Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 12.06.2011 10:56

jmew napisał(a):To są te osobne bramki czy nie

Ostatnio jak oglądałem polskich kopaczy z Francją - to były :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.06.2011 11:11

Jest zjazd na prawo dla płacących plastikiem i elektronicznie. Niekumaci stoją w tłumie płacących gotówką. :wink:
Szukaj zawsze-raczej, z prawej strony na bramkach oznaczeń typu ONLY CREDIT CARDS. Są także piktogramy.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 12.06.2011 11:16

jmew napisał(a):To są te osobne bramki czy nie

:!:
forum/viewtopic.php?t=23900&postdays=0&postorder=asc&start=0
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 12.06.2011 18:29

Nad każdą bramką jest duży świetlny znak pokazujacy, czy płatność jest kartą czy gotówką. Więcej jest bramek dla płacących kartami i nie ma obawy o stanie w korku.

Trasa chorwackimi autostradami do Makarskiej ( zjazd Sestanovac) kosztuje w sumie około 220 - 230 kun. ( zgubilem kurde rachunki za autostrady chorwackie)
Winieta miesięczna czeska 350 koron
Winieta 10 dniowa austriacka 7,90 euro
Winieta słoweńska miesięczna 30 euro
To jest koszt przejazdu dla jedengo samochodu autostradami.
Ceny z czerwca 2011
teofil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) teofil » 15.06.2011 08:44

Nie zlinczujcie mnie od razu. Przeczytałem sporo tematów, długo szukałem, linków z forum odpaliłem też sporo. Powiedzcie krótko i na temat ile zapłacę w tym roku z przejazd autostradą Chorwacką od granicy ze Słowenią do Zadaru. Z góry dzięki za konkretną odpowiedź.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 15.06.2011 08:50

około 136 kuna
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.06.2011 09:29

teofil napisał(a):Nie zlinczujcie mnie od razu. Przeczytałem sporo tematów, długo szukałem, linków z forum odpaliłem też sporo. Powiedzcie krótko i na temat ile zapłacę w tym roku z przejazd autostradą Chorwacką od granicy ze Słowenią do Zadaru. Z góry dzięki za konkretną odpowiedź.

Pytanie tylko gdzie z tej Słowenii wjedziesz do Cro... :?
TO- może pomóc.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.06.2011 09:32

teofil napisał(a):Nie zlinczujcie mnie od razu. Przeczytałem sporo tematów, długo szukałem, linków z forum odpaliłem też sporo. Powiedzcie krótko i na temat ile zapłacę w tym roku z przejazd autostradą Chorwacką od granicy ze Słowenią do Zadaru. Z góry dzięki za konkretną odpowiedź.

FAQ odpalałeś :?: :?:
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 15.06.2011 09:43

Proszę, wystarczy przeczytać FAQ :wink:
Opłata jest następująca:
1- odcinek autostrady Macelj(Trakoścan)-Zagrzeb 42 KUN
2- odcinek autostrady Zagrzeb-Zadar (West) 105 KUN
Suma do zapłaty 147 KUN
tutaj link
klik
teofil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) teofil » 15.06.2011 11:04

Chodziło mi o wjazd od Słowenii po zjeździe z objazdu Mureck - Lenart - Ptuj czyli z drogi nr 9.

Tak odpalałem FAQ. Poszedłem tropem: Opłaty za autostrady i drogi ekspresowe. Potem z zamkniętego tematu do: Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ), a ponieważ jest tam 52 strony przeczytałem pierwszą i trzy od końca co by mieć aktualne info. Nie znalazłem odpowiedzi, więc szukałem przesz wyszukiwarkę. Przejrzałem kilka tematów i była jedna odpowiedź ale na rok 2010, a mnie ciekawiło czy coś się zmieniło. Winny podobno się tłumaczy... nie chce żeby wyszło że jestem leniem i nie chciało mi się szukać, serio szukałem i próbowałem.

Sumą sumarum dziękuję serdecznie za odpowiedź.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 15.06.2011 11:19

teofil napisał(a):Tak odpalałem FAQ. Poszedłem tropem: Opłaty za autostrady i drogi ekspresowe.

Lepiej trafić nie mogłeś :wink:

W tym poście masz:
Wysokość opłat za poszczególne odcinki autostrad można też poprzeglądać na tej stronie.

Przełączasz język na angielski, wybierasz z górnego paska zakładkę TOLL RATES a później Motorway network with toll stations.
Pojawia się mapka z menu po lewej, z którego wybierasz Calculator powiększasz mapkę i zaznaczasz sobie interesujący Cię odcinek.

Powinieneś sobie poradzić w przyszłości :)
reebock
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) reebock » 22.06.2011 09:35

Witam. Mam pytanie odnośnie przejazdu przez Słowację, a w szczególności przez Swidnik. Czytałem, że pobierane są opłaty za przejazd obwodnicą, zaś na mapce płatnych dróg jej niema. Proszę o podpowiedź tych co może jechali w niedalekiej przeszłości(Hura wyjeżdżam w piątek)) :P
teofil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) teofil » 22.06.2011 11:14

fasi napisał(a):W tym poście masz:
Wysokość opłat za poszczególne odcinki autostrad można też poprzeglądać na tej stronie.

Przełączasz język na angielski, wybierasz z górnego paska zakładkę TOLL RATES a później Motorway network with toll stations.
Pojawia się mapka z menu po lewej, z którego wybierasz Calculator powiększasz mapkę i zaznaczasz sobie interesujący Cię odcinek.

Dzięki bardzo!
małgosia b.
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) małgosia b. » 22.06.2011 11:49

Witam, pozwolicie że zadam pytanie?Tak się zdarzyło (błąd córki -pilota),że przejechałam pewnej lipcowej nocy kawałek węgierskiej M1.Platny kawałek.Z Monoso..... na Gyor. Proszę o odpowiedź w jaki sposób egzekwują Węgrzy kary za to przewinienie.Jeśli nie złapali mnie od razu, nie przyszedł mandat do Polski,mam bać się wjazdu do ich kraju?. :oops:
Pozdrawiam i życzę miłego dnia...
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 22.06.2011 12:59

Slavko1974 napisał(a):Nad każdą bramką jest duży świetlny znak pokazujacy, czy płatność jest kartą czy gotówką. Więcej jest bramek dla płacących kartami i nie ma obawy o stanie w korku.

Trasa chorwackimi autostradami do Makarskiej ( zjazd Sestanovac) kosztuje w sumie około 220 - 230 kun. ( zgubilem kurde rachunki za autostrady chorwackie)

Niewiem z kąd kolego wziołes te ceny ale wprowadzasz ludzi w błąd. Opłata z Zagreb do Sestanowac to 171 kun
z Zagreb do Ravca (do konca autostrady) 187 kun

Mowa o samochodach z kategori "I"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone