Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 21.02.2011 13:11

Są też i tacy (również i ja), którzy uważają, że tranzyt przez Słowenię w cenie 30 euro to rozbój w biały dzień i wolą pojechać objazdem, a te pieniądze przeznaczyć np. na płyny Karlovacko, rakija, ewentualnie woda mineralna :)

Jechałem objazdem przez Mureck-Lenart-Ptuj w lipcową sobotę w godzinach popołudniowych i jakichś wielkich sznurów jak po Grunwaldzie czy Rajdzie Polski nie widziałem.
Co do nawierzchni to również nie miałem większych zarzutów.
Jedynie na początku jazdy po przejechaniu mostu taki "polski asfalt" przez parę pierwszych kilometrów - zapadnięty asfalt na poboczu, sporadyczne ubytki w nawierzchni. Komu jak komu, ale nam Polakom to nie powinno przeszkadzać :)

Jednak, każdy jeździ tak jak lubi a osobom chcącym ominąć płatny odcinek autostrady i wybierającym wariant nr 3 mówię: Nie ma się czego bać :!:
Pozdrav!
jjaco1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jjaco1 » 21.02.2011 13:25

fasi napisał(a):Są też i tacy (również i ja), którzy uważają, że tranzyt przez Słowenię w cenie 30 euro to rozbój w biały dzień i wolą pojechać objazdem, a te pieniądze przeznaczyć np. na płyny Karlovacko, rakija, ewentualnie woda mineralna :)

Jechałem objazdem przez Mureck-Lenart-Ptuj w lipcową sobotę w godzinach popołudniowych i jakichś wielkich sznurów jak po Grunwaldzie czy Rajdzie Polski nie widziałem.
Co do nawierzchni to również nie miałem większych zarzutów.
Jedynie na początku jazdy po przejechaniu mostu taki "polski asfalt" przez parę pierwszych kilometrów - zapadnięty asfalt na poboczu, sporadyczne ubytki w nawierzchni. Komu jak komu, ale nam Polakom to nie powinno przeszkadzać :)

Jednak, każdy jeździ tak jak lubi a osobom chcącym ominąć płatny odcinek autostrady i wybierającym wariant nr 3 mówię: Nie ma się czego bać :!:
Pozdrav!

To że to rozbój nie neguję. Jak również to że można tą kaskę inaczej wykorzystać:-), ale jak masz kilkanaście godzin jazdy za sobą to jazda po tym zadupiu nie daje żadnej frajdy. W tym roku odżałuję i lecę prosto przez autostradkę.
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 21.02.2011 13:33

jjaco1 napisał(a):To że to rozbój nie neguję. Jak również to że można tą kaskę inaczej wykorzystać:-), ale jak masz kilkanaście godzin jazdy za sobą to jazda po tym zadupiu nie daje żadnej frajdy. W tym roku odżałuję i lecę prosto przez autostradkę.

Na której od granic Mariboru możesz stać w korku ;) (w tamtym roku spotkaliśmy rodaków z Poznania, którzy stali właśnie od Mariboru).
Zdecydowanie przejazd Mureck-Lenart-Ptuj spokojnie w godzinkę można przejechać (my jechaliśmy w nocy i z tego co pamiętam nawet nam to krócej zajęło ;) ) Poza tym po słowackiej i austriackiej autostradzie przydaję się chwila większego skupienia na właśnie takiej drodze - bo po wjeździe do cro znów autostrada ;)
Ja ze swojego punktu widzenia zdecydowanie polecam :)
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 21.02.2011 13:35

Dla mnie to miłe oderwanie od jazdy po autostradzie...
W końcu człowiek może wajchą od biegów pomachać, pokręcić bardziej fajerą, stanąć na siku gdzie chce, zgarnąć prawym lustrem rowerzystę :lol:
No i widoki czasami fajniejsze niż na autobahnie. Pozytywów trzeba szukać!

Gdyby te 15 euro było za 14 dni to pewnie nie byłoby problemu.
Nie liczę każdej złotówki, euro i kuny, ale mimo wszystko tranzytując się do Dubrovnika ominąłem autostradę.Jednak wracając później z okolic Rovinja zapłaciliśmy te 15 euro za przejazd przez Słowenię ponieważ kalkulowało nam się to bardziej aniżeli jazda autostradami po Chorwacji i późniejsze uskutecznianie objazdu :)
No i czasowo na tym lepiej wyszliśmy.
7dziadek7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) 7dziadek7 » 24.02.2011 11:54

Witam .............i pytam :lol:

Planuję taką trasę
Nyiregyhaza-Budapeszt-Letenye-Rijeka-Zadar
Po Wegrach wiem ....winieta 1650/4dni ....a co i za ile dalej ?
W Chorwacji Winiety czy oplaty na bramkach ?
Ile z Letenye do Rijeki ?
A z Rijeki do Zadaru płatna czy nie ?
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 24.02.2011 11:59

W Chorwacji póki co funkcjonują opłaty na bramkach.
W tym temacie znajdziesz więcej informacji 8) a tutaj obliczysz sobie opłaty za przejazd danym odcinkiem. Niestety strona z drugiego linka jest w tym momencie w trakcie modernizacji i kalkulator nie działa :(
7dziadek7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) 7dziadek7 » 24.02.2011 12:20

Te linki co podaleś znam ale tam nie ma aktualnych danych.
Może ktoś jechał ta trasa w 2010 r
A co z drogą z Rijeki do Zadaru ta przy samym morzu ?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.02.2011 12:22

7dziadek7 napisał(a):A co z drogą z Rijeki do Zadaru ta przy samym morzu ?

Za darmo.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 24.02.2011 12:24

Ceny dalej już musisz sobie poradzić sam
7dziadek7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) 7dziadek7 » 24.02.2011 12:56

Dla potomnych :lol: znalazłem Kalkulator działajacy http://www.hellotourist.net/info.php#autopalyadijak
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 25.02.2011 08:38

Jechałem w 2010 roku trasą, Bełchatów ,Zwardoń ,Bratysława,Budapeszt,Letenye,Brela.Po wyjechaniu z Polski prawie cała droga autostrady.Godzina wyjazdu 13, na miejscu 8;00 ,w tym oko 4 godziny postoi ,żadnych korków.Koszt całej podróży w obie strony 1200 zł pozdrawiam :P
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 25.02.2011 08:45

Zapomniałem dopisać w pierwszą stronę 1480km. Powrót też przez Węgry ale 86-ką 1380km.Czas powrotu 17 godzin w tym 2,5 godziny postoje.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.02.2011 12:04

arek1

Musze przyznać że niezłe czasy wykręciłeś. 19 godzin (w tym 4 h postojów) z Belchatowa to szybko! A jak było u Ciebie z prędkościami?

Mnie Google Map wyliczylo ok. 24 h (w tym ok. 4 h postojów) z Płocka do Makarskiej (ok. 2h do Bełchatowa), czyli to i tak wychodzi 3 h dłużej. Nie jeżdżę co prawda super-przepisowo, ale i tak nie wiem, czy te 3 h uda mi się nadrobić.

Kombinuję, o któej wyjechać, żeby być w Makarskiej przed 9ta, ale nie za wcześnie, coby już wszyscy wstali.
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 25.02.2011 12:49

Prędkość na autostradzie max 135km/h.W tym roku też jadę w to samo miejsce i start planuję o tej samej godzinie co rok temu 13;00.Lecz w tym roku pojedziemy na dwa auta i nie wiem czy uda nam się zajechać w19 godzin.Na szczęście apartman mam już zaklepany , i 2 godziny w jedną czy drugą stronę,nie robią różnicy.Myślę że oko 12 będę już po pierwszym karlowacko pływał w Jadranie :D . Pozdrawiam.
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 25.02.2011 12:58

Co do samej drogi to najgorsze odcinki były w Polsce okolice Żywca i odcinek Zwardoń-Żylina .Po wjechaniu do CRO oko godz 00;30 były odcinki że jechałem sam zero aut ani w jedną ani w drugą stronę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 46
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone