Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.02.2011 16:24

lukskajwoker napisał(a):podaj alternatywę na słowenię :)

szukajcie a znajdziecie :lol:
lukskajwoker
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukskajwoker » 09.02.2011 16:47

aa dzięki dzięki...
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 15.02.2011 22:50

joajer napisał(a):Ja ma bardzo proste pytanie. Winieta np Słoweńska jak kupię 7 dniową np w sobotę (o 15.00 ale to chyba mało ważne) to do kiedy mam jej ważność?
Do końca następnej soboty czy piątku?

Nie liczy się godzina zakupu - w żadnym kraju. Jeżeli kupujesz winietę tygodniową w sobotę i ten dzień jest wybity na winiecie, to ważna jest do piątku, do końca dnia, czyli do 24.00.

Czy kupisz winietę o 1.00 w nocy w sobotę, czy o 23.00 tego samego dnia, na winiecie zawsze wybijają datę z dokładnością do dnia, a nie godziny. Tyle.

Pozdrav
Peterenzo
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 16.02.2011 11:18

Witam

Czy to możliwe, że 11 z Cieszyna do Mosty u Jablunkova będzie lub jest płatna od 2011 roku??

Moje pytanie wynika z obejrzenia tej oto mapki - Mapa dróg płatnych - Czechy

Wyciągam wniosek prawidłowy czy błędny??

Pozdrawiam

Jacek
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 16.02.2011 12:42

taurus napisał(a):Witam

Czy to możliwe, że 11 z Cieszyna do Mosty u Jablunkova będzie lub jest płatna od 2011 roku??

Pozdrawiam

Jacek

Chyba nie - to jest płatne tylko w systemie opłat elektronicznych w Czechach.
Tutaj nie pisze nic o tej drodze: http://www.motorway.cz/stickers
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.02.2011 12:57

taurus napisał(a):Witam

Pozdrawiam

Jacek

Coś jest chyba nie tak z tą mapą. Wątpię, aby 11-ka byłą płatna od 2011 roku. Jechałem tamtędy w lipcu i ta droga ledwo się nadaje do jazdy, a co dopiero do płacenia. Trwały co prawda prace na obwdnicy Trinca, ale na ekspresowkę to mi to z żadnej strony nie wygląda. Tym bardziej że przebiega przez środek kilku miejscowości.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 16.02.2011 13:03

Witam

Oby tak było jak piszecie. Też jechałem tą drogą w zeszłym roku i zaobserwowałem sporo remontów.

Nie mniej trzeba być czujnym - może "bratankowie" szykują jakieś zmiany.

W tym roku również planuje przejazd 11 i mam nadzieję, że nie będę musiał robić objazdów do granicy ze Słowacją.

Przy okazji dla zainteresowanych - w tym roku słowacka miesięczna winietka do 3.5t - 14 Euro, tygodniowa - 7 Euro.

Pozdrawiam

Jacek
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 16.02.2011 15:29

Sprawa opłat w CZ j/w dotyczy elektronicznego poboru opłat dla pojazdów ciężarowych ( u nas ma być w II połowi br) ale również jest możliwość wykupu urządzenia dla mniejszych pojazdów niż 3,5T.
Podobne rozwiązanie oferowane jest w Cro, ulotki o tym były rozdawane na granicy i przy płaceniu (w czerwcu 2010). Działa to na zasadzie telefonu na kartę- doładuj przed jazdą.
Taki system poboru opłat ma być w całej europie (UE) od 2015 dla wszystkich samochodów tych osobowych też.
Pojazdy pow.3,5 płacą za poruszanie się po drogach krajowych nie tylko po autostradach i expresowych.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.02.2011 16:28

No i się wszystko wyjaśniło! Dzięki wilebiciel za objaśnienia.

Od początku nie wierzylem, że 11-ka będzie płatna dla osobówek, bo to tak jakby u nas jakąś powiatówkę zrobić płatną. Również w tym roku tamtędy jadę, a pamiętam że z całej drogi do Chorwacji odcinek Cesky Cesyn - Jablunkov byl najgorszy!
kinglog
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kinglog » 20.02.2011 16:21

fasi napisał(a):Jadąc trasą Brno-Wiedeń-Graz aż do granicy ze Słowenią nie masz żadnych płatnych tuneli.
Co do jazdy przez Słowenię to możesz objechać płatną autostradę i zaoszczędzić te 120 zł - szczegóły znajdziesz tutaj.
W ubiegłym roku zastosowałem Objazd 3 i w tym roku również go wybiorę.

Cała reszta na moje szybkie oko poprawnie wyliczona :)

Jadę do Chorwacji pierwszy raz i nie bardzo mogłam zdecydować się na odpowiednią trasę. Rada z ominięciem Słowenii - rewelacyjna i starannie opisana. Chociaż jadę 31.07.2011 to już teraz zbieram wszystkie informacje jak dojechać z Bydgoszczy do Razanac koło Zadaru.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 25.02.2011 13:25 przez kinglog, łącznie edytowano 1 raz
jjaco1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jjaco1 » 20.02.2011 21:08

Odpuść sobie ten objazd. Rzeczywiście objedziesz autostradę i zaoszczędzisz parę euro, ale czasowo jakieś 2 godziny w plecy bo droga jest kręta wąska i z ograniczeniami do 40. A dwa lata temu jak jechałem to zarówno w jedną jaki i w drugą mijałem patrol z suszarką. W tym roku lecę prosto przez autostradę.
ravel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravel » 20.02.2011 21:36

jjaco1 napisał(a):Odpuść sobie ten objazd. Rzeczywiście objedziesz autostradę i zaoszczędzisz parę euro, ale czasowo jakieś 2 godziny w plecy bo droga jest kręta wąska i z ograniczeniami do 40. A dwa lata temu jak jechałem to zarówno w jedną jaki i w drugą mijałem patrol z suszarką. W tym roku lecę prosto przez autostradę.

To nie wiem jakim objazdem jechałeś bo mi jazda zgodnie z przepisami zajeła ok 1h.
jjaco1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jjaco1 » 21.02.2011 08:41

ravel napisał(a):
jjaco1 napisał(a):Odpuść sobie ten objazd. Rzeczywiście objedziesz autostradę i zaoszczędzisz parę euro, ale czasowo jakieś 2 godziny w plecy bo droga jest kręta wąska i z ograniczeniami do 40. A dwa lata temu jak jechałem to zarówno w jedną jaki i w drugą mijałem patrol z suszarką. W tym roku lecę prosto przez autostradę.

To nie wiem jakim objazdem jechałeś bo mi jazda zgodnie z przepisami zajeła ok 1h.

Dokładnie tak jak pokazuje mapka zaprezentowana powyżej. Różnica to kilka kilometrów, ale czasowo już gorzej. Nie opowiadaj że pokonałeś to w godzinę zgodnie z przepisami. Co innego na nawigacji, a co innego w praktyce. Chyba że pokonywałeś ten odcinek nocą. W dzień przy panującym tam ruchu, ciągłych zakrętach, ograniczeniach i zakazach wyprzedzania (o dziurach na niektórych odcinkach nie zapinając) nie można tego pokonać szybko. Osobiście nie polecam. Jak masz za sobą 14 godzin jazdy to każda godzina jest ważna.
ravel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravel » 21.02.2011 11:45

jjaco1 napisał(a):Dokładnie tak jak pokazuje mapka zaprezentowana powyżej. Różnica to kilka kilometrów, ale czasowo już gorzej. Nie opowiadaj że pokonałeś to w godzinę zgodnie z przepisami. Co innego na nawigacji, a co innego w praktyce. Chyba że pokonywałeś ten odcinek nocą. W dzień przy panującym tam ruchu, ciągłych zakrętach, ograniczeniach i zakazach wyprzedzania (o dziurach na niektórych odcinkach nie zapinając) nie można tego pokonać szybko. Osobiście nie polecam. Jak masz za sobą 14 godzin jazdy to każda godzina jest ważna.

Nie opowiadam bajek tylko piszę o moim rzeczywistym czasie przejazdu tego odcinka o godz. 6 rano.
A Ty w pierwszym poście nie wprowadzaj ludzi w błąd. Twoje dwie godziny różnicy to chyba przez te ciągłe wypatrywanie policji z suszarkami i ciągła "sraczkę".
jjaco1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jjaco1 » 21.02.2011 13:01

ravel napisał(a):
jjaco1 napisał(a):Dokładnie tak jak pokazuje mapka zaprezentowana powyżej. Różnica to kilka kilometrów, ale czasowo już gorzej. Nie opowiadaj że pokonałeś to w godzinę zgodnie z przepisami. Co innego na nawigacji, a co innego w praktyce. Chyba że pokonywałeś ten odcinek nocą. W dzień przy panującym tam ruchu, ciągłych zakrętach, ograniczeniach i zakazach wyprzedzania (o dziurach na niektórych odcinkach nie zapinając) nie można tego pokonać szybko. Osobiście nie polecam. Jak masz za sobą 14 godzin jazdy to każda godzina jest ważna.

Nie opowiadam bajek tylko piszę o moim rzeczywistym czasie przejazdu tego odcinka o godz. 6 rano.
A Ty w pierwszym poście nie wprowadzaj ludzi w błąd. Twoje dwie godziny różnicy to chyba przez te ciągłe wypatrywanie policji z suszarkami i ciągła "sraczkę".

Czy ja Ci dorzucam?

Możesz jeździć którędy chcesz. Ja tą drogą jechałem i uważam że lepiej zapłacić 30 Euro (przelot w obie strony) niż sie męczyć po dziurach.
I tyle w tym temacie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 45
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone