Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zadzior89
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zadzior89 » 28.06.2011 11:35

luboniak1 napisał(a):Myślałem że ktoś coś wie na temat ETC, ale widzę że tu tylko się wytyka użytkownikom ich przypadłości (dysortografia)...

dysfunkcjami to każdy się może bronić i ja nie miałbym nic przeciwko gdyby nie internet i pisanie na forum, zresztą jak się popełni jakiś błąd to samo forum podkreśla, że coś jest nie w porządku, więc u Ciebie to nie dysortografia tylko lenistwo :)

Pozdrawiam
leszek149
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszek149 » 15.07.2011 20:59

Witam
W środę wyjeżdżamy do Chorwacji z Rybnika, pierwszy tydzień to pobyt w Plitwickich Jeziorach, kolejny Vodice i na koniec Sutivan.
Jako że jest to nasz pierwszy wyjazd prosiłbym o wskazówki, jaką trasą najlepiej jechać, przez jakie państwa na co uważać itp.
Z góry dziękuje
Leszek
Ostatnio edytowano 15.07.2011 23:34 przez leszek149, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.07.2011 22:13

Jak jedziesz z Rybnika, to polecam Chałupki - Brno - Wiedeń - Graz - Słowenia (z autostradą lub bez) - potem przez Karlovac do Plitvic. Jak chcesz szczegóły to pisz na maila lub GG
leszek149
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszek149 » 15.07.2011 23:36

@dids76 odezwę się na gg, dzięki :)
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 17.07.2011 22:14

Witam wszystkich.
Czytam od dawna wasze posty na forum i mam pytanie.. a raczej prośbę..
czy pomoże mi ktoś ustalić najtańszą trasę wrocław - spit ?
Ni cholery nie mogę tego sam ogarnąć - głównie cen , winiet, opłat na bramkach.. a chcę wyliczyc koszta przejazdu i wyznaczyc trasę -
jestem studentem wiec wszystko rozgrywa się o kasę - czym tańszy przejaz tym lepszy :)

z gory dziękuje za pomoc ;.
pozdr
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.07.2011 22:22

MichalWroclaw napisał(a):Witam wszystkich.
Ni cholery nie mogę tego sam ogarnąć - głównie cen , winiet, opłat na bramkach.. a chcę wyliczyc koszta przejazdu i wyznaczyc trasę -

forum/viewtopic.php?t=17828&start=0

http://www.viamichelin.pl/
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 17.07.2011 22:24

Janusz Bajcer napisał(a):
MichalWroclaw napisał(a):Witam wszystkich.

forum/viewtopic.php?t=17828&start=0

http://www.viamichelin.pl/

Dzięki Janusz :)
widzę,że z Tobą można pogadać o wszystkim -zielonych ościach w belonach i trasie do Chorwacji :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.07.2011 22:31

MichalWroclaw napisał(a):Dzięki Janusz :)
widzę,że z Tobą można pogadać o wszystkim -zielonych ościach w belonach i trasie do Chorwacji :)

Możemy np. jeszcze o cro muzie :wink:
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 17.07.2011 22:32

no co jak co , ale to mnie nie będzie interesowało :)
wolę swoją Czeską nutę :)
krzych4801
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzych4801 » 17.07.2011 22:56

jestem studentem wiec wszystko rozgrywa się o kasę - czym tańszy przejaz tym lepszy :)

Z Wrocka pewnie Czechy-Brno(winieta,miesiąc 350kc) Austria(winieta 10 dni 7.9E) Słowenia objazd, Chorwacja Macelj-Zagrzeb 42kn, Zagrzeb-Karlowac 12kn. dalej Gracac,Knin,Split darmocha.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.07.2011 23:00

MichalWroclaw napisał(a):no co jak co , ale to mnie nie będzie interesowało :)
wolę swoją Czeską nutę :)

OK :lol: owocnego liczenia kosztów i planowania trasy do Chorwacji przy czeskiej nucie :lol: :wink:
Marceli Szpak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marceli Szpak » 18.07.2011 10:43

Chorwaci na bramkach są boscy :) Jak zobaczyli, że mam Euro w portfelu to automatycznie powiedzieli, że kartą nie wolno płacić i nie mają terminali (mają ale co się będę z nimi kłócił :) ) ?No i ten ich magiczny przelicznik :/ Według wskazówek niektórych nie brałem Kun ponieważ "polski przelicznik jest kiepski" - w ten sposób byłem stratny w dwie strony ok 50zł :) Kupcie sobie w Polsce 200-300Kun i nie słuchajcie tych co piszą, żeby nie brać :)
Pozdro
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 18.07.2011 11:03

Marceli Szpak

To po co na bramkach zawartość portfela pokazujesz? Podjeżdża się do budki z biletem i kartą w dłoni i to wszystko - biorą kartę, przeciągają, oddają i jazda dalej. Kupując w Polsce kuny traci się mniej więcej tyle samo co ty na płaceniu w euro, więc nie bardzo jest sens.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.07.2011 17:18

Kuny, jeżeli nic nie zostało z lat poprzednich, to kupuje się w kantorach na granicy.
Kursy +/- te same wszędzie...
cms
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cms » 19.07.2011 12:03

Witam

Za tydzien jade na polnoc Chorwacji. Mam kilka pytan odnosnie oplat za autostrady. Trase wybralem nastepujaca:

-> Gliwice -> Chalupki (PL/CZ) -> Ostrava -> Brno -> Brodske-Breclav (CZ/SK) -> Bratislava (SK/A) -> Wien -> Graz -> (A/SLO) -> Maribor -> Ptuj -> Macelj (SLO->CRO) -> Zagrzeb -> Senj

W Czechach i Austrii wykupie winiety bo sie oplaca. W Czechach wyjdzie ok. 10gr/km a w Austrii 7gr/km.

1. W Slowacji winieta jest nieoplacalna wiec bede jechal "2". Czy z autostrady mam uciekac juz w Czechach na zjezdzie 48 (Breclav) czy moge spokojnie przejechac granice autostrada i zjechac zjazdem Kuty?

2. Czy w Bratyslawie autostrada jest bezplatna od wezla Bratislava-Lamac?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone