Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MWN
Cromaniak

Postnapisał(a) MWN » 25.02.2010 20:37

Ktoś pytał o winiety na granicach Słowacja - Austria - Słowenia: Na każdej z nich jest stacja benzynowa choćby mała z winietami. Ale razu pewnego wracając na słoweńsko-austryjackiej granicy nie sprzedawali winiet na kartę tylko za gotówkę. Z duszą na ramieniu dojechałem do kolejnej stacji benz.

Ale w tym roku jadę przez Czechy, Słowację do Budapestu i dałlj do Sarajewa. Pytanie dotyczy infrastruktury granicznej na autostradach Brno - Bratysława - Węgry. Bo to jest odcinek ciurkiem autostrada. Wolę mieć pewność, że wszędzie kupię ZANIM wjadę na płatny odcinek. wie ktoś?

A co do przejazdu przez Osjek do Bośni, to z tego co wyczytałem jest bezpłatny bo są tylko odcinki gotowe, a reszta w budowie. Też będę tam jechał jeszcze w maju!
jurekk
Globtroter
opłaty...

Postnapisał(a) jurekk » 02.03.2010 12:58

Do kaska 33.
Opłaty za auto z przyczepą na Słowacji i na Węgrzech są identyczne
jak dla auta solo. Jest oczywiście warunek aby DMC. zestawu nie
przekraczała 3500 kg. Wiem na pewno,od kilku lat jeżdżę do CRo
z takim zestawem.
Co do sprawy zniesienia opłat na Słowacji w 2010r. byłbym bardzo,
bardzo ostrożny. Nigdzie nie znalazłem potwierdzenia tej wiad.,
czytałem natomiast o jakiejś bzdurze nt. przyklejania nawigacji
do przedniej szyby...
Słowacja to "dziwny" kraj od momentu wprowadzenia euro.
Jeżdziłem tam turystycznie niemal w każdy weekend od 1990r.
Teraz omijam ich szerokim "łukiem".
emir2
Podróżnik

Postnapisał(a) emir2 » 03.03.2010 09:19

Tak patrzę na tabele opłat za autostradę w Chorwacji i mam mały dylemat ! Będę jechać do Cro VW Touranem z Box-em na dachu i jak mi policzą za przejazd bo całkowita wysokość samochodu przekracza 2 m . Policzą jako taryfę dla samochodów I czy II . Czy ktoś miał jakieś doświadczenie w tym temacie ?
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 03.03.2010 09:25

emir2 napisał(a):Tak patrzę na tabele opłat za autostradę w Chorwacji i mam mały dylemat ! Będę jechać do Cro VW Touranem z Box-em na dachu i jak mi policzą

Proszę:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=26787
emir2
Podróżnik

Postnapisał(a) emir2 » 03.03.2010 09:38

JacYamaha napisał(a):
emir2 napisał(a):Tak patrzę na tabele opłat za autostradę w Chorwacji i mam mały dylemat ! Będę jechać do Cro VW Touranem z Box-em na dachu i jak mi policzą

Proszę:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=26787

Dzięki za podesłanie tematu. Ale mój samochodzik mieści się w taryfie I bo jest wysoki 1,65 m ale jak zamontuję BOX to już przekracza 2 m. Wiec jak mi policzą za wysokość tylko samochodu czy też policzą wysokość z BOX-em?
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 03.03.2010 10:18

I po co tyle hałasu :wink:
forum/viewtopic.php?p=423108#423108

i to
forum/viewtopic.php?p=410639#410639

Czytać, czytać, czytać.

Szerokości.
MWN
Cromaniak

Postnapisał(a) MWN » 03.03.2010 10:55

A gdzie czytać odpowiedź na moje dylematy? Pisałem parę linijek wyżej.
bukmacher3
Croentuzjasta

Postnapisał(a) bukmacher3 » 08.03.2010 09:51

MWN napisał(a):
Ale w tym roku jadę przez Czechy, Słowację do Budapestu i dałlj do Sarajewa. Pytanie dotyczy infrastruktury granicznej na autostradach Brno - Bratysława - Węgry. Bo to jest odcinek ciurkiem autostrada. Wolę mieć pewność, że wszędzie kupię ZANIM wjadę na płatny odcinek. wie ktoś?

Witaj nie ma żadnych kłopotów z kupnem winietki. W Brnie zaraz masz stację, gdzie możesz kupić winietkę na Czechy. Na granicy czesko-słowackiej bez problemów. Na dawnym terminalu pełno budek sprzedających winiety, także tak samo w Rajce na przejściu słowacko-węgierskim.
Płatność w ichniejszej walucie lub euro, kartą również zapłacisz.

Pozdrawiam
MWN
Cromaniak

Postnapisał(a) MWN » 08.03.2010 10:05

Serdeczne dzięki za te uspakajające wieści! Wolę płacić za przekraczanie prędkości jak za brak winietki...
Południowiec
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Południowiec » 14.03.2010 21:57

Czy na całym odcinku od Zyliny do Bratysławy jest autostrada??
Jaka jest droga od Jablunkova do Zyliny??
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.03.2010 22:02

Południowiec napisał(a):Czy na całym odcinku od Zyliny do Bratysławy jest autostrada??

Jeszcze nie ma, autostrada zaczyna się kilka kilometrów za Ziliną.
Więcej szczegółów na pierwszej stronie.
Południowiec
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Południowiec » 14.03.2010 22:41

Dzięki Janusz
gospodarz
Cromaniak

Postnapisał(a) gospodarz » 15.03.2010 18:53

Południowiec napisał(a):Czy na całym odcinku od Zyliny do Bratysławy jest autostrada??

Powinna być od maja br.
krasy
Podróżnik
Co z Węgrami?

Postnapisał(a) krasy » 15.03.2010 22:29

Witam.
Przepraszam , jeśli to gdzieś przeoczyłem ,ale nie rozumiem czegoś?
Będę jechał samochodem kombi czyli kat D1 na Węgrzech.
Wybrałem taką trasę przez Węgry (zaznaczona niebieskim cienkim paseczkiem po lewej str mapy):

Obrazek

i nie wiem czy mam wykupywać jakieś winiety na drogi jeśli będę jechał drogami, na których w/g opisu na str1 pojazdy z kat D1 nie płacą?
No czegoś tu nie kumam ...
szary779
Cromaniak

Postnapisał(a) szary779 » 15.03.2010 23:32

Jeśli dobrze widzę to pojedziesz drogą 86 która jest bezpłatna. Kawałek autostrady od Bratysławy do zjazdu na 86 też jest niepłatny. Poczytaj tutaj
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies