Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mibe
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mibe » 31.08.2009 17:38

mottom napisał(a):
kaszpir napisał(a):Czyli kupując winietę austriacką w Słowacji (na dowolnej stacji) zapłacę za nią dokładnie tyle samo jakbym kupił ją w Austrii ?

według mnie - tak
kaszpir napisał(a):Słowacy na tym dodatkowo nie zarabiają ???

Zarabiają pewno podobnie jak ich austriaccy koledzy sprzedawcy (chyba tyle samo, ale to zależy od ich "układów" z hurtownią :) )
Mechanizm jest dokładnie taki sam jak sprzedaż biletów MZK - sprzedawca "końcowy" kupuje w "hurtowni" z tzw. dyskontem - czyli za np nominał 15EUR płaci (tutaj przykład, bo nie wiem jaką mają marżę) 14,80 ...

Aby nie bić piany dłużej.

Ja kupiłem winiety na Słowację i Austrię w jednym kiosku przy parkingu w Cieszynie po czeskiej stronie zaraz za "szlabanami granicznymi", winietę słoweńską na stacji paliw w Austrii przy okazji tankowania. w ani jednym ani drugim przypadku nie zapłaciłem więcej niż cena nominalna.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 03.09.2009 16:53

Mam pytanie, bo szukam i nie mogę znaleźć. Chodzi mi o autostradę od Osijek do granicy z Bośnią. Gdzie się ona zaczyna (od strony Węgier) czy dopiero w Osijek czy może gdzieś bliżej Granicy Węgierskiej a jeśli tak to jak najlepiej się kierować aby na nią wjechać?
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 14.09.2009 16:27

Jadąc tydzień temu przez węgry, znajomy poszedł na stację, kupić winietę i pani powiedziała, że nie działa terminal i że może tylko sprzedać tygodniową winietę za 11euro :evil:
8O
U nich to chyba nic nigdy nie działa i ceny zawsze są z kosmosu...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2009 20:43

Jeśli tygodniowa kosztuje 2550 ft a forint w kantorze kosztuje 0,0165 pln to daje 41,56 pln(pytanie otwarte po ile by przeliczył by bank-ale sie już nie rozdrabniajmy)to płacąc 11 euro faktycznie orżneli prawie na całe 1 euro...faktycznie-bandyci -krwiopijcy! :wink:

PS
aha!prawie krakowianka czyli znajomy mógł byc z samego Krakowa-wszystko jasne :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2009 21:14

Tak mi sie przypomniało...ja przepłaciłem w Cakovcu płacąc w kunach ;)
Za odcinek od Sv.Heleny -było 29 kun a w euro wyświetliło się 4 euro.
Jako,że za euro ,wymieniając w Sutivanie,dostawałem 7,24 kuny, to cztery euro to równowartość 28,96 kuny.
4 lipy w plecy ;)
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 14.09.2009 23:57

Łeee :? :D :wink: w sumie to chodziło mi o sam fakt "zepsutego" terminala (że się nie da i już ;) ).
Wiedziałam, że się ktoś do reszty przyczepi :P
Miałam "gdzieś" przelicznik, bo i tak nie moja kolej płacenia była ;)

edit:
znajomy - rasowy krakus :P :lool:
Hepik - pozdrawiam :D :papa: :wink:
pawel69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel69 » 06.11.2009 18:55

WITAM jakiś czas temu tak około czerwca lipcz tego roku znalazłem na tym forum link do strony gdzie zaznaczało sie odcinek autostrady na chorwacji i odrazu było wiadomo jaki koszt jest za ten odcinek . Może spotkał sie ktos z tym linkiem bardzo bym prosił o podanie go.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2009 20:07

Proszę bardzo, tu masz link, klikasz na "kalkulator" (powiększ mapę) określasz skąd i dokąd jedziesz i masz wynik :lol:
Znachr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Znachr » 07.12.2009 11:01

Dwie uwagi, które mi się nasunęły:
1) Na czerwiec 2009 Dalmatina (autostrada z Zagrzebia przez Split na południe) jest dociągnięta za Zagvozd. Dla tych co jadą do Dubrvnika albo dalej, kierować się na Vrgorac, na skrzyżowaniu we Vrgoracu PROSTO (nie w prawo do Magistrali), potem jest jeszcze 5-10 km odcinek autostrady dodany. Wg miejscowych autostrada będzie iść aż do Peloponezu
2) Na skutek zaszłości z wczesnych lat 90-tych południe Bośni (od Mostaru w dół) uważa się w dużej części za Chowację i z nią identyfikuje. Dlatego miejscowi celnicy z Neum często demonstracyjnie nie sprawdzają paszportów. No, chyba że masz serbską albo czarnogórską rejestrację :lol:
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 24.12.2009 21:55

Znachr napisał(a):południe Bośni (od Mostaru w dół)

Nie jestem specem, ale chyba chodzi o Hercegovinę, a nie o Bośnię :) , bez urazy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.12.2009 08:11

mariusz29 napisał(a):

Nie jestem specem, ale chyba chodzi o Hercegovinę, a nie o Bośnię :) , bez urazy

A ja myślałem, że to jeden kraj ...
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 28.12.2009 21:54

JacYamaha napisał(a):
mariusz29 napisał(a):

A ja myślałem, że to jeden kraj ...

Jasne, że to jeden kraj o nazwie Bośnia i Hercegowina. Tylko, jakby to wyglądało gdyby napisać, że Pomorze jest na południe od Warszawy (albo jeszcze lepiej od Warszawy w dół). Przepraszam za off topa, ale chciałem zadbać o pewną poprawność.
kaska33
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaska33 » 01.02.2010 22:45

witam
moje pytanie dotyczy winet : Słowacja i Wegry
Wiem ze w opisie Piotrka B jest wszystko swietnie wyjaśnione i dołaczone mapki i rysunki.Jednak watpliowść jest....
w jakiej kategorii mam wykupic winete : samochód osobowy i przyczepa campingowa ( 6 m) ale calosc nie przekracza 3,5 t.
Cytuje:
,,

Ceny winiet na 2010r dla samochodów osobowych (do 3,5 tony)
- 7 dni 4,90 euro
- 30 dni 9,90 euro
- roczne 36,50 euro
Istotna informacja do tabelek zamieszczonych na w.w stronce . Zwracajcie uwagę na to czy tabelka dotyczy:
WSZYSTKICH pojazdów (w tym i osobowych) - "Spoplatnené úseky ciest pre všetky kategórie vozidiel"
czy dotyczy TYLKO pojazdów powyżej 3,5 tony - "Spoplatnené úseky ciest pre vozidlá nad 3,5t" ,,

stad moja watpliowśc czy nie ma tam wyszczególnionych kategorii pojazdów jak np. w Chorwacji..?

rowniez temat dotyczy Wegier ..tam sa oczywiscie kategorie ale D1 ma zaaznaczone tylko motor i sam osob. bez przyczepy. D2 ma przyczepe ale juz powyżej 3,5 t.

strona pierwsza tego tamatu

więc jak sie do tego ustosunkowac..... :?:

prosze o podpowiedź
kaska33
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaska33 » 08.02.2010 10:35

witam

chcialam zapytac czy to prawda co znalazłam w necie i czy dobrze to rozumie...??

http://slowacja.hej.pl/sl-auto.htm

dokładnie chodzi o ten fragm :

Dla posiadaczy przyczep kempingowych oraz caravanów, którzy w 2010 roku planują wyjazd do Słowacji wspaniała wiadomość. W 2010 roku pojazdy kategorii M1 będą jeździć po słowackich drogach bez opłat i nie potrzebują także winiet. Celem akcji promocyjnej jest wspieranie ruchu turystycznego na Słowacji oraz zachęcenie turystów do wypoczynku w Republice Słowackiej.

pozdr
miguel06
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miguel06 » 08.02.2010 19:54

hmmm tak,czy tak muszę zapłacic 30euro/za przejazd przez Słowenie,jade na 9dni;) czyli dwa dni za 2dni za duzo:) na polowke.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies