Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 28.07.2010 18:04

szaki17 napisał(a):
joajer napisał(a):Poza tym na Węgrzech nie ma winiety naklejanej tylko płaci się np na stacji a oni wprowadzają auto do rejestru i dostaje się paragon, więc nie widzę możliwości zakupu winiety w innym kraju.

Ja kupiłem przed chwilą Węgierską winietę klikając w klawiaturę siedząc w domu przy kawusi, Tutaj link
Uwaga, pobierają opłatę manipulacyjną 100 HUF , po przeliczeniu wychodzi ok 1,50 zl :lol: :lol: :lol:

Można ale tylko pod warunkiem, że umiesz sobie poradzić z takim zakupem i , że masz to zaplanowane ale co jeśli nagle zapragniesz wrócić przez Węgry a nie np przez Słowenię?
DENIS4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DENIS4 » 28.07.2010 19:52

dla wszystkich panikujacych i ceniacych czas i wygode podrozowania proponuje zakup winietek na wszystkie kraje w oddzialach PZMOT i po sprawie i stresie oczywiscie ta wygoda kosztuje ale wierzcie oplaca sie!!!!
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 28.07.2010 20:36

DENIS4 napisał(a):dla wszystkich panikujacych i ceniacych czas i wygode podrozowania proponuje zakup winietek na wszystkie kraje w oddzialach PZMOT i po sprawie i stresie oczywiscie ta wygoda kosztuje ale wierzcie oplaca sie!!!!
Czy paliwo tez kupujesz przez PZMOT, pytam bo to taki sam stres jak kupienie winietki :roll:
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 28.07.2010 20:58

jasio napisał(a):Czy paliwo tez kupujesz przez PZMOT, pytam bo to taki sam stres jak kupienie winietki :roll:

Nawet większy :wink: bo można nalać nie tego... :D
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 28.07.2010 21:34

jorgus111 napisał(a):
jasio napisał(a):Czy paliwo tez kupujesz przez PZMOT, pytam bo to taki sam stres jak kupienie winietki :roll:

Nawet większy :wink: bo można nalać nie tego... :D
Masz rację ale można skorzystać z usług eksperta PZMOT i on wskaże z którego pistoletu nalać :lol: Oczywiście za " symboliczną " opłatę :lol:
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 29.07.2010 07:10

DENIS4 napisał(a):dla wszystkich panikujacych i ceniacych czas i wygode podrozowania proponuje zakup winietek na wszystkie kraje w oddzialach PZMOT i po sprawie i stresie oczywiscie ta wygoda kosztuje ale wierzcie oplaca sie!!!!

zapomniałeś tylko dodać, że PZMot ma cenę "x2" :( więc trzeba miec tez zasobną kieszeń. a przecież wystarczy np. na granicy z Czechami kupić winietkę w ostatniej budce, na przejściu granicznym z Austrią w pierwszym barku za granicą... odpoczyenk i tak trzeba zrobić, a kupienie winietki chyba nie jets filozofią :)
marta1709
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marta1709 » 29.07.2010 18:56

Próbowałam poszukać tego na forum, ale nie znalazłam. Czy ktoś może napisać ile kosztują tunele na drodze Czechy(Cieszyn)-Austria-Słowenia-Chorwacja(Orebic) i czy opłatę uiszcza się przed tunelem na bramkach? Do Chorwacji jedziemy pierwszy raz i nie wiem na jaką kwotę mam się przygotować.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 29.07.2010 19:24

marta1709 napisał(a):Próbowałam poszukać tego na forum, ale nie znalazłam. Czy ktoś może napisać ile kosztują tunele na drodze Czechy(Cieszyn)-Austria-Słowenia-Chorwacja(Orebic) i czy opłatę uiszcza się przed tunelem na bramkach? Do Chorwacji jedziemy pierwszy raz i nie wiem na jaką kwotę mam się przygotować.
Na tej trasie nie ma dodatkowych opłat za tunele :D
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 29.07.2010 19:38

jasio napisał(a):
marta1709 napisał(a):Próbowałam poszukać tego na forum, ale nie znalazłam. Czy ktoś może napisać ile kosztują tunele na drodze Czechy(Cieszyn)-Austria-Słowenia-Chorwacja(Orebic) i czy opłatę uiszcza się przed tunelem na bramkach? Do Chorwacji jedziemy pierwszy raz i nie wiem na jaką kwotę mam się przygotować.

Ale pod warunkiem, że jedziesz na Wiedeń, Graz.
Jeśli ktoś by jechał krajoznawczo przez Austrię np w stronę Salzburga to musi albo przejechać pod Alpami albo przez Alpy co się wiąże z opłatami.
Gal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gal » 29.07.2010 22:31

Jadąc przez Passau (A) i dalej na Linz tez są jakieś płatne tunele?
DENIS4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DENIS4 » 30.07.2010 12:12

aro_40 napisał(a):

zapomniałeś tylko dodać, że PZMot ma cenę "x2" :( więc trzeba miec tez zasobną kieszeń. a przecież wystarczy np. na granicy z Czechami kupić winietkę w ostatniej budce, na przejściu granicznym z Austrią w pierwszym barku za granicą... odpoczyenk i tak trzeba zrobić, a kupienie winietki chyba nie jets filozofią :)

no i jest MAZOWSZE nic nie wiedza a najwiecej do powiedzenia maja JAK NA WIEJSKIEJ.Moze w stolecznym PZMOT placi sie 2x w Poznaniu kosztuje to 12zl drozej w stosunku do nominalu winietki no ale z wygod trzeba umiec korzystac lub sie nimi cieszyc a nie ciagle narzekac.POZDRAWIAM
marta1709
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marta1709 » 30.07.2010 18:07

joajer napisał(a):
jasio napisał(a):

Ale pod warunkiem, że jedziesz na Wiedeń, Graz.
Jeśli ktoś by jechał krajoznawczo przez Austrię np w stronę Salzburga to musi albo przejechać pod Alpami albo przez Alpy co się wiąże z opłatami.

Tak, jedziemy na Wiedeń, Graz. Dziękuję bardzo za info. Pozdrawiam
janosik
Autostopowicz
zakup winet w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) janosik » 03.08.2010 12:07

cześć !!! Mam pytanie czy za winietkę w Chorwacji można płacić kartą ,jeśli tak to czy podjeżdża się do "normalnego" okienka .Wybieramy się na tydzień 8 sierpnia do Celiny,czy można (warto )kupić winietę czasową . Za przejazd płaci się przy wyjeździe?
pozdrawiam janosik
Vjetar
Legenda
Re: zakup winet w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.08.2010 12:42

janosik napisał(a):cześć !!! Mam pytanie czy za winietkę w Chorwacji można płacić kartą ,jeśli tak to czy podjeżdża się do "normalnego" okienka .Wybieramy się na tydzień 8 sierpnia do Celiny,czy można (warto )kupić winietę czasową . Za przejazd płaci się przy wyjeździe?
pozdrawiam janosik

W HR nie ma winiet (czasowych też).
Płaci się w budzie za przejechany odcinek autostrady.
Kartą też.
janosik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) janosik » 03.08.2010 15:36

Dzięki Jacek !
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone