Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirko
Rezydent

Postnapisał(a) mirko » 26.08.2009 09:30

Uwaga!
Mozliwa blokada przejściach granicznych w Chorwacji??

blokada

:roll:
spidey
Turysta

Postnapisał(a) spidey » 26.08.2009 09:37

mirko napisał(a):Uwaga!
Mozliwa blokada przejściach granicznych w Chorwacji??

blokada

:roll:

Coś więcej wiadomo?
Które to przejścia?
W niedzielę będę przekraczał granice :/
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.08.2009 10:26

Blokada jest w czwartek.
mirko
Rezydent

Postnapisał(a) mirko » 26.08.2009 10:28

"27. Sierpnia o 11.55 w kierunku przejścia granicznego w Bośni, Węgier i Serbii będzie całkowicie zablokowany przez ciągniki rolnicze."

Cytat z gazety "Jutarnji list"

8O
Użytkownik usunięty
Re: odpłatność za autostrady w Czechach i na Węgrzech

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2009 10:31

klimut napisał(a):czy można płacić w Euro czy trzeba w koronach i forintach?

Można w euro tylko jedno małe "ale" nie miej później pretensji do nikogo, że zastosowali Ci przelicznik z sufitu i suma summarum zakup winiet w PZMot byłby o wiele tańszy ;-)
Pamietaj, że jeszcze jest jedna forma płatności - karta
PETERENZO
Cromaniak
Re: odpłatność za autostrady w Czechach i na Węgrzech

Postnapisał(a) PETERENZO » 26.08.2009 22:56

Piotrek_B napisał(a):
klimut napisał(a):czy można płacić w Euro czy trzeba w koronach i forintach?

Można w euro tylko jedno małe "ale" nie miej później pretensji do nikogo, że zastosowali Ci przelicznik z sufitu i suma summarum zakup winiet w PZMot byłby o wiele tańszy ;-)
Pamietaj, że jeszcze jest jedna forma płatności - karta

Karta to podstawa - szybciej, wygodniej i nie ma problemu z oszustwem. Poza tym kurs zwykle "średni" więc zawsze taniej niż gotowizna.
crokomak
Autostopowicz

Postnapisał(a) crokomak » 28.08.2009 00:10

Potwierdzam - płatność kartą wychodzi bardzo korzystnie:
opłaty za winiety i na bramkach na dzień 27.08.2009
1 kuna - 0,5619
100 forintów - 1,533
kaszpir
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kaszpir » 31.08.2009 12:24

Krótkie pytanka :)

Czy na każdej granicy (np. Czechy/Słowacja , Słowacja/Austria , Austria/Słowenia) kupię winiety na dany kraj ?

Czy powinienem się zatrzymać prze granicą , przejść przez przejście i po drugiej strony granicy kupić winiety (na terenie kraju w którym wymagana jest winieta) ? Podobno wtedy kupię winiety w cenie "normalnej" :)

Będę potrzebował winiety na Słowację , Austrię i Słowenię ...

dzieki !
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 31.08.2009 12:26

Nie ma granic... :lol:

Kupisz na pierwszej lepszej stacji benzynowej po wjechaniu na terytorium danego kraju.
To zależy od trasy czy winieta potrzebna czy nie.
PS. Przejść na piechotę? A jak na pierwszej nie będą mieli to idziesz dalej 30 km? Kto Ci takich głupot naopowiadał.
kaszpir
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kaszpir » 31.08.2009 13:05

JacYamaha napisał(a):Nie ma granic... :lol:

Kupisz na pierwszej lepszej stacji benzynowej po wjechaniu na terytorium danego kraju.
To zależy od trasy czy winieta potrzebna czy nie.
PS. Przejść na piechotę? A jak na pierwszej nie będą mieli to idziesz dalej 30 km? Kto Ci takich głupot naopowiadał.

Słyszałem że zaraz po przejechaniu granicy Austrii i Słowenii winieta jest od razu wymagana bo droga po przejechaniu "granicy" jest płatna i wymaga już winiety ...

Rozumiem że granic nie "ma" ale chyba jakaś "infrastruktura" jest i tam chyba mozna kupić ?

Nie chce zapłacić kary za brak winiety dlatego miałem nadzieję kupić od razu na granicy ...
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 31.08.2009 13:10

Nie pozostaje mi nic innego jak poprosić Cię o poczytanie tego wątku
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17828
kaszpir
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kaszpir » 31.08.2009 14:36

JacYamaha napisał(a):Nie pozostaje mi nic innego jak poprosić Cię o poczytanie tego wątku
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17828

Przeczytałem cały wątek i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania :)
Czy winietę MUSZĘ mieć już na granicy Słowacko-Austriackiej i Austriacko-Sloweńskiej czy mogę kupić ją na najbliższej stacji , mimo że najbliżna stacja znajdowała by się kilka-kilkanaście kilometrów dalej i była już na drodze płatnej ...

Znajomy mi powiedział że winietę MUSZĘ mieć już na granicy , bo droga poza granicą jest już płatna ...

Ale jeśli granic nie ma i całej znajdującej się tak kiedyś "infrastruktury" to przecież chyba nie ma szansy kupić tam winiety ..

Bo cena winiety na stacji benzynowej w Słowacji (np. OMV) będzie na "zagraniczne" winiety (Słowenia/Austria) zapewne wyższa niż cena winiet w danym docelowym kraju ?

Może i dziwne pytania , ale nigdy nie używałem winiet i ich nie kupowałem :)
mottom
Cromaniak

Postnapisał(a) mottom » 31.08.2009 14:44

Ceny winiet nominowanych w EUR (np Słowenia i Austria) są takie same (płacąc gotówką w EUR) w kraju docelowym jak i u "pośrednika" (co innego gdy kupuje się np PZMOT płacąc w PLN :cry: - wtedy jest drożej)
kaszpir
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kaszpir » 31.08.2009 15:01

mottom napisał(a):Ceny winiet nominowanych w EUR (np Słowenia i Austria) są takie same (płacąc gotówką w EUR) w kraju docelowym jak i u "pośrednika" (co innego gdy kupuje się np PZMOT płacąc w PLN :cry: - wtedy jest drożej)

Czyli kupując winietę austriacką w Słowacji (na dowolnej stacji) zapłacę za nią dokładnie tyle samo jakbym kupił ją w Austrii ?

Słowacy na tym dodatkowo nie zarabiają ???

Bo jeśli tak to wolę kupić winietę na Słowacji :) Paliwko sie zatankuje i winietkę kupi a ze Słowakiem spokojnie sie dogada ;)
mottom
Cromaniak

Postnapisał(a) mottom » 31.08.2009 15:16

kaszpir napisał(a):Czyli kupując winietę austriacką w Słowacji (na dowolnej stacji) zapłacę za nią dokładnie tyle samo jakbym kupił ją w Austrii ?

według mnie - tak
kaszpir napisał(a):Słowacy na tym dodatkowo nie zarabiają ???

Zarabiają pewno podobnie jak ich austriaccy koledzy sprzedawcy (chyba tyle samo, ale to zależy od ich "układów" z hurtownią :) )
Mechanizm jest dokładnie taki sam jak sprzedaż biletów MZK - sprzedawca "końcowy" kupuje w "hurtowni" z tzw. dyskontem - czyli za np nominał 15EUR płaci (tutaj przykład, bo nie wiem jaką mają marżę) 14,80 ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies