Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.04.2011 20:57

joajer napisał(a):A Słowenia od strony Graz? Podobno po wjeździe to na nieczynnych bramkach można zakupić winietę?

Możesz kupić również w Austrii, Tam gdzie kupowałem winietę Austriacką można było kupić też Słoweńską. Cena nominalna (15 lub 30 euro)
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 27.04.2011 21:16

Znajomy co jechał w tamtym roku mówił, że kupował na starych bramkach.
Niektóre były do przejazdu z winietą a na jednej było oznaczenie bez winiety i tam sprzedawali, ale to był full sezon a teraz jadę przed więc nie wiem.
Potwierdzi ktoś, że tam też kupował winietę?
Może znajomemu się coś pomieszało, jechał pierwszy raz...
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 13.05.2011 09:50

Dzień dobry. Chciałam zapytać jaka jest najlepsza droga z Cieszyna do Berlina? Gdzie mogę kupić i ile kosztuje przejazd tej trasy /winieta/ v PL?
Dziękuję. R.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 13.05.2011 10:05

Rero napisał(a):Dzień dobry. Chciałam zapytać jaka jest najlepsza droga z Cieszyna do Berlina? Gdzie mogę kupić i ile kosztuje przejazd tej trasy /winieta/ v PL?
Dziękuję. R.

Mapa

Jeżeli jedziesz autem <3,5t to jest to bezpłatna droga.
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 13.05.2011 12:14

Dziękuję bardzo. Tak więc samochody osobove do 3,5 bez etykiet i bez opłat?
Wszystkie drogi w Polsce są wolne i bez opłat dla osobowych do 3,5?
Tak więc gratulacje. Nie wiedziałam. A to mieszkam na granicy.R.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 13.05.2011 12:22

Rero napisał(a): Wszystkie drogi w Polsce są wolne i bez opłat dla osobowych do 3,5?

Nie, nie wszystkie - za dobrze by było. :wink:
Od 1 lipca 2011 wchodzi opłata za drogi (nie tylko autostrady) dla zestawów >3,5t, tak więc nawet osobówka z przyczepą może płacić na drogach krajowych.
Szczegóły na viatoll.pl
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 15.05.2011 14:03

joajer napisał(a):Znajomy co jechał w tamtym roku mówił, że kupował na starych bramkach.
Niektóre były do przejazdu z winietą a na jednej było oznaczenie bez winiety i tam sprzedawali, ale to był full sezon a teraz jadę przed więc nie wiem.
Potwierdzi ktoś, że tam też kupował winietę?
Może znajomemu się coś pomieszało, jechał pierwszy raz...

Potwierdzam - kupowałem na bramkach na przejściu granicznym w Sentilj i to w środku nocy. Mała kolejka (ok. 7-8 aut), ale szybko poszło.
mayekmc
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayekmc » 31.05.2011 21:15

witam
mam pytanie dotyczace trasy z Monachium do Trigoru , jaka najlepsza trasa bez noclegu ? (mapa google opanowana), jedziemy z dziecmi na noc w tygodniu, oraz na jakie oplaty sie przygotowac po drodze oprocz tankowania :-) ??? z gory dzieki za podpowiedz
jadzta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadzta » 31.05.2011 21:28

dids76 napisał(a):
joajer napisał(a):A Słowenia od strony Graz? Podobno po wjeździe to na nieczynnych bramkach można zakupić winietę?

Możesz kupić również w Austrii, Tam gdzie kupowałem winietę Austriacką można było kupić też Słoweńską. Cena nominalna (15 lub 30 euro)

Witam.
Jeżeli chodzi o winiety dla mnie najlepszym sposobem jest kupno winiet w Polsce w PZM-ocie.Po co szukać i martwić się po drodze???
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 31.05.2011 21:33

Można, oczywiście ...
Tylko po co przepłacać? :wink:
Sprawdź ceny ...
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 31.05.2011 21:37

jadzta napisał(a):Witam.
Jeżeli chodzi o winiety dla mnie najlepszym sposobem jest kupno winiet w Polsce w PZM-ocie.Po co szukać i martwić się po drodze???

Witam. Jesli chodzi o winiety to dla mnie najlepszym sposobem jest kupno winiet w drodze do Chorwacji. Po co mi szukać PZM-otu i martwić się ich wygórowaną ceną??? Jeśli bez problemu można je (winiety) kupić po drodze.
jadzta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadzta » 31.05.2011 22:01

romuald22 napisał(a):

Witam. Jesli chodzi o winiety to dla mnie najlepszym sposobem jest kupno winiet w drodze do Chorwacji. Po co mi szukać PZM-otu i martwić się ich wygórowaną ceną??? Jeśli bez problemu można je (winiety) kupić po drodze.

Bez problemu??????????????????
Sama byłam świadkiem jak na granicy Słoweńskiej nie można było dostać winiet a zaraz za granicą stała Policja i zatrzymywała wszystkich którzy nie mieli winiet.Jeżeli chodzi o ceny to są takie same gdzie słyszałeś że są wygórowane??Jest jedna obowiązująca stawka i tyle.
Wiesz każdy kupuje gdzie chce i nie bądź złośliwy.Może ktoś nie wie że można inaczej niż stać w kolejce na granicy albo szukać bo akurat na tym przejściu "się skończyły".
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.05.2011 22:13

jadzta napisał(a):
romuald22 napisał(a):

Bez problemu??????????????????
Sama byłam świadkiem jak na granicy Słoweńskiej nie można było dostać winiet a zaraz za granicą stała Policja i zatrzymywała wszystkich którzy nie mieli winiet.Jeżeli chodzi o ceny to są takie same gdzie słyszałeś że są wygórowane??Jest jedna obowiązująca stawka i tyle.
Wiesz każdy kupuje gdzie chce i nie bądź złośliwy.Może ktoś nie wie że można inaczej niż stać w kolejce na granicy albo szukać bo akurat na tym przejściu "się skończyły".

można kupić w Austrii ze 300-400km przed granica sloweńską; Wilfersdorf zaraz za granicą z Czechami...
wystarczy zapytać...
Na granicy austriacko-słoweńskiej, jest ileś "bud", ktore winiety oferują, więc nie widze problemu... :roll:
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 31.05.2011 22:15

jadzta napisał(a):Jeżeli chodzi o ceny to są takie same gdzie słyszałeś że są wygórowane??Jest jedna obowiązująca stawka i tyle.

Takie same?

Słowenia
Ceny winiet - na 2011 rok samochody osobowe do 3,5 t
roczna - 95 euro
miesięczna - 30 euro
tygodniowa - 15 euro

PZMOT - http://www.pzmtravel.com.pl/pzmsklep/op ... a,676.html
miesięczna - 144.50zł
7 dniowa - 76.50zł

Tzw. cena spokoju w przypadkiem miesięcznej winiety wynosi 24,50 zł :wink:
jadzta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadzta » 31.05.2011 22:27

Czasami jak czytam różna posty na forum to ogarnia mnie zdziwienie.
Polacy to dziwny naród.
Jakieś dziwne objazdy wymyślają w Słowenii byle by tylko nie zapłacić za winietę,albo nie daj bóg jak ktoś zapłaci choćby za winietę o 10 zł więcej robią dramat.
Każdy ma prawo kupować tam gdzie chce i robić to to chce i naprawdę czasu PRL-u i kombinowania gdzie taniej już chyba się skończyły szczególnie że za wyprawę do Chorwacji nie płaci się 100 zł.Więc jaki problem przepłacić i już jak mam na to ochotę .Jadę na wakacje a nie na targ i raz w roku mogę przepłacić!!!!
To tak ogólnie nie personalnie ...bo mnie po prostu trafia że tak się żydzi na wszystko a w sumie to zaoszczędzi się na przysłowiowe piwo.
Co do winiet to oczywiście można kupować bez problemu ja jednak po akcji w Słowenii wolę sobie przepłacić i mieć to z głowy.
To tyle tego tematu na dziś.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone