywał gdzie się płaci a gdzie nie.

Moj opis płatnych dróg to tzw. wędka - a reszta należy do "czytaczy" :-)
Trudno wszystko na tacy podawać ;-)
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 21.07.2011 11:52

Piotrek_B napisał(a):A dasz sobie ręke uciąć, że tam nie ma takiej informacji ?Zapewniam Cie, że już od jakiegoś czasu taka informacja jest (masz tam do wyboru 2 linki)Przecież nie będę szczegółowo odcinek po odcinku opisywał gdzie się płaci a gdzie nie.Moj opis płatnych dróg to tzw. wędka - a reszta należy do "czytaczy" :-)Trudno wszystko na tacy podawać ;-)

Wiem, wiem, że są tam 2 linki i trzeba oba sprawdzić. Mie chodzi o mapkę słowackich dróg ( tę bardziej dokładną). Tam obwodnica Śvidnika jest zaznaczona "na zielono" co oznacza, iż opłaty obowiązują jednie pojazdy o ciężarze powyżej 3,5 tony. To może ludzi wprowadzać w błąd.

A z linkami to się z Tobą zgadzam. Na tacy to tylko piwko :D

Warto by pomyśleć też o zmianie info w "ABECADLE" Wojana. Może dzięki temu unikniemy wielu ( napiszę kulturalnie) niepotrzebnych pytań :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2011 13:11

M@rlon napisał(a):Może dzięki temu unikniemy wielu ( napiszę kulturalnie) niepotrzebnych pytań :lol:

Gwarantuje Ci, ze nawet jak tą mapke bym podświetlił na fioletowo to pytanie n-ty raz o to samo i tak bedzie ;-)

Nadmiar informacji w dzisiejszych czasach generalnie poraża wielu userów :-)

O lenistwie nie wspominając.........
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 21.07.2011 14:44

Dołożyłem starań by nie powielić informacji, no ale kto wie. Jeśli mowa już była to moderatorze wytnij.

Na stronie bina-istra http://www.bina-istra.com/Default.aspx?sid=10 stoi, że od czerwca 2011 nie są pobierne opłaty na istarskim Ypsilonie dopóki nie będzie miał statusu dwujezdniowej autostrady. Opłata jedynie za tunel Ućka. A wie ktuś jak jest za węzłem Kanfanar w kierunku Puli? :oops:
kacperix1984
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kacperix1984 » 21.07.2011 19:47

MichalWroclaw napisał(a): -
jestem studentem wiec wszystko rozgrywa się o kasę - czym tańszy przejaz tym lepszy :)

http://maps.google.pl/maps?saddr=Wroc%C ... rflg=t&z=8

W zeszłym roku trasę o 100km dłuższą przejechaliśmy w 14h+ jedna godzina snu w cro ze względu na korek po wypadku i przerwy i 2x15min. Trasa na jednego kierowcę start z Wrocławia o 19, koszt przejazdu oprócz paliwa 0pln, maksymalna prędkość 120km/h zazwyczaj przepisowo żeby nie złapać mandatu, średnia spalanie 4,2 litra = 1.9TDI :)
GrzesiekBstok
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GrzesiekBstok » 22.07.2011 12:09

wydawało mi się, że ktoś pisał, że winietę online na węgry można kupić płacąc kartą platniczą/debetową

wczoraj zalogowałem się na stronę https://www.virpay.hu/
wypełnilem formularz, wpisałem co trzeba, niestety transakcja zakonczyła się "unsuccesfull"

pytanie- czy robię coś nie tak, czy moją kartą płątniczą PKO BP (VIS) nie mogę zapłacić za winietę
szwagier mi podpowiada, że może karta powinna być "wypukła"
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2011 12:47

GrzesiekBstok napisał(a): szwagier mi podpowiada, że może karta powinna być "wypukła"

To nie zależy od wypukłości karty a od tego czy możesz nią zapłacić w necie.
"PKO BP (VIS)" to zdecydowanie za mało informacji bo nie każdą kartą płatniczą zapłacisz w sieci.
Spytaj o to w swoim banku albo zrób jeszcze raz próbę bo odrzucanie transakcji nie jest niczym niezwykłym, bywa i to często.
GrzesiekBstok
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GrzesiekBstok » 22.07.2011 13:20

miało być PKO BP VISA, taka niebieska, zbliżeniówka, z chipem, świeżutka :)
jest na niej napis "electronic use only"
w sumie mam jeszcze mbank visa electron i maestro biznes w pkobp i na wszystkich jest ten napis

na maestro z tyłu nie mam tych 3 cyferek koło pola na podpis

spróbuję jeszcze mbankiem
r00x
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r00x » 22.07.2011 14:00

Musisz mieć kartę kredytową z możliwością płatności przez internet a nie zwykłą płatniczą(debetową). W PKO BP możliwość płacenia przez internet ma dopiero karta srebrna(wypukła).
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.07.2011 14:05

Nie musi. Ostatnio ING wprowadziło taką możliwość. Gdzieś o tym czytałem...
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 22.07.2011 17:41

Między innymi ja pisałem o płaceniu kartą płatniczą. Był to karta VISA DEBT z banku BPS (Bank Polskiej Spdzielczości) najzwyklejsza karta do konta. Jak pisali przedpiścy spróbuj ewentualnie drugi raz.
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 23.07.2011 09:40

kacperix1984 napisał(a):
MichalWroclaw napisał(a): -
jestem studentem wiec wszystko rozgrywa się o kasę - czym tańszy przejaz tym lepszy :)

http://maps.google.pl/maps?saddr=Wroc%C ... rflg=t&z=8

W zeszłym roku trasę o 100km dłuższą przejechaliśmy w 14h+ jedna godzina snu w cro ze względu na korek po wypadku i przerwy i 2x15min. Trasa na jednego kierowcę start z Wrocławia o 19, koszt przejazdu oprócz paliwa 0pln, maksymalna prędkość 120km/h zazwyczaj przepisowo żeby nie złapać mandatu, średnia spalanie 4,2 litra = 1.9TDI :)

Aby nie "rozwalać" strony przydługim linkiem podpowiadam rozwiązanie
http://www.tinyurl.pl/
http://tnij.org/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone