Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2010 16:36

pioszczep napisał(a):Czy w Słowacji na odcinku pomiędzy przejściem PL/SK w Dukli a przejściem SKL/H w na drodze E71 w kierunku na Miszkolc - poza "autostradą" płatne są jeszcze jakieś odcinki dróg? Szczególnie chodzi mi o "68"?

nie, chyba że jedziesz ciężarówką to wtedy 68 jest płatny :wink:
pioszczep
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pioszczep » 22.06.2010 19:12

Dziękuję bardzo. zawsze jeżdżę "68" ale gdzieś w tym roku "obiło mi się o oczy", że zrobili ją płatną. Chwała Bogu, że nie....
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 25.06.2010 19:30

Witam,
Jadąc od brna drogą płatną D2 i wjeżdżając do Słowacji można niepłacić za winiete? znaczy jechać wzdłuż D2 ale drogą nie płatną,będę przejeżdżał ten krutki odcinek w drodze do Budapesztu i bez sensu byłoby kupować winiete.
czikooo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) czikooo » 04.07.2010 23:02

Witam !

Jadę pierwszy raz do Chorwacji. Czy taka trasa w.g was jest dobra? Jadę do Makarskiej z Malborka. http://www.tinyurl.pl?aggXk34F Viniety już mam wykupione na Czechy, Austrię i Słowenię. Jeśli by ktoś mógłby mi ktoś obliczyć ile będzie kosztował przejazd przez autostrady w Chorwacji ? Ja obliczałem ale nie wiem czy dobrze.

Z góry dzięki !
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 05.07.2010 07:02

czikooo napisał(a):Witam !

Jeśli by ktoś mógłby mi ktoś obliczyć ile będzie kosztował przejazd przez autostrady w Chorwacji ? Ja obliczałem ale nie wiem czy dobrze.

Z góry dzięki !

Polecam
http://www.hac.hr./index.php?task=aut
wybierasz kalkulator i liczysz co chcesz :D
i tak Tracostan-Sestanovac = 198 kun 446 km
Tsubasa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tsubasa » 05.07.2010 14:05

Mam pytanie odnośnie przejazdu przez Słowację. Jeśli pojadę trasą jak w linku poniżej musze kupić winietę słowacką czy nie ma potrzeby?

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... e=UTF8&z=7
Heinz44
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heinz44 » 13.07.2010 09:25

Witam,
W tym roku pierwszy raz jadę na Chorwację. Startuję z Białej Podlaskiej, a kończe w Rakovicy (przy Plitivickich jeziorach) i mam mały dylemat odnośnie drogi dojazdowej.
Początkowo myślałem o wariancie: Biała, Grójec, Cieszyn, Brno, Wiedeń, Maribor, Zagrzeb, Karlovac, Rakovica. Droga praktycznie cały czas autostradami lub trasami szybiekgo ruchu (zależy mi na sprawnym przejaździe). Poczytałem trochę na forum o korkach w Austrii i Słowacji na interesującym mnie kierunku i trochę zwątpiłem w mój wybór. Jadę tam niestety w szczycie sezonu, wyjazd w nocy 30.07 (piatek), czyli na miejscu będę miała szanse napotkać sobotnie korki.
Jako alternatywę wymyśliłem trasę: Biała, Lublin, Barwinek, Kosice, Miszkolc, Budapeszt, Letenye, Zagrzeb, Karlovac, Rakovica. Ten wariant jest o ponad sto kilometrów krótszy od pierwszego.
Moje pytanie brzmi: czy mam szansę na to, że drogi w drugim wariancie będą znacząco mnie zatłoczone niż w pierwszym?
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 13.07.2010 09:37

Heinz44 napisał(a):Witam,
W tym roku pierwszy raz jadę na Chorwację. Startuję z Białej Podlaskiej, a kończe w Rakovicy (przy Plitivickich jeziorach) i mam mały dylemat odnośnie drogi dojazdowej.
Początkowo myślałem o wariancie: Biała, Grójec, Cieszyn, Brno, Wiedeń, Maribor, Zagrzeb, Karlovac, Rakovica. Droga praktycznie cały czas autostradami lub trasami szybiekgo ruchu (zależy mi na sprawnym przejaździe). Poczytałem trochę na forum o korkach w Austrii i Słowacji na interesującym mnie kierunku i trochę zwątpiłem w mój wybór. Jadę tam niestety w szczycie sezonu, wyjazd w nocy 30.07 (piatek), czyli na miejscu będę miała szanse napotkać sobotnie korki.
Jako alternatywę wymyśliłem trasę: Biała, Lublin, Barwinek, Kosice, Miszkolc, Budapeszt, Letenye, Zagrzeb, Karlovac, Rakovica. Ten wariant jest o ponad sto kilometrów krótszy od pierwszego.
Moje pytanie brzmi: czy mam szansę na to, że drogi w drugim wariancie będą znacząco mnie zatłoczone niż w pierwszym?

Jedz przez Austrię niema tak źle z tymi korkami chyba że trafisz w Wiedniu na jadących albo powracających z pracy to robi się korek ale normalnie się jedzie , chyba że byłby wypadek to inna bajka ostatnio bylem w Wiśle u nas i stałem na autostradzie w korku bo był wypadek na to nic nie poradzisz.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 13.07.2010 09:40

Heinz44 napisał(a):Witam,

Korki będą zapewne na bramkach w Zagrzebiu i na przejściach granicznych oraz na autostradzie w Słowenii. W drugim wariancie ominiesz tylko Słowenię. Według mnie w tym terminie (sobota w szczycie sezonu) trudno uniknąć korków. Zaplanujcie może wyjazd z 3 godzinnym zapasem i nie będzie nerwów.
A tak na koniec to jedziemy do a nie na Chorwację.
Pozdrawiam i szerokiej.
matrix02
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrix02 » 13.07.2010 10:47

O w.... morde wlepiłem winietke na szybkiego na pasku przeciwsłonecznym w szybie co robi winiete niewidocznom z daleka ale z bliska da sie odczytać czy policaje w Słoweni mogą sie doczepić i wlepić mandat
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 13.07.2010 11:15

matrix02 napisał(a):O w.... morde wlepiłem winietke na szybkiego na pasku przeciwsłonecznym w szybie co robi winiete niewidocznom z daleka ale z bliska da sie odczytać czy policaje w Słoweni mogą sie doczepić i wlepić mandat

Oczywiście, że mogą!
Pozdrawiam
matrix02
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrix02 » 13.07.2010 11:22

to co kupic jeszcze jednom za 30 eurosów :? czy wystarczy paragon zakupu
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 13.07.2010 11:25

to zależy, bo jeśli nie wlepią, to po co kupować drugą?
Pozdrawiam
Heinz44
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heinz44 » 13.07.2010 12:09

pablo2222 napisał(a):Korki będą zapewne na bramkach w Zagrzebiu i na przejściach granicznych oraz na autostradzie w Słowenii. W drugim wariancie ominiesz tylko Słowenię. Według mnie w tym terminie (sobota w szczycie sezonu) trudno uniknąć korków. Zaplanujcie może wyjazd z 3 godzinnym zapasem i nie będzie nerwów.
A tak na koniec to jedziemy do a nie na Chorwację.
Pozdrawiam i szerokiej.

Dzięki za odpowiedź.
Fakt, mijam tylko Słowenię, ale mam też zapas 105km. Przy wariancie przez Austrię i Słowenię moja trasa liczy 1350km, a przez Słowację i Węgry 1245km.
Zastanawiam się też czy opisywany na forum objazd słoweńskiej autostrady (przez Lenart i Pluj) może pomóc w uniknięciu ewentualnych korków.
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 13.07.2010 12:23

Heinz44 napisał(a):Zastanawiam się też czy opisywany na forum objazd słoweńskiej autostrady (przez Lenart i Pluj) może pomóc w uniknięciu ewentualnych korków.

Typowy objazd nie pomoże, bo korki są często od Ptuja do granicy.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone