Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 25.02.2010 20:37

Ktoś pytał o winiety na granicach Słowacja - Austria - Słowenia: Na każdej z nich jest stacja benzynowa choćby mała z winietami. Ale razu pewnego wracając na słoweńsko-austryjackiej granicy nie sprzedawali winiet na kartę tylko za gotówkę. Z duszą na ramieniu dojechałem do kolejnej stacji benz.

Ale w tym roku jadę przez Czechy, Słowację do Budapestu i dałlj do Sarajewa. Pytanie dotyczy infrastruktury granicznej na autostradach Brno - Bratysława - Węgry. Bo to jest odcinek ciurkiem autostrada. Wolę mieć pewność, że wszędzie kupię ZANIM wjadę na płatny odcinek. wie ktoś?

A co do przejazdu przez Osjek do Bośni, to z tego co wyczytałem jest bezpłatny bo są tylko odcinki gotowe, a reszta w budowie. Też będę tam jechał jeszcze w maju!
jurekk
Globtroter
opłaty...

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekk » 02.03.2010 12:58

Do kaska 33.
Opłaty za auto z przyczepą na Słowacji i na Węgrzech są identyczne
jak dla auta solo. Jest oczywiście warunek aby DMC. zestawu nie
przekraczała 3500 kg. Wiem na pewno,od kilku lat jeżdżę do CRo
z takim zestawem.
Co do sprawy zniesienia opłat na Słowacji w 2010r. byłbym bardzo,
bardzo ostrożny. Nigdzie nie znalazłem potwierdzenia tej wiad.,
czytałem natomiast o jakiejś bzdurze nt. przyklejania nawigacji
do przedniej szyby...
Słowacja to "dziwny" kraj od momentu wprowadzenia euro.
Jeżdziłem tam turystycznie niemal w każdy weekend od 1990r.
Teraz omijam ich szerokim "łukiem".
emir2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) emir2 » 03.03.2010 09:19

Tak patrzę na tabele opłat za autostradę w Chorwacji i mam mały dylemat ! Będę jechać do Cro VW Touranem z Box-em na dachu i jak mi policzą za przejazd bo całkowita wysokość samochodu przekracza 2 m . Policzą jako taryfę dla samochodów I czy II . Czy ktoś miał jakieś doświadczenie w tym temacie ?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.03.2010 09:25

emir2 napisał(a):Tak patrzę na tabele opłat za autostradę w Chorwacji i mam mały dylemat ! Będę jechać do Cro VW Touranem z Box-em na dachu i jak mi policzą

Proszę:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=26787
emir2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) emir2 » 03.03.2010 09:38

JacYamaha napisał(a):
emir2 napisał(a):Tak patrzę na tabele opłat za autostradę w Chorwacji i mam mały dylemat ! Będę jechać do Cro VW Touranem z Box-em na dachu i jak mi policzą

Proszę:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=26787

Dzięki za podesłanie tematu. Ale mój samochodzik mieści się w taryfie I bo jest wysoki 1,65 m ale jak zamontuję BOX to już przekracza 2 m. Wiec jak mi policzą za wysokość tylko samochodu czy też policzą wysokość z BOX-em?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.03.2010 10:18

I po co tyle hałasu :wink:
forum/viewtopic.php?p=423108#423108

i to
forum/viewtopic.php?p=410639#410639

Czytać, czytać, czytać.

Szerokości.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 03.03.2010 10:55

A gdzie czytać odpowiedź na moje dylematy? Pisałem parę linijek wyżej.
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 08.03.2010 09:51

MWN napisał(a):
Ale w tym roku jadę przez Czechy, Słowację do Budapestu i dałlj do Sarajewa. Pytanie dotyczy infrastruktury granicznej na autostradach Brno - Bratysława - Węgry. Bo to jest odcinek ciurkiem autostrada. Wolę mieć pewność, że wszędzie kupię ZANIM wjadę na płatny odcinek. wie ktoś?

Witaj nie ma żadnych kłopotów z kupnem winietki. W Brnie zaraz masz stację, gdzie możesz kupić winietkę na Czechy. Na granicy czesko-słowackiej bez problemów. Na dawnym terminalu pełno budek sprzedających winiety, także tak samo w Rajce na przejściu słowacko-węgierskim.
Płatność w ichniejszej walucie lub euro, kartą również zapłacisz.

Pozdrawiam
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 08.03.2010 10:05

Serdeczne dzięki za te uspakajające wieści! Wolę płacić za przekraczanie prędkości jak za brak winietki...
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 14.03.2010 21:57

Czy na całym odcinku od Zyliny do Bratysławy jest autostrada??
Jaka jest droga od Jablunkova do Zyliny??
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.03.2010 22:02

Południowiec napisał(a):Czy na całym odcinku od Zyliny do Bratysławy jest autostrada??

Jeszcze nie ma, autostrada zaczyna się kilka kilometrów za Ziliną.
Więcej szczegółów na pierwszej stronie.
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 14.03.2010 22:41

Dzięki Janusz
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 15.03.2010 18:53

Południowiec napisał(a):Czy na całym odcinku od Zyliny do Bratysławy jest autostrada??

Powinna być od maja br.
krasy
Podróżnik
Co z Węgrami?

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasy » 15.03.2010 22:29

Witam.
Przepraszam , jeśli to gdzieś przeoczyłem ,ale nie rozumiem czegoś?
Będę jechał samochodem kombi czyli kat D1 na Węgrzech.
Wybrałem taką trasę przez Węgry (zaznaczona niebieskim cienkim paseczkiem po lewej str mapy):

Obrazek

i nie wiem czy mam wykupywać jakieś winiety na drogi jeśli będę jechał drogami, na których w/g opisu na str1 pojazdy z kat D1 nie płacą?
No czegoś tu nie kumam ...
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 15.03.2010 23:32

Jeśli dobrze widzę to pojedziesz drogą 86 która jest bezpłatna. Kawałek autostrady od Bratysławy do zjazdu na 86 też jest niepłatny. Poczytaj tutaj
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone