Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 14.03.2011 09:01

Bardzo proszę o informację do jakiej miejscowości została doprowadzona autostrada na południu Chorwacji? Ostatnio jak byłem to dochodziła do okolic Ploce, a jak jest teraz?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.03.2011 09:29

To dokąd jest doprowadzona to jedno a dokąd można jeździć to drugie :wink:
Dalej Ravča.
(tak żeby ktoś nie zrozumiał opatrznie).
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 14.03.2011 09:48

Jacek S napisał(a):To dokąd jest doprowadzona to jedno a dokąd można jeździć to drugie :wink:
Dalej Ravča.
(tak żeby ktoś nie zrozumiał opatrznie).

Dzięki mój imienniku :) Nawet pierwsza litera nazwiska się zgadza :D
Jeśli autostrada jest już dalej podciągnięta, to może przed letnim szczytem udostępnią dalszy odcinek?
Pozdrav
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 14.03.2011 10:03

Niestety, nic sie nie zmieni.
Pisała o tym forumowa ekspertka czyli Katarzyna G-B z wyspy Hvar.
Akurat tu: forum/viewtopic.php?t=30974&start=0

Coś tam niby dłubią.. jakieś tunele,ale najprawdopodobniej nic nie zostanie oddane do lata.... Autostrada do Ploče (już bez "przerywanek") do końca 2012 r.
Co do Dubronika ... nie wiadomo nic....Kryzys proszę Państwa...
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 14.03.2011 10:22

No to klops :(
Dzięki Adamie!
skylogg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skylogg » 22.03.2011 11:25

Tam gdzie kończy się asfalt :)
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 23.04.2011 13:44

Więc jeśli chodzi o tunel między autostradą a Makarską riv. to także chyba nie w tym sezonie?
Ale przybyło za to autostrady w Polsce dla niektórych którym po drodze tędy do HR (mi pasuje)
Chodzi o kawałek A1 z Gliwic do Świerklan (kier. Ostrava), możemy już nim ciąć i to za free (jak na razie), nie jest to dużo ale zawsze coś, i omijamy dzięki temu Rybnik, zapewne zaoszczędzimy od 0,5 do 1,5h w zależności od tego kiedy jedziemy.
tommyl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommyl » 26.04.2011 10:01

Witam,

chciałbym spytać o następująca rzecz. Ponieważ nie mam doświadczenia w jeździe z granicą, mogę tylko przypuszczać że na granicach w Zwardoniu, za Bratysławą na 61, i Austria/Słowenia w kierunku Mariboru są pkt gdzie można kupić winiety. Jednak wszystko jest możliwe, wiec patrząc na Google, pierwsza stacja za granicami: w Zwardoniu(choć tu pewnie jeszcze w Polsce
można kupić na ostatniej stacji) jest po ok 7km, za Bratysławą na 61 po 11km i po wjeździe na Słowenię w kierunku Mariboru po 13,5 km

Zdarzają się kontrole na tych odcinkach?

pozdrawiam.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 26.04.2011 17:28

Winiety kupisz też raczej bez problemu na przejsciach granicznych, a raczej na pozostałościach po nich. Są tam specjalne budki, najczęsciej całodobowe, gdzie sprzedają winiety.

61 w Słowacji to zwykła bezpłatna droga krajowa, tylko dlaczego chcesz się nią tłuc, skoro będziesz miał winietę na autostradę?
tommyl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommyl » 27.04.2011 08:34

chodzi mi o ten mały kawałek od Bratysławy do granicy (zjazd z D1 Petrzalka na 61) i potem 9 w kierunku Wiednia. Ale chyba zjadę w Jarovce z D2 na D4 i dalej już a Austrii na A6.

dzieki za info
zadzior89
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zadzior89 » 27.04.2011 11:48

Witam, ja mam pytanie dość Banalne

:arrow: Jadę tą trasą

Mam zamiar kupić 2 winiety - Czechy (miesięczna) i Austria
Pytanie1: W których miejscach mam je kupić? -dokąd mogę dojechać w Czechach, żeby kupić winietę czeską i nie przepłacać w Cieszynie, to samo pytanie dotyczy winiety austriackiej.

Pytanie2: Czy mogę kupić od razu 2 winiety austriackie na 7 dni? (tą drugą bym przykleił w drodze powrotnej i już się nie przejmował.

Z góry dzięki
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.04.2011 12:06

Do Czech wjeżdżam w innym miejscu (od początku mam autostradę), więc Ci nie podpowiem. W Austrii zawsze kupuję w miejscowości Wilfersdorf, jest tam stacja całodobowa. Możesz w Austrii kupić na drogę powrotną, tylko musisz przy kupnie zaznaczyć że jest to winieta na powrót żeby sprzedawca w odpowiednim miejscu "dziurki" zrobił
Ostatnio edytowano 27.04.2011 20:54 przez dids76, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.04.2011 19:28

tommyl napisał(a):chodzi mi o ten mały kawałek od Bratysławy do granicy (zjazd z D1 Petrzalka na 61) i potem 9 w kierunku Wiednia. Ale chyba zjadę w Jarovce z D2 na D4 i dalej już a Austrii na A6.

Dokładnie tak - nie opłaca się zjeżdżać w zwykłe drogi skoro masz winiety. Tym bardziej że na przejściu w Kitsee jest taki wielki żółty całodobowy bar gdzie bez problemu kupisz winiety.

zadzior89
W Austrii nie ma winiet 7-dniowych, tylko 10-dniowe - za 7,90 euro.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 27.04.2011 20:10

A Słowenia od strony Graz? Podobno po wjeździe to na nieczynnych bramkach można zakupić winietę?
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 27.04.2011 20:53

joajer napisał(a):A Słowenia od strony Graz? Podobno po wjeździe to na nieczynnych bramkach można zakupić winietę?
Na nieczynnych bramkach to zapłacisz ale za brak winiety. Winietę musisz kupić zaraz po wjeździe na słoweński odcinek autostrady, na starym przejściu granicznym.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 48
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone