Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 28.07.2010 18:04

szaki17 napisał(a):
joajer napisał(a):Poza tym na Węgrzech nie ma winiety naklejanej tylko płaci się np na stacji a oni wprowadzają auto do rejestru i dostaje się paragon, więc nie widzę możliwości zakupu winiety w innym kraju.

Ja kupiłem przed chwilą Węgierską winietę klikając w klawiaturę siedząc w domu przy kawusi, Tutaj link
Uwaga, pobierają opłatę manipulacyjną 100 HUF , po przeliczeniu wychodzi ok 1,50 zl :lol: :lol: :lol:

Można ale tylko pod warunkiem, że umiesz sobie poradzić z takim zakupem i , że masz to zaplanowane ale co jeśli nagle zapragniesz wrócić przez Węgry a nie np przez Słowenię?
DENIS4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DENIS4 » 28.07.2010 19:52

dla wszystkich panikujacych i ceniacych czas i wygode podrozowania proponuje zakup winietek na wszystkie kraje w oddzialach PZMOT i po sprawie i stresie oczywiscie ta wygoda kosztuje ale wierzcie oplaca sie!!!!
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 28.07.2010 20:36

DENIS4 napisał(a):dla wszystkich panikujacych i ceniacych czas i wygode podrozowania proponuje zakup winietek na wszystkie kraje w oddzialach PZMOT i po sprawie i stresie oczywiscie ta wygoda kosztuje ale wierzcie oplaca sie!!!!
Czy paliwo tez kupujesz przez PZMOT, pytam bo to taki sam stres jak kupienie winietki :roll:
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 28.07.2010 20:58

jasio napisał(a):Czy paliwo tez kupujesz przez PZMOT, pytam bo to taki sam stres jak kupienie winietki :roll:

Nawet większy :wink: bo można nalać nie tego... :D
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 28.07.2010 21:34

jorgus111 napisał(a):
jasio napisał(a):Czy paliwo tez kupujesz przez PZMOT, pytam bo to taki sam stres jak kupienie winietki :roll:

Nawet większy :wink: bo można nalać nie tego... :D
Masz rację ale można skorzystać z usług eksperta PZMOT i on wskaże z którego pistoletu nalać :lol: Oczywiście za " symboliczną " opłatę :lol:
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 29.07.2010 07:10

DENIS4 napisał(a):dla wszystkich panikujacych i ceniacych czas i wygode podrozowania proponuje zakup winietek na wszystkie kraje w oddzialach PZMOT i po sprawie i stresie oczywiscie ta wygoda kosztuje ale wierzcie oplaca sie!!!!

zapomniałeś tylko dodać, że PZMot ma cenę "x2" :( więc trzeba miec tez zasobną kieszeń. a przecież wystarczy np. na granicy z Czechami kupić winietkę w ostatniej budce, na przejściu granicznym z Austrią w pierwszym barku za granicą... odpoczyenk i tak trzeba zrobić, a kupienie winietki chyba nie jets filozofią :)
marta1709
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marta1709 » 29.07.2010 18:56

Próbowałam poszukać tego na forum, ale nie znalazłam. Czy ktoś może napisać ile kosztują tunele na drodze Czechy(Cieszyn)-Austria-Słowenia-Chorwacja(Orebic) i czy opłatę uiszcza się przed tunelem na bramkach? Do Chorwacji jedziemy pierwszy raz i nie wiem na jaką kwotę mam się przygotować.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 29.07.2010 19:24

marta1709 napisał(a):Próbowałam poszukać tego na forum, ale nie znalazłam. Czy ktoś może napisać ile kosztują tunele na drodze Czechy(Cieszyn)-Austria-Słowenia-Chorwacja(Orebic) i czy opłatę uiszcza się przed tunelem na bramkach? Do Chorwacji jedziemy pierwszy raz i nie wiem na jaką kwotę mam się przygotować.
Na tej trasie nie ma dodatkowych opłat za tunele :D
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 29.07.2010 19:38

jasio napisał(a):
marta1709 napisał(a):Próbowałam poszukać tego na forum, ale nie znalazłam. Czy ktoś może napisać ile kosztują tunele na drodze Czechy(Cieszyn)-Austria-Słowenia-Chorwacja(Orebic) i czy opłatę uiszcza się przed tunelem na bramkach? Do Chorwacji jedziemy pierwszy raz i nie wiem na jaką kwotę mam się przygotować.

Ale pod warunkiem, że jedziesz na Wiedeń, Graz.
Jeśli ktoś by jechał krajoznawczo przez Austrię np w stronę Salzburga to musi albo przejechać pod Alpami albo przez Alpy co się wiąże z opłatami.
Gal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gal » 29.07.2010 22:31

Jadąc przez Passau (A) i dalej na Linz tez są jakieś płatne tunele?
DENIS4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DENIS4 » 30.07.2010 12:12

aro_40 napisał(a):

zapomniałeś tylko dodać, że PZMot ma cenę "x2" :( więc trzeba miec tez zasobną kieszeń. a przecież wystarczy np. na granicy z Czechami kupić winietkę w ostatniej budce, na przejściu granicznym z Austrią w pierwszym barku za granicą... odpoczyenk i tak trzeba zrobić, a kupienie winietki chyba nie jets filozofią :)

no i jest MAZOWSZE nic nie wiedza a najwiecej do powiedzenia maja JAK NA WIEJSKIEJ.Moze w stolecznym PZMOT placi sie 2x w Poznaniu kosztuje to 12zl drozej w stosunku do nominalu winietki no ale z wygod trzeba umiec korzystac lub sie nimi cieszyc a nie ciagle narzekac.POZDRAWIAM
marta1709
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marta1709 » 30.07.2010 18:07

joajer napisał(a):
jasio napisał(a):

Ale pod warunkiem, że jedziesz na Wiedeń, Graz.
Jeśli ktoś by jechał krajoznawczo przez Austrię np w stronę Salzburga to musi albo przejechać pod Alpami albo przez Alpy co się wiąże z opłatami.

Tak, jedziemy na Wiedeń, Graz. Dziękuję bardzo za info. Pozdrawiam
janosik
Autostopowicz
zakup winet w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) janosik » 03.08.2010 12:07

cześć !!! Mam pytanie czy za winietkę w Chorwacji można płacić kartą ,jeśli tak to czy podjeżdża się do "normalnego" okienka .Wybieramy się na tydzień 8 sierpnia do Celiny,czy można (warto )kupić winietę czasową . Za przejazd płaci się przy wyjeździe?
pozdrawiam janosik
Vjetar
Legenda
Re: zakup winet w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.08.2010 12:42

janosik napisał(a):cześć !!! Mam pytanie czy za winietkę w Chorwacji można płacić kartą ,jeśli tak to czy podjeżdża się do "normalnego" okienka .Wybieramy się na tydzień 8 sierpnia do Celiny,czy można (warto )kupić winietę czasową . Za przejazd płaci się przy wyjeździe?
pozdrawiam janosik

W HR nie ma winiet (czasowych też).
Płaci się w budzie za przejechany odcinek autostrady.
Kartą też.
janosik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) janosik » 03.08.2010 15:36

Dzięki Jacek !
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies