Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 16.08.2010 19:20

adames napisał(a):Raul73
. Ciekawe ile przyjdzie nam zapłacić za przejazd np. południa nad morze ( oczywiście jak autostrada już będzie) skoro już teraz dostępne odcinki płatnych autostrad są bardzo drogie.
A kto by jeździł autostradami będziemy objeżdżać , przecież jazda autostradą jest nudna i monotonna :D
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 17.08.2010 08:17

Raul73 napisał(a):A tak swoją drogą to Chorwaci mają już chyba wystarczającą ilość autostrad, żeby zacząć myśleć nad winietami. O ile ceny nie będą tak złodziejskie jak w Słowenii, to jest to o wiele wygodniejsze rozwiązanie niż bramki.

Nie opłaca się im wprowadzać winiet ponieważ stracą na tym. Mają dobre, ale drogie autostrady. Ja za odcinek od Gornji Macelj (Krapina) do Sestanowac i z powrotem zapłacę około 200 zł. To tylko jednorazowy przejazd. Każda wycieczka na miejscu to dodatkowa opłata - jeżeli wybieram autostradę. I zwróć uwagę, że wszyscy mówią o drożyźnie w Słowenii, ale o Cro cisza. W porównaniu z tym słoweńska winieta wcale nie jest droga - 120 zł za wszystkie drogi w kraju przez miesiąc. Dlatego nie wiem czemu większość ludzi twierdzi, Ty również, że Słowenia ma złodziejskie opłaty.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.08.2010 13:22

PETERENZO napisał(a):
Raul73 napisał(a):A tak swoją drogą to Chorwaci mają już chyba wystarczającą ilość autostrad, żeby zacząć myśleć nad winietami. O ile ceny nie będą tak złodziejskie jak w Słowenii, to jest to o wiele wygodniejsze rozwiązanie niż bramki.

Nie opłaca się im wprowadzać winiet ponieważ stracą na tym. Mają dobre, ale drogie autostrady. Ja za odcinek od Gornji Macelj (Krapina) do Sestanowac i z powrotem zapłacę około 200 zł. To tylko jednorazowy przejazd. Każda wycieczka na miejscu to dodatkowa opłata - jeżeli wybieram autostradę. I zwróć uwagę, że wszyscy mówią o drożyźnie w Słowenii, ale o Cro cisza. W porównaniu z tym słoweńska winieta wcale nie jest droga - 120 zł za wszystkie drogi w kraju przez miesiąc. Dlatego nie wiem czemu większość ludzi twierdzi, Ty również, że Słowenia ma złodziejskie opłaty.

Masz całkowitą rację - też się zastanawiałem nad tym, ze wszyscy narzekają na Słowenię (bo faktycznie jest drogo i mały wybór w porównaniu do Austrii czy Słowacji i dlatego użyłem słowa "złodziejskie"), a nikt nie pisze że w Chorwacji jest jeszcze drożej. JA jechałem w tym roku na Istrię, kupowałem winietę słoweńską i jestem z niej zadowolony. Ale na Dalmację to przesada, bo za króki odcinek. Za to chorwackie autostrady sa bardzo drogie! Z Zagrzebia do Makarskiej ponad 200zł!! Dlatego mam nadzieję, ze jak najszybciej wprowadzą winiety, bo to prawie zawsze jest korzystniejsze: po pierwsze winiety powinny być tańsze, po drugie nie będzie tylu bramek na autostradach. Ale faktycznie - Chorwatom to się nie bardzo opłaca. Tyle że może juz niedługo we wszystkich krajach będą winiety, więc w Chorwacji może też.

Co do Polski, to żeby wprowadzić winiety, trzeba mieć najpierw drogi, po któych można jeździć - więc nieprędko :)
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 17.08.2010 16:01

Raul73 napisał(a):Co do Polski, to żeby wprowadzić winiety, trzeba mieć najpierw drogi, po któych można jeździć - więc nieprędko :)

W Polsce są winiety co prawda nie na osobowe ale już były prepozycie :?
http://www.tinyurl.pl?He09pAoy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2010 19:43

Ludzie! Austriacy nas prześladują!

http://ryszardczarnecki.salon24.pl/219805,austriacy-dyskryminuja-polskich-turystow

Żeby nie było ,że to post o polityce ,nie napiszę z której partii europoseł pisze takie kretyńskie notki ;)
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 17.08.2010 19:56

hepik napisał(a):Ludzie! Austriacy nas prześladują!

http://ryszardczarnecki.salon24.pl/219805,austriacy-dyskryminuja-polskich-turystow

Żeby nie było ,że to post o polityce ,nie napiszę z której partii europoseł pisze takie kretyńskie notki ;)

Rzeczywiście kretyn z tego Rysia, jaki Prezes tacy ... :(
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.08.2010 23:07

jasio:

Tak, na ciężarówki sa już od dłuższego czasu, ale ciężarówki to przecież inna bajka. A na osobówki te wszystkie pomysły winiet upadały z jednej prostej przyczyny: nie mamy jeszcze wystarczającej ilości autostrad i ekspresówek do wprowadzania winiet! Ale jeśli tempo budowy dróg tych 2 najwyższych kategorii w nowych krajach Unii będzie takie jak jest teraz, to zapewne już niedługo w całej Unii będą winiety (z Niemcami włącznie, bo też chodzą pogłoski). Oczywiście jedne kraje mają bardzo tanie (jak np. Austria), inne bardzo drogie (Słowenia), ale według mnie jest to lepsze rozwiązanie niż bramki, a już w ogóle najlepsze mają Węgrzy, bo nic szyby nie zaśmieca. :D

Ale oczywiście co kto woli. Pewnie z naszego, polskiego punktu widzenia, w Słowenii lepsze byłyby bramki, bo przejazd na południe Chorwacji byłby tańszy, ale to pewnie kwestia najbliższych lat, kiedy Słoweńcy wprowadzą np. 10dniowe czy 14dniowe winiety. Dlaczego? Prosta kallkulacja:
W tej chwili winieta kosztuje 30 euro. Na 10 turystów pokonujących trasę Sentilj - Macelj winietę kupuje najwyżej 2. Zysk to 60 euro i do tego zatłoczone Ptuj i Lenart.
Gdyby wprowadzono winietę na 14 dni za np. 15 euro, to na 10 turystów kupiłoby ją pewnie z 8. Zysk: 120 euro i luz na trasach lokalnych.

"A kto by jeździł autostradami będziemy objeżdżać , przecież jazda autostradą jest nudna i monotonna"

Nie wiem jak inni, ale ja sporo jeżdże w ciągu roku po lokalnych drogach (wiadomo jakiej jakości), więc jak już w wakacje wpadnę na słowackie czy austriackie autostrady, to jakbym do raju wjechał - ajchętniej bym z nich nie zjeżdżał. Pamiętam jak wracaliśmy w tym roku z Chorwacji i moje słowa kiedy wjeżdżaliśmy do Żiliny " No to skończyła się jazda!" :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2010 05:14

Raul73 napisał(a):j, to zapewne już niedługo w całej Unii będą winiety (z Niemcami włącznie, bo też chodzą pogłoski).

Ani bramek,ani winietek za kilka lat w Unii nie będzie,bo to najmniej ekonomiczne i archaiczny systemy płacenia,zwłaszcza bramki.
W Niemczech już kilka lat obowiązuje system elektronicznego poboru kasy dla cięzarówek za przejechane km i taka jest przyszłość.

http://wyborcza.biz/biznes/1,101716,8202563,Bez_bramek_i_winiet_na_autostradach__Bedzie_elektroniczny.html?as=2&startsz=x
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 18.08.2010 11:21

hepik:

My tu rozmawiamy o realnych rozwiązaniach, a nie o 2050 roku!! :D To co ty tam wyczytałeś to jest melodia dalekiej przyszłości i wcale nie wiadomo czy za kilkanaście lat nie wymyślą czegoś innego. A już najlepsze jest zdanie:

"1600 km - Tyle dróg w Polsce ma być objętych elektronicznym poborem opłat od lipca 2011 r. Docelowo ma to być nawet 9 tys. km"
Dobre!!! My tego na pewno nie dożyjemy! :lol:

Poz tym nie wklejaj linku do artykułu, którego nie doczytałęś dokładnie. Te rozwiązania dotyczą ciężarówek, które robią tysiące kilometrów miesięcznie i mają podpisane międzynarodowe umowy (z TIR na czele). W tym tekście nie ma nawet słowa o autach osobowych, bo i nie może być. Zwróc też uwagę jakie tam sa podane koszty! Nikt nie będzie w samochodzie osobowym montował modułu za ponad 400 złotych!
Jak na razie najbardziej cywilizowanym, najwygodniejszym i najszybszym rozwiązaniem dla osobówek są winiety, najlepiej takie jak na Węgrzech - i w tym celu prawdopodobnie pójdzie większość krajów Europy.

Ale przyznaję, ze to ostatnie opisane tam rozwiązanie - technologia satelitarna - mi się podoba. Mogłoby tak być, ale nie za takie pieniądze (koszty instalacji) i nie za lat kilka, a kilkanaście!
Ostatnio edytowano 18.08.2010 11:47 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 18.08.2010 11:43

No, tu już pan Rysio skompromitował się na całego!! Boże, i my takich ludzi w Europie pokazujemy! Oby tylko nikt w krajach Unii, a zwłaszcza w Austrii, tego nie przetłumaczył i nie opublikował u siebie, bo będziemy mieli jeszcze większy obciach! Na wszelki wypadek jesli mnie w Austrii spytaja kiedyś o Czarneckiego, to odpowiem jak Kwaśniewski o Górniakowej w Korei: "Ja tego pana nie znam" :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2010 12:23

W tym roku samochód + przyczepa do 3,5t. DMC. Jechałem autostradą od początku wybudowanej (wysokość Makarskiej) , odbiłem na Pakielnicę w prawo na drogę przez Jeziora Pitwickie , wjechałem z powrotem w Karlovacu i jechałem prawie do samej granicy Węgierskiej zapłaciłem 245 kuny ( czyli około 31-32 euro) w jedną stronę! Słoweńska autostrada jest tania!
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 18.08.2010 12:47

Ja uważam, że Austriacy mają 100% racji. Jest przepis, nasi się nie stosują więc niech płacą. Jak ktoś chce kombinować i potem taką winietę na Allegro sprzedawać to niech nie płacze że ktoś egzekwuje od niego przepisy!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2010 12:51

toomas napisał(a):

Ja uważam, że Austriacy mają 100% racji. Jest przepis, nasi się nie stosują więc niech płacą. Jak ktoś chce kombinować i potem taką winietę na Allegro sprzedawać to niech nie płacze że ktoś egzekwuje od niego przepisy!

:lol: :lol: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2010 13:07

Jeśli chodzi o Policją austriacką, to też do końca nie są święci. Kilka razy zdarzyło mi się jadąc przez Wiedeń zauważyć taką scenę:

Jadę prawym pasem czteropasmowej autostrady, ograniczenie do 70 km/h . Na ogonie, a w zasadzie na plecach mam austriackiego TIR-a migającego światłami i trąbiącego. Jadę dalej przestrzegając przepisy. Obserwuje lewe szybsze pasy (też do 70 km/h ). Tubylcy prują co najmniej setką. Wyprzedza mnie van na naszych numerach jadący jak wiedeńczycy. Nagle Nieoznakowany radiowóz włącza koguty i za kilkaset metrów nas rodak buli mandat na poboczu. Setki jadących nieprzepisowo Austriaków jadą dalej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2010 14:10

Raul73 napisał(a):

No, tu już pan Rysio skompromitował się na całego!! Boże, i my takich ludzi w Europie pokazujemy!

Nieprawda,że na całego!
Wszystko przed nim.Zapowiada walke w Parlamencie Europejskim:

"europoseł Czarnecki zapowiada, że będzie kontynuował temat: - Nie zostawię tej sprawy, spotykam się właśnie z poszkodowanymi Polakami. Zeskanuję mandat i będę interweniował w Parlamencie Europejskim. Ci Polacy przecież mieli winietę, tyle, że nie naklejoną na szybę. I nie chodzi tu już nawet o przepisy ale o podwójne standardy. Jestem pewien, że gdyby w podobnej sytuacji zostali zatrzymani Niemcy, to mandatu by nie dostali."

Jest podejrzenie ,że to audi ukarane przez Austriaków należało do niego ale ,co tam...
Jest szansa ,że walczy również dla nas ;)
A jak już wywalczy, wszyscy za pół ceny bedziemy jeździć do CRO przez Austrię i Słowenię .
A temat -objazd autostrady przez Mureck-Lenart -Ptuj umrze śmiercią naturalną ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone