Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szeryfek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szeryfek » 22.06.2011 13:02

Witam!
Brak winietki na szybie nie oznacza że nie opłaciłaś autostrady, zawsze mogłaś mieć tzw. e-matryce to papierowy wydruk. nie zapłaciłaś za autostradę to miałaś farta możesz do nich śmiało jeździć.
POZDRAV!
luboniak1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luboniak1 » 24.06.2011 08:16

Witam! Ostatnio na stronie horwackich autostrat zaóważyłem że mają promocję na ETC. za 300 kun mozna zakupić talon o wartości 410 kun i użądzenie nadawcze jest gratis. Czy ktoś ma na ten temat więcej szczegółowych informacji?
Viola Mario
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viola Mario » 24.06.2011 10:20

Uwaga na Węgrzech !!!!!!!!
W 2009 roku jechaliśmy przez Węgry i na stacji benzynowej płaciliśmy gotówką 8 euro.Okazało się że oszukali nas aż na 2,5 euro bo winieta kosztowała w przeliczeniu 5,5 euro.Najlepiej jest płacić kartą oszukują jak mogą .W tym roku winieta kosztuje po przeliczeniu około 6 euro.Płaćcie kartą.

Niestety na bramkach w Chorwacji jest to samo .Trzeba uważać jak wydają resztę bo też oszukują.Na dole kwitu jeśli płacimy w euro jest napisane ile muszą wydać w kunach.

Winietę na Węgrzech kupuje się na pierwszej napotkanej stacji.
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 25.06.2011 21:08

Myślę że w głównym, informacyjnym poście na forum przydałaby się także informacja o tym w którym miejscu instalujemy winietę na szybie - do rozważenia zostawiam administratorowi.. ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2011 07:28

arb napisał(a):Myślę że w głównym, informacyjnym poście na forum przydałaby się także informacja o tym w którym miejscu instalujemy winietę na szybie - do rozważenia zostawiam administratorowi.. ;)

Niby można ale wiesz...........ja wiem, że dzisiejsze społeczeństwo zamiast byc coraz mądrzejsze jest coraz.... :lol:
Ale nie róbmy z wszystkich blondynek - przecież na winiecie jest narysowane, w której części szyby przykleja się winietę :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2011 07:49

luboniak1 napisał(a):Witam! Ostatnio na stronie horwackich autostrat zaóważyłem że mają promocję na ETC. za 300 kun mozna zakupić talon o wartości 410 kun i użądzenie nadawcze jest gratis. Czy ktoś ma na ten temat więcej szczegółowych informacji?

masakra szkoła podstawowa kłania się :oops: :oops: :oops:ops: :oops: :oops: życzę miłej lektury słownika ortograficznego :lol: :lol: :lol:
luboniak1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luboniak1 » 26.06.2011 08:23

Myślałem że ktoś coś wie na temat ETC, ale widzę że tu tylko się wytyka użytkownikom ich przypadłości (dysortografia)...
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 26.06.2011 10:04

Piotrek_B napisał(a):
arb napisał(a):Myślę że w głównym, informacyjnym poście na forum przydałaby się także informacja o tym w którym miejscu instalujemy winietę na szybie - do rozważenia zostawiam administratorowi.. ;)

Niby można ale wiesz...........ja wiem, że dzisiejsze społeczeństwo zamiast byc coraz mądrzejsze jest coraz.... :lol:
Ale nie róbmy z wszystkich blondynek - przecież na winiecie jest narysowane, w której części szyby przykleja się winietę :wink:

Napiszę tak...

:)
Jestem na forum od niedawna i szczerze mówiąc mam dużo podziwu dla Was za cierpliwość. Bo prędzej czy później takie pytania się pojawią ;)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 26.06.2011 14:27

Zawsze można spytać w miejscu gdzie kupujesz. Ja w ubiegłym roku uczyłem się tych miejsc naklejania przed wyjazdem (Słowacja, Austria, Słowenia - wszędzie inaczej), a i tak na pierwszej granicy mi się pomyliło :D :D
Jest na winietce, a jeśli nie ma, to wystarczy spytać w miejscu zakupu - wyjaśniają.
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 26.06.2011 14:57

Raul73 napisał(a):

Zawsze można spytać w miejscu gdzie kupujesz. Ja w ubiegłym roku uczyłem się tych miejsc naklejania przed wyjazdem (Słowacja, Austria, Słowenia - wszędzie inaczej), a i tak na pierwszej granicy mi się pomyliło :D :D
Jest na winietce, a jeśli nie ma, to wystarczy spytać w miejscu zakupu - wyjaśniają.

Źle mnie zrozumiałeś :)
Ja nie pytałem gdzie to naklejać ;)
Ja zasugerowałem jedynie sposób uniknięcia pytań o to ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.06.2011 15:18

arb napisał(a):Ja nie pytałem gdzie to naklejać ;)

Nawet jak będzie napisane pogrubioną i pokolorowaną czcionką, zapytanie może paść i nie ma to sposobu, bo niektórym je zadającym nie chce się czytać.
Wtedy sposób jest jeden - nie odpowiadać na zapytanie
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 26.06.2011 19:26

Janusz Bajcer napisał(a):
arb napisał(a):Ja nie pytałem gdzie to naklejać ;)

Nawet jak będzie napisane pogrubioną i pokolorowaną czcionką, zapytanie może paść i nie ma to sposobu, bo niektórym je zadającym nie chce się czytać.
Wtedy sposób jest jeden - nie odpowiadać na zapytanie

Tak jak napisałem - respekt za cierpliwość !

8)
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 28.06.2011 08:38

arb napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):

Napiszę tak...

Jestem na forum od niedawna i szczerze mówiąc mam dużo podziwu dla Was za cierpliwość. Bo prędzej czy później takie pytania się pojawią ;)

forum/viewtopic.php?t=33073&highlight=

Prorok jakiś czy co ;)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.06.2011 09:38

arb napisał(a):

forum/viewtopic.php?t=33073&highlight=

Prorok jakiś czy co ;)

:D :D :D
Też to dziś zauważyłem. Ręce opadają.
Proponuje w takim razie kolejne tematy:
1. Jak wsiadać i wysiadać z samochodu w drodze do CRO?
2. Jakie znaki drogowe będziemy mijać po całej trasie - szczegółowy wykaz.
3. W których miejscach jakim biegiem jechać?
4. Spis wszystkich policjantów słowackich i jak z nimi negocjować?

Z drugiej strony, przy takiej ilości podobnych tematów, nie dziwię się że po użyciu funkcji "Szukaj" wychodzi totalny bałagan
:(
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 28.06.2011 11:01

:D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 53
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone