Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
damianet
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianet » 14.07.2010 08:13

Witam
Wybieram się mercedesem vito z boxem i mam jedno pytanie do jakiej kategorii zakwalifikują samochód na chorwackiej autostradzie ?? icon_smile.gif samochód ma 1.9m ale z boxem już ponad 2 m
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 14.07.2010 09:22

damianet napisał(a):Witam
Wybieram się mercedesem vito z boxem i mam jedno pytanie do jakiej kategorii zakwalifikują samochód na chorwackiej autostradzie ?? icon_smile.gif samochód ma 1.9m ale z boxem już ponad 2 m

Kurcze z boxem przekroczysz 3,5 tony?
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 14.07.2010 09:36

pablo2222 napisał(a):
damianet napisał(a):Witam

Kurcze z boxem przekroczysz 3,5 tony?

Może do III kategorii go nie zaliczą :wink: ale do II to zależy od tego kto bedzie siedział na kasie :wink:
http://cro.pl/cenydr2009.php

Tu jest fajny wątek o opłatach za vany
forum/viewtopic.php?p=302322
Rocusiowa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rocusiowa » 23.07.2010 08:37

Witam wszystkich Cromaniaków :lol:
4 sierpnia pierwszy raz wyruszamy do Chorwacji :lol:

Czy wiecie może, czy ta budka z winietkami w Cieszynie jest całodobowa?
Chyba przy stacji ORLEN jest taka... Będziemy tam pewnie około północy albo ciut później...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.07.2010 08:58

Rocusiowa napisał(a):Witam wszystkich Cromaniaków :lol:

Chyba przy stacji ORLEN jest taka... Będziemy tam pewnie około północy albo ciut później...

forum/viewtopic.php?p=559965#559965
Rocusiowa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rocusiowa » 23.07.2010 09:16

Jacek S napisał(a):
Rocusiowa napisał(a):Witam wszystkich Cromaniaków :lol:

forum/viewtopic.php?p=559965#559965

Dziękować :)
Joasialw
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joasialw » 24.07.2010 11:15

W Cieszynie na granicy mozna kupic winietke,ale jest niekorzystny kurs.Lepiej kupic na stacji benzynowej.

Rada dla podrozujacych,zludnym moze byc przeswiadczenie,ze moge kupic winietke na samej granicy,tuz po jej przekroczeniu.Z Chorwacji jechalismy przez Austrie,Alpy do Niemiec.Myslelismy,ze po przekroczeniu słowenskiej granicy wlasnie w Austrii zrobimy przerwe i kupimy winiete....Okazalo sie ,ze z dusza na ramieniu jechalismy 40 km,by zjechac z trasy i kupicn w malym miasteczku na stancji benzynowej w/w.Podobno mielismy wiele szczescia:),bo łapia juz za granica:).Tak wiec pamietajcie....winiety na dany kraj kupujcie jeszcze w poprzednim
Joasialw
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joasialw » 24.07.2010 11:39

Własnie wrocilismy z uroplu.Jechalismy z Cieszyna-Brno-Wieden-Maribor-potem na Koper-Pula.W Mariborze jest rozjazd.
W/w trasa jest bardzo dobra.warto zaplacic winiety,komfort jazdy niesamowity.Nie mielismy zadnych korków.Dobre drogi,na trasie duzo zadbanych parkingów.Polecam.Jechalismy z 2-letnim i 5-letnim dzieckiem...nie było klopotow.POLECAM

Co do oplat w Chorwacji.

Jadac do Istrii kierunek Koper-Pula.Oplata przy wjezdzie 14 kun,wyjezdzajac z autostrady(wjezdzajac do Puli) 12 kun.Na trasie zaplacilismy razem 26 kun,ale komfort jazdy wielki,wart ceny.
Jadac na jednodniowa wycieczke wzdluz wybrzeza Istrii:Pula--Rowinj-Kanał Limski-Vrsar-Porec-Jaskinia Baradine wybralismy droge bezplatna.Nie polecam takiej trasy dla tych,ktorzy wjezdzaja badz wyjezdzaja z Chorwacji.Biorac pod uwage ilosc km ,ktore sa na trasie Polska-Chorwacja nie ma sensu dodawac sobie czasu.Bezplatne drogi sa waskie,nie zawsze w dobrym stanie,z ograniczeniami.Stracicie siły,czas i wbrew pozorom paliwo.
w czasie wycieczki do Humu pojechalismy bezplatna droga (Pula-Vodnjan-Svetvincenat-Pazin-Hum),widoki piekne,drogi nie najgorsze...ale przed Humem wjechalismy w jakies zawijasy.GPS nas zgubil.Owszem widoki piekne,nawet znalezlismy urocze opuszczone miasteczko,w koncu natrafilismy na przeuroczych Chorwatów z cudowna rakija(5 ero za 1,5 litra:)), niemniej jednak w drodze powrotnej zjechalismy na platna ,wygodna droge.Jechalismy Hum-Lupoglav-Pazin-Vodnjan(za wjazd do Vodnjanu 6 kun.tu mozna zjechac wczesniej z trasy to uniknie sie zaplaty za samo miasteczko).Po zwiedzeniu przepieknego Vodnjanu i Muzeum Mumii i relikwii(polecam) wrocilismy bezplatna droga przez Funtane do Puli,bu uniknac oplaty za wjazd w wysokosci 12 kun.

Najwazniejsze informacje.Mozecie jezdzic platnymi odcinkami 14kun,12 kun samochod osobowy.Jesli chcecie zas uniknac oplat za bramki to przed wiekszymi miastami zjezdzajcie z trasy...ale nie warto.Ceny nie sa az tak wysokie a jedziecie komfortowo:)
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 26.07.2010 15:23

A jak to jest z zakupem winiet jeśli wjeżdżamy do jakiegoś kraju w sposób autostrada-autostrada?
Wtedy chcąc nie chcąc wpadamy do jakiegoś kraju bezpośrednio na autostradę bez winiety.
Czy jakieś przepisy w Austri, Słowacji, Słoweni czy Węgier to regulują?
Joasialw
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joasialw » 27.07.2010 16:10

Jak pisałam przezylismy taki stres w Austrii.Potem Niemcy mówili nam,ze mielismy szceście,bo trzeba bylo kupic na granicy słowenskiej oplacajac przejazd tunelem Słowenia-Austria.Podobno takie "przeoczenie" to okolo 350 euro kary.Jak nie placisz to zatrzymuja auto.Podobnie jest w Czechach.
Teraz zawsze juz kupowac bede winiety na dany kraj jeszcze w poprzednim
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 27.07.2010 16:58

Dla przykładu jakoś nie widziałem winiet Czeskich czy Słowackich na Polskich stacjach, ani austriackich w Słowacji itd... Czasem tylko gdzieś jakaś budka i nie zawsze czynna.. :(
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 27.07.2010 18:05

joajer napisał(a):Dla przykładu jakoś nie widziałem winiet Czeskich czy Słowackich na Polskich stacjach, ani austriackich w Słowacji itd... Czasem tylko gdzieś jakaś budka i nie zawsze czynna.. :(

No co Ty - na stacjach przed Cieszynem na każdej stacji wisi wielki napis - WINIETY - ale że już drożej niż za granicą to inna sprawa.
Ja osobiście Cieszynie płaciłem 70zł za miesięczną na Czechy - przepłaciłem jak diabli ale zaraz wjeżdżałem na płatną i nie za bardzo miałem czas, żeby wjeżdżać w Cieszyn.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 27.07.2010 19:57

Może przegapiłem ale nie zawsze jest gdzie kupić.
Poza tym na Węgrzech nie ma winiety naklejanej tylko płaci się np na stacji a oni wprowadzają auto do rejestru i dostaje się paragon, więc nie widzę możliwości zakupu winiety w innym kraju.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2010 15:21

joajer napisał(a):Poza tym na Węgrzech nie ma winiety naklejanej tylko płaci się np na stacji a oni wprowadzają auto do rejestru i dostaje się paragon, więc nie widzę możliwości zakupu winiety w innym kraju.

Ja kupiłem przed chwilą Węgierską winietę klikając w klawiaturę siedząc w domu przy kawusi, Tutaj link
Uwaga, pobierają opłatę manipulacyjną 100 HUF , po przeliczeniu wychodzi ok 1,50 zl :lol: :lol: :lol:
pumczyk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumczyk » 28.07.2010 15:34

szaki17 napisał(a):
joajer napisał(a):Poza tym na Węgrzech nie ma winiety naklejanej tylko płaci się np na stacji a oni wprowadzają auto do rejestru i dostaje się paragon, więc nie widzę możliwości zakupu winiety w innym kraju.

Ja kupiłem przed chwilą Węgierską winietę klikając w klawiaturę siedząc w domu przy kawusi, Tutaj link
Uwaga, pobierają opłatę manipulacyjną 100 HUF , po przeliczeniu wychodzi ok 1,50 zl :lol: :lol: :lol:

I nr rejestracyjny auta sprawdzali przy wyjezdzie(Autostradowe przejscie) z Wegier na Chorwacje. Mieli przenosne palmtopy i wpisywali nr rej i sprawdzali czy wykupiona winieta. Ci co nie mieli to na bok albo jak ktos mial jakis problem to pokazywal im kwitek z wydrukiem i puszczali :) tak mialo jakies auto przedemna pokazal winiete i fakture wydrukowana i powiedzieli OK i puscili go.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone