Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
julas.wrc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) julas.wrc » 09.08.2009 18:52

jjangraa napisał(a):Dwa lata temu przejechalismy trasą nadmorską z Zadaru do Dubrownika,z przystankami po drodze w Murter, na Korculi, w Baskiej Wodzie .Piękna trasa i choć drogi kręte,warto tak jechać.We wrześniu też się tam wybieramy zaczynając od Istrii (okolice Puli) potem okolice Zadaru, Trogir,Makarska(okolice) i poniżej Dubrownika. :)

czyli warto jechać :D Główne miasta napisałem które chcemy zobaczyć, małe mniej komercyjne też zahaczymy. W zależności o nastroju, funduszu i plaż.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.08.2009 19:34

julas.wrc napisał(a):czyli warto jechać :D Główne miasta napisałem które chcemy zobaczyć, małe mniej komercyjne też zahaczymy. W zależności o nastroju, funduszu i plaż.

"Jadranką" zawsze warto jechać ze względu na widoki, które głównie podziwiają pasażerowie samochodu, kierowca trochę pokrzywdzony.
TTT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TTT » 09.08.2009 20:51

Kiedyś był Ford Fiesta 1.6 1990 - bez klimy - Jadranka do Makarskiej pokonana.
Było Punto 1.2 2001 - bez klimy - też się jechało.
Teraz jest Mondeo 2.0 2004 - tylko autoceste - człowiek stary się zrobił, czy co...

A widoki z Jadranki - hmmm ... - pasażerowie mają co oglądać.

A ogólnie na temat - wypróbowałem dzisiej formę NO CASH na bramce pod Zagrzebiem - po prostu bajka !!! Zero problemów, zero czekania - no i ten korek po lewej stronie ...
Pozostałe płatności - Cakovec , Zadar - tylko karta płatnicza.
skuter1975
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) skuter1975 » 10.08.2009 21:22

Jestem teraz w Marusici. Jechałem z Bukowna k/Olkusza na Kraków, Chyżne, Dolny Kubin, Bańską Bystrzyce, Sahy (granica) obwodnicą M0 Budapesztu (winieta 1530 forint na 4 dni) i dalej Letanye na Zagrzeb (masakra - w sobotę straciłem 3,5 h przed bramkami bo był korek na 30 km przed bramkami) i dojechałem na miejsce zjeżdżając na Sestanovac (odcinek Zagrzeb- Sestanovac 171 kun a od granicy w Letanye do Zagrzebia 31lub 35 kun - nie pamiętam). W sumie 1294km w 18h. Jechaliśmy na dwa samochody. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Major
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Major » 10.08.2009 22:11

julas.wrc napisał(a):Więc zapytam o radę... Wiem że drogi są kręte i wąskie, ale jak mamy zamiar z Polski dostać się od razu na wyspę RAB, tam chcemy spędzić kilka dni ( 5-6 ) potem udać się do Zadaru, a następnie do Splitu i Makarskiej w odległości kolejnych 6 dni to opłaca się chyba przejechać od miasta do miasta wzdłuż wybrzeża... Co sądzicie?? Są to odległości max. 150 km a po drodze można dużo więcej zobaczyć... proszę o radę.

Witam

W tamtym roku pokonywaliśmy dokladnie tą trasę tylko w drugą stronę ponieważ z Baskiej Vody promem z Jablanca na wyspe Rab (Lopar)
Trasa bardzo fajna dla osób które lubia jezdzic autem jezeli ktos nie przepada napewno nie polecam poniewaz kręta w ciagu dnia duze natezenie ruchu przy upale bardzo mecząca. My jechalismy wieczorem jednak po polnocy czulem duze zmeczenie dlatego za Karlobakiem zatrzymalismy sie na 5h drzemkę i przed 6 bylismy na przeprawie promowej. Ta trasa ma prawie 300km :P a nie 150km :)

Pozdrawiam ;)
julas.wrc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) julas.wrc » 10.08.2009 22:21

zgadza się od Rab do Makarskiej jest 300km, ale my tego nie chcemy pokonać w jeden dzień, tylko rozłożyć to na raty. Najpierw Zadar i okolice, potem Split a następnie Makarska
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 10.08.2009 22:27

Janusz Bajcer napisał(a):
julas.wrc napisał(a):Ja chyba wybiorę lokalne drogi...

Twój wybór :D tylko licz się z tym ze lokalne drogi są kręte i wąskie, większość tych pokonasz z prędkością 50 km/godz.

Trochę ponad 200 km. z Primostenu do Plitvic drogami 33 i 1(piękne widoki) pokonałem w ponad trzy godziny. Drogi świetne bez dziur ale wąskie , jak się ma pecha jechać za ciężarówką to ....... szkoda gadać. Lepiej zatrzymać się na parkingu porobić zdjęcia krajobrazu.
Szembek
Podróżnik
Opłaty za autostrady w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szembek » 18.08.2009 14:39

Spotkałem już kilka informacji na ten temat na forum, a i wracając na początku sierpnia z Chorwacji doświadczyłem tego osobiście (to znaczy nie tyle ja, co nasi znajomi).

Otóż autostrada tuż przed Zagrzebiem rozdziela się na dwie części (oddzielne drogi odseparowane pasem zieleni, które po ok. 2 km łączą się ponownie) - podział co do sposobu płatności: only cash i no cash.
Już kliku osobom zdarzyło się pojechać tą drugą opcję, przygotować karty do płacenia, a tymczasem albo bramki były pootwierane, albo (jak w przypadku moich znajomych) wyszedł z budki jakiś człowiek i pokazał, żeby jechać dalej.
Co to oznacza? Jest możliwy jakiś inny system rejestracji przejeżdżających (jakiś videorejestrator z fotokomórką)?
Bo śmialiśmy się ze znajomymi, że może wjechali w bramkę dla korpusu dyplomatycznego. :lol:
MączeK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MączeK » 22.08.2009 12:33

Jechal moze ktos w tym roku trasa Cieszyn - Ołomuniec - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb- Makarska u moglby mi podac koszt wszytskich oplat zwiazanych z autostradami oraz platnymi tunelami( Austria).
Z gory bede bardzo wdzieczny.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 22.08.2009 13:10

MączeK napisał(a):Jechal moze ktos w tym roku trasa Cieszyn - Ołomuniec - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb- Makarska u moglby mi podac koszt wszytskich oplat zwiazanych z autostradami oraz platnymi tunelami( Austria).
Z gory bede bardzo wdzieczny.

Było to pisane w wielu postach, ale widzę, że jesteś tu nowy więc Ci opiszę
Czechy - vinieta na miesiąc - 330 KCZ,
Austria - vinieta na tydzień 7,7 Euro x 2 = 15,4 Euro (miesięczna wychodzi drożej niż dwie na tydzień)
Słowenia - vineta na miesiąc - 30 Euro (chyba, że objedziesz autostradę wtedy jej nie kupujesz)
Chorwacja - opłaty od granicy ze Słowenią do Sestanovac gdzie najlepiej zjechać na Makarską to koszt około 184 KUN w jedną stronę. Tyle
petit
Globtroter
przejazd przez Lendave - Słowenia

Nieprzeczytany postnapisał(a) petit » 22.08.2009 16:59

Witam wszystkich, planuję trasę przez Węgry drogą 86. Czy można bez problemu ominąć autostradę przejeżdżając przez krótki odcinek Słoweni?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2009 19:09

Można.Wystarczy na pierwszym rondzie w Słowenii nie wjechać na H5.
Na razie opisano ten wariant w 197 postach.W niektórych są zamieszczone mapki)
Moze ktoś opisze po raz 198.
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 22.08.2009 19:36

Austria - vinieta na tydzień

W Austrii nie ma winiet tygodniowych, sa za to 10-cio dniowe.
miesięczna wychodzi drożej niż dwie na tydzień

Miesiecznych winiet tez nie ma, sa za to dwumiesieczne.
Ale namieszales. :lol:
koszt:
10 dni 7,7 euro
2 miesiace 22 euro
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 23.08.2009 21:39

Niezły z Ciebie odkrywca. Dla mnie - ganz egal. Pisałem co pamiętam - przynajmniej tak mi się wydawało - czy to tydzień czy 10 dni - dla kogoś kto jedzie na 2 tygodnie to zawsze taniej niż na miesiąc - a rzeczywiście - na 2 miesiące. Kupuję te viniety tak często, że się nie zastanawiam na ile dni, miesięcy obowiązują. Tyle. Pozdrawiam

PS.
Jeżeli już tak doładnie to 22,20 Euro na 2 m-ce :wink:
klimut
Globtroter
odpłatność za autostrady w Czechach i na Węgrzech

Nieprzeczytany postnapisał(a) klimut » 26.08.2009 09:18

czy można płacić w Euro czy trzeba w koronach i forintach?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone